Hoće raspopa Dedeića na Kosovu: Premijerka oštro reagovala na Kurtijevo pismo
Printscreen/Alo.rs

 

Zahtev prištinskih zvaničnika, da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan je nastavak nasilja. Interes Prištine za kulturu motivisan je pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije, ocenjuje Ministarstvo kulture.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti vrhunac licemerja i cinizma.

"Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju", ukazuje premijerka.

Hoće raspopa Dedeića na Kosovu: Premijerka oštro reagovala na Kurtijevo pismo

EPA/KENZO TRIBOUILLARD

 

 

Brnabićeva navodi da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu.

"To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga", poručila je premijerka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading