"POSTOJE FOTOGRAFIJE ZLOSTAVLJANIH SRBA NA KiM" Milovan Drecun:  Aljbin Kurti sprovodi teror!
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković


Tokom skoro četiri godine vladavine Aljbina Kurtija, na Kosovu i Metohiji zabeleženo je čak 81 ekstremnih etničkih napada na Srbe. Mnogi od ovih incidenata nisu ni prijavljeni, a prema rečima Milovana Drecuna, stručnjaka za ovu tematiku, veruje se da je stvarni broj napada još veći. "Blic uživo" je imao priliku da razgovara sa Drecunom, koji je istakao da su Srbi bili fizički napadani u više od 500 incidenata, što jasno ukazuje na ozbiljnost situacije.

Drecun je naglasio da, uprkos brojnim napadima na Srbe, veoma mali broj napadača ikada bude osuđen. Nedostatak adekvatne reakcije policije, pravosuđa i tužilaštva na ove napade dodatno pogoršava stanje. "Institucionalno nasilje i politika koju sprovodi albanski režim prema Srbima motivišu i podstiču pojedince da napadaju srpski narod", istakao je Drecun, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Kada je reč o odgovornosti međunarodne zajednice i ulozi Kfora, Drecun je istakao da je njihova reakcija na teror i nasilje nad Srbima bila nedovoljna. Iako bi Kfor trebalo da obezbedi bezbedno okruženje za sve koji žive na Kosovu i Metohiji, njihova uloga je često bila ograničena, a odgovornost prebačena na kosovsku policiju, tužilaštvo i sudstvo.

Drecun je takođe istakao da politika Aljbina Kurtija nije bila naklonjena Srbima, te da su se vršile političke manipulacije kako bi se postavili "podobni" Srbi na određene pozicije. Poboljšanje odnosa na Kosovu i Metohiji se često pominje, ali prema rečima Drecuna, malo toga se zaista dešava. Briselski sporazum, koji je trebao da reguliše određena pitanja, često nije poštovan, što dodatno komplikuje situaciju na terenu.

Imovina Srba na Kosovu i Metohiji

Pitanje imovine Srba na Kosovu i Metohiji takođe je izazvalo pažnju javnosti. Drecun je istakao da postoji problem sa vraćanjem otete imovine Srbima, pri čemu se često krše dogovoreni sporazumi i prava Srba na žalbu. Priština je formirala nacionalnu komisiju koja nije u skladu sa dogovorima, što dodatno otežava proces povraćaja imovine Srbima na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading