MI SMO OPOZICIJA SNS, A NE SRBIJI Opozicioni poslanik Vladan Glišić za Alo! govorio o saradnji sa Zavetnicima i izborima
Vladan Glišić - Alo! - M. Metlaš

- Srbija bi trebalo da postupa po onoj misli patrijarha Pavla: „Zmiju gladi, ispod nje se vadi“, da se u odnosu na EU polako izvlačimo iz svega toga jer nismo imali velike koristi. Naš put slobode jeste jačanje Rusije i Kine i tih zemalja koji se zalažu za multipolarizam, da se više Amerika i Zapad ne pitaju za sve u svetu.

Sklopili ste koalicioni sporazum sa Srpskom strankom Zavetnici i uveli ih u parlament, za šta se zalažete?

- Dugo sarađujemo jer imamo iste stavove po pitanju Kosova i Metohije i drugim društvenim pitanjima, pogotovo porodičnog modela društva za koji se zalažemo gospođa Milica Đurđević Stamenkovski i ja. Sam dogovor je bio kodeks političke pristojnosti. Zalažemo se da u javnom prostoru, bez obzira kakve ideje zastupamo, da ih zastupamo na jedan korektan način i da ne zagađujemo javni prostor uvredama i teškim napadima na one s kojima se politički ne slažemo.

Kakva je vaša saradnja sa Milicom Đurđević Stamenkovski?

- Ona je vrlo talentovana, od mlađih žena u politici je najbolja. Na nacionalnom frontu nemamo takvu ženu koja zastupa naše stavove. Nekada se šalim da smo mi četnici uvek bili bradati i teški muškarci, a onda se pojavi jedna pametna, lepa, mlada žena i iznosi takve stavove. Mislim da ima ozbiljnu karijeru pred sobom i u tom smislu je maksimalno podržavam.

Lider Srpske desnice Miša Vacić pokušava da ujedini patriotske stranke, kakav je vaš stav o tome?

- Gospodina Vacića poznajem sa barikada na Kosovu i zato poštujem njegov patriotski stav. Njegov stav prema SNS-u je više prijateljski nego moj, tu se razlikujemo. Potrebno je napraviti jedno ukrupnjavanje, ali to nije tema za mene, već za one koji imaju jače stranke.

MI SMO OPOZICIJA SNS, A NE SRBIJI Opozicioni poslanik Vladan Glišić za Alo! govorio o saradnji sa Zavetnicima i izborima

Vladan Glišić - Alo! - M. Metlaš

 

Kada bi Zavetnici rekli da su za tu koaliciju, da li biste je vi podržali?

- Podržao bih ujedinjavanje. S kim i kako - to treba proceniti na osnovu istraživanja kako će birači reagovati. Nezgodno je sada pričati o predizbornim koalicijama, jer ne znamo da li ćemo imati i parlamentarne izbore.

Imaćemo predsedničke, beogradske i lokalne.

- Da li mi znamo da ćemo stići do izbora? Gledajte šta se dešava u svetu, mogu da se dese neprijatni scenariji i na svetskom i na regionalnom nivou. Postoje žarišta u svetu koja mogu da se pretvore u velike sukobe i potpuno poremete odnos snaga u svetu i nas dovedu u situaciju da mislimo o egzistencijalnim pitanjima.

Važite za jedinog opozicionog poslanika u Skupštini, kako se snalazite?

Ulazak Šapića u SNS je racionalan potez

Bili ste u koaliciji sa Aleksandrom Šapićem, kako komentarišete njegov ulazak u SNS?

- Iz njegovog ugla mislim da je to racionalno. Šapić nikada nije krio da ga interesuje pozicija gradonačelnika Beograda. Pokazao se kao dobar predsednik Opštine Novi Beograd. Procenio je da infrastruktura SNS-a može da mu pomogne da dođe na tu poziciju. S druge strane, SNS-u je zbog rejtinga u Beogradu značila ta infuzija SPAS-a. To nije bio moj put. Kada sam bio u koaliciji sa Šapićem, planirali smo da se pravi jedna vrsta konstruktivne, nacionalno odgovorne opozicije. 

- Poslovnik koji se primenjuje je nedemokratski, tako da ja kao samostalni poslanik imam samo pet minuta u raspravi da nešto kažem. Međutim, u savremeno doba, kada ljudi nemaju vremena da slušaju duge govore, to može čak da bude i dobro. A to što sam jedini daje mi mogućnost da ne moram mnogo da histerišem. U toj monolitnosti onih koji pripadaju vladajućoj koaliciji ja na pristojan način mogu da izložim stavove i to odgovara mom političkom mentalitetu.

Kada se kaže konstruktivna opozicija, stranke okupljene oko Dragana Đilasa kažu da je to Vučićeva opozicija.

- Nas iz konstruktivne opozicije odlikuje svest da smo opozicija SNS-u, a ne državi Srbiji. Neću da preterujem i da kažem da ta bojkot opozicija taj osećaj nema, imaju i oni, ali mislim da nekad zaborave na to. U sukobu sa SNS-om nekada su spremni da toliko preteraju da zaborave da se nekada treba zaustaviti kada su opšti i nacionalni interesi u pitanju. Gospodin Đilas je 2014. bio, uz podršku SNS-a, na čelu KSS-a, a i neki drugi političari su bili u tim saradnjama. U Aranđelovcu sam osam godina opozicioni odbornik i nikada nisam bio u koaliciji sa naprednjacima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading