Petar Petkovic
Foto: Alo/TANJUG

U Briselu je malo pre 17 sati završen trojni sastanak glavnog pregovarača Beograda Petra Petkovića, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija.

Pre trilateralnog sastanka, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, održani su sastanci Petkovića i Lajčaka, a potom i Lajčaka i Bisljimija.

- Iza nas su dugi i teški razgovori ovde u Briselu. Naša delegacija je imala sastanak sa timom gospodina Lajčaka, a zatim je usledio i trojni sastanak sa gospodinom Bisljimijem. Naravno, naša strana je pre svega insistirala na formiranju ZSO kao što činimo svaki put, jer je to od suštinske važnosti za normalan život Srba na Kosmetu - naglasio je Petković.

- Govorili smo o teroru Aljbina Kurtija prema Srbima na severu KiM, ukazali smo na sve one otežane okolnosti života, govorili o etničkom čišćenju koje se sprovodi nad Srbima od strane vlasti u Prištini i koji jednostranim i eskalatornim potezima, gašenjem institucija, hapšenjem Srba i svim drugim stvarima kojima se u potpunosti otežava položaj i život srpskog naroda na KiM. Zbog toga je i došlo do odlaska dela Srba sa prostora KiM - kaže Petković.

Petar Petkovic

TANJUG

 

- Osim teme ZSO, razgovarali smo i o nastavku sprovođenja Deklaracije o nestalim osobama, gde je Beograd još jednom pokazao konstruktivnost i prihvatio predloge EU koji se odnose na donošenje pravilnika o radu, vezano za radnu grupu i komisiju vezano za pitanje nestalih osoba - otkriva Petković, dodajući da je Priština pokušala da zaustavi taj proces:

- Time se još jednom pokazuje da Priština suštinski ne želi da se bavi pitanjem nestalih osoba - zaključio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da su takođe razgovarali o kršenju sporazuma o prelazima, gde je naša strana ukazala na to da stotine kamiona čekaju na Merdaru.

- Ako imamo ukidanje zabrane srpske robe, kako je moguće da stotine kamiona čekaju da pređu preko Merdara, tražili smo otvaranje i drugih prelaza i naša strana je pokrenula pitanje usklađivanja veterinarskih sertifikata. Posle niza godina zaustavljanja životinjskih proizvoda, to usklađivanje će mnogo značiti za Srbe koji žive na KiM - kaže Petković.

- Naravno,. pokrenuo sam pitanje kršenja sporazuma o zvaničnim posetama, ali i o zabrani da naš oficir za vezu poseti Srbe zarobljene u njihovim kazamatima. Naravno, gospodin Bisljimi, kao i prošli put kada smo pričali o toj temi nije se izjašnjavao. Odbio je da priča o posetama zatvorenim licima dok ja ne prestanem da pričam o teroru Aljbina Kurtija, na šta sam mu jasno ukazao da me nikada neće zaustaviti da govorim istinu, kao ni druge zvaničnike Srbije - decidan je Petković.

- Bio je mučan sastanak sa Bisljimijem, vidite da ne postoji iskrena spremnost da se ogovaramo ni oko čega, Priština odbija da razgovara o predlozima Beograda, Bisljimi je u jednom trenutku skupio papire i spremio se da ide, dok sam ja ukazao Lajčaku da sam spreman da ostanem i razgovaram. Na kraju, gospodin Lajčak je rekao da će nas ponovo pozvati u Brisel, videćemo da li će biti još jedna runda razgovora do kraja godine ili dve, kaže Petković i dodaje:

Petar Petkovic

TANJUG

 

- Beograd je uvek posvećen težnji ka miru i normalizaciji, ali skrenuo bih pažnju na jednu opasnu pojavu koja se dešava na KiM, a reč je o se****lnom zlostavljanju Srpkinja od strane Albanaca, posebno kada je reč od strane pripadnika tzv. kosovske policije. Postoje žene članica NVO koje o tome govore, kao i svedočenje oko 30 Srpkinja, to su dobili predstavnici KFOR-a, i važno je da na to ukažemo kako bi se zaustavilo šikaniranje Srpkinja na Kosmetu - otkrio je Petković.

- Naročito nije mogao da se suzdrži Bisljimi da ne napada predsednika Vučića, on je opsednut Vučićem, i sve što ide na teret Srba, Srbije i predsednika Vučića je njemu zenimljivo. Budite uvereni da sam jasno i direktno odgovorio na sve uvrede Bisljimija, ali mi smo za mir i ne dozvoljavamo da budemo isprovocirani, jer je to očigledan cilj Prištine - zaključio je Petković.

Petković je kazao da postoje brojne stvari koje Srbija treba da ispuni, ali da je ključni preduslov formiranje ZSO, jer je to osnova za ostanak Srba na Kosmetu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading