osmani
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

"Žalosno je po bezbednost regiona što na Zapadnom Balkanu jedna zemlja nastavlja da bude najjači satelit Rusije u Evropi, a to je Srbija. Krajnje je vreme da se odlučnost koju je EU pokazala prema Rusiji pokaže i prema satelitima i slugama Rusije u našem regionu", poručila je Osmanijeva na konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Kako je dodala, vreme je i da Brisel ukine mere protiv Prištine.

"Osim što su nepravedne, ove mere štete građanima i nanele su štetu procesu dijaloga čineći ga potpuno neuravnoteženim, neravnopravnim i nepoverljivim", rekla je ona.

Međutim, ovaj poziv je ostao neuslišen, pa je Fon der Lajenova odgovorila da je potrebno još da se radi kako bi došlo do tačke da članice EU ukinu sankcije Prištini.

"Veoma je važno da radimo zajedno, pozdravili smo otvaranje prelaza i napredak u CEFTA, ali i nakon toga je potrebno da radimo na koracima kako bismo došli do tačke u kojoj mere mogu da se ukinu i to će pomoći da ubedimo države članice, a sve moraj uza to da glasaju, da se mere ukinu", rekla je Fon der Lajenova.

Upitana šta je ključno da tzv. Kosovo i Srbija dođu do novca iz Plana rasta koji je opredelio Brisel za Zapadni Balkan, Fon der Lajenova je rekla da je ključan Ohridski sporazum, kojim se od Beograda traži defakto priznanje nezavisnosti "Kosova".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading