16. JUN VAŽAN I ZA NAŠU ZEMLJU Putin i Bajden lome koplja oko Srbije
Tanjug/Ap

Sledeće nedelje sve oči biće uprte u jedan od najvažnijih sastanaka na svetu, a jedna od tema, prema tvrdnjama analitičara, biće sigurno Srbija i Zapadni Balkan. U vili „La Granž“ na Ženevskom jezeru sastaće se 16. juna ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džozef Bajden.

Iako će se na meniju naći najpre međusobni odnosi Rusije i Amerike, teško da se može zaobići i uzavreli balkanski lonac, koji je dodatno podgrejan poslednjih dana nakon što je Bajden potpisao uredbu kojom se američke sankcije proširuju kada je reč o balkanskom regionu i odnose se na sve koji ugrožavaju teritorijalni integritet balkanskih država.

Kako se sastanak održava samo dan nakon susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu, ostaje da vidimo kako će američki i ruski predsednik tumačiti situaciju sa takozvanom državom Kosovo.

Milinčić: Bajden želi da uvodi sankcije kad god mu padne na pamet

Ljubinka Milinčić, urednica portala Sputnjik, ističe za medije da će dijalog sa Prištinom sigurno da se nađe na agendi Putina i Bajdena.

- Koliko je ova tema važna, pokazao je pre nekoliko dana Bajden kada je potpisao i proširio uredbu od pre 20 godina. On želi da uvodi sankcije kad god mu padne na pamet. Zastao je u vremenu kad se stvarno bavio politikom, ovo sad rade drugi za njega. Bajden pokazuje da Amerika teži tome da se  ovde meša onoliko koliko ona želi, kada želi - rekla je ona.

Kako za Alo! kaže analitičar Dragomir Anđelković, do Srbije kao teme se na tom važnom sastanku može vrlo lako doći.

- Ako Bajden na bilo koji način nametne tu temu, Putin će u tom slučaju sigurno štititi interese Srbije, dok će Amerika na razne načine ugrožavati integritet Srbije, i po pitanju Kosova i po pitanju statusa Republike Srpske - rekao je on i dodao da nema mnogo brige oko uredbe o kojoj se govori poslednjih dana.

Sastanak u cvetnom ambijentu

Sastanak Bajdena i Putina odigraće se u vili „La Granž“ u Švajcarskoj, a policija je već zatvorila dva parka koji se nalaze u blizini vile, koju su zbog bezbednosnih razloga ogradili metalnom ogradom. Švajcarci su odabrali zaista lep ambijent za održavanje samita jer je stara vila okružena cvećnjacima, fontanama i šumom.

- Amerikanci su imali sličnu uredbu pre 20 godina, Bajden je samo pojačao tu uredbu. Ona im je omogućavala da uvode sankciju zemljama koje sprovode korake koji nisu po njihovoj volji. Amerika to može da uradi bez bilo kakve uredbe. Nas treba da brine samovolja Amerike, a ne bilo koje uredbe. Problem je u američkoj agresivnosti jer će oni uvek naći neku uredbu da pokriju svoju agresivnost. Ne treba to da bagatelišemo, ali ni da budemo mnogo zabrinuti, jer ako Amerika bilo šta primeni, definitivno će nas gurnuti od sebe - kazao je Anđelković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da će Bajden i Putin u razgovoru sigurno pomenuti i Srbiju jer je Zapadni Balkan u fokusu novog američkog predsednika kao jedan od prioriteta.

- Uredba koju je Bajden potpisao je segment kontinuiteta američke politike. Srbija poštuje integritet svih susednih država, a budući da je uredba akcentovana na Bosnu i Hercegovinu, to za Beograd ne predstavlja opasnost. Dvostruki su standardi Zapada na delu kada je reč o integritetu Srbije i BiH, ali na to smo već navikli - rekao je Rajić za Alo!.

Bajden: Stalno zaboravljam da sam predsednik

Džo Bajden je juče u šali pred velikim brojem pripadnika vojske SAD u Velikoj Britaniji priznao da neprestano zaboravlja da je on zapravo vrhovni komandant.

Nakon izlaska na binu, Bajden je započeo svoje izlaganje, zaboravljajući pritom da vojnicima izda naredbu „voljno“ pre nego što počne da govori. Potom je u šali dodao da stalno zaboravlja da je predsednik.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da će se na tapetu Bajdena i Putina sigurno naći i Zapadni Balkan.

 - To će verovatno biti tema u kontekstu globalnih sučeljavanja vezanih za Evropu, strategiju NATO na ovim prostorima i za ruski uticaj na ovim prostorima. Zapadni Balkan već figurira u prioritetima kada je reč o transatlantskoj alijansi - kazao je Milivojević.

Kako je objasnio, Vašington je zainteresovan za ovaj region, a ako ga budu pominjali, to će biti sa ciljem da ovaj region potpadne pod zapadnu sferu uticaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading