PREDSEDNIK VUČIĆ I PATRIJARH PORFIRIJE Srbija i Republika Srpska grade veliki Memorijalni centar u znak sećanja na stradanje Srba (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem.

Tema sastanka bilo je 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovarali su i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac koja je započeta krajem avgusta. Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

Sastanak se održao u prostorijama Srpske Patrijaršije.

Predsednik Vučić

Predsednik Vučić najavio je izgradnju velikog Memorijalnog centra u znak sećanja na stradale Srbe.

- Razgovarali kao da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene žrtve, šta može da učini država da pomogne crkvi. Konačno smo postigli dogovor da u Donjoj Gradini podignemo veliki Memorijalni centar u znak sećanja na stradanja Srba, da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. Razgovarali smo i o situaciju u jasenovačkom kompleksu - kazao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka i dodao da mu je lider Srba u Bih Milorad Dodik potvrdio da će Republika Srpska učestvovati u izgradnji Memorijlanog centra i obnovi objekata koji podsećaju na stradanje Srba.

PREDSEDNIK VUČIĆ I PATRIJARH PORFIRIJE Srbija i Republika Srpska grade veliki Memorijalni centar u znak sećanja na stradanje Srba (VIDEO)

Alo! Kristijana Ćaćić

 

Vučić kaže da će na prostoru Starog sajmišta država napraviti prostor za Muzej žrtava genocida, a leva obala Save dobiće naziv "Obala jasenovačkih žrtava".

- Mi ćemo od nečega što mislimo da je veoma važno za istoriju, od ustaške bolnice, pa i drugih objekata, učestvovati u podršci i obnavljanju tih objekata kako se stradanje našeg naroda nikada ne bi zaboravilo. Čuli smo i od patrijarha Porfirija i od Jovana da u jasenovačkom kompleksu mora da se popravi mnogo toga. Pružićemo i pomoć za obnovu Pakračke biblioteke - najavio je predsednik.

- Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem. Podnećemo inicijativu da ta obala Save dobije naziv Jasenovačkih žrtava - rekao je on.

 

 

Predsednik je naveo da je bilo razgovora kako svetskoj javnosti ukažemo to kroz šta je srpski narod prolazio 80 godina unazad.

- Zadovoljan sam što možemo da učestvujemo u nečemu što je od velikog značaja i ponosan sam što srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti zločine u Jasenovcu. Srbija to može da učini, ne stidi se svojih žrtava, to su naši junaci i učinićemo sve da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno. To će biti svetilište koje će podsećati na žrtve srpskog naroda - dodao je Vučić.

 

Patrijarh Porfirije i vladika Jovan

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost Vučiću i vladici Jovanu za veliki trud i brigu koju pokazuju "u odnosu na sve žrtve našeg naroda", govoreći o Jasenovcu.

- Reč svetilište, koju je upotrebio predsednik, prava je reč koja opisije mesto stradanja. Kad god sam ušao u Jasenovac, imao sam utisak da sam ušao u drugačiju zonu postojanja, mističnu zonu. U tom smislu, ta zona i dr. mesta stradanja pokazuje da je to metafizički prostor - objasnio je Porfirije.

- Molitva je sećanje na prošlost i budućnost zbog čega smo stvorena. Ko nema sećanje, taj ne može da poštuje sebe i prepozna druge... Da se to pamćenje nikada ne pretvori u zlopamćenje - dodao je patrijarh SPC.

PREDSEDNIK VUČIĆ I PATRIJARH PORFIRIJE Srbija i Republika Srpska grade veliki Memorijalni centar u znak sećanja na stradanje Srba (VIDEO)

Alo! Kristijana Ćaćić

 

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk obratio se novinarima posle sastanka i kazao je da "praštati moramo, ali zaboraviti ne smemo".

Logor Jasenovac

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugig svetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina. Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima "radnim logorom Jasenovac". Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Državna komisija Jugoslavije iz 1946, procenila je broj žrtava na 500.000 do 600.000. Izraelski Jad-Vašem centar navodi 700.000 žrtava genocida u logoru Jasenovac. Centar Simon Vizental u Los Anđelesu procenjuje da je u Jasenovcu ubijeno oko 600.000 Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista.

BONUS VIDEO: Srpska fabrika vakcina

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Maja

10.09.2021 12:24

Dobro je da se predsednik setio za izgradnju memorijalnog centra da se uvek sećamo naših predaka,žrtava ratova i logora

Smederevac

10.09.2021 13:13

Bravo -svaka cast za ovu odluku !

Una

10.09.2021 19:04

Srbija i treba da ima memorijalnii centar u znak sećanja na sve stradale Srbe koje ne smemo nikad zaboraviti!

Suncica

10.09.2021 20:57

Srbija nikada nece dozvoliti da nastradali u Jasenovcu budu zaboravljeni

Ivana

10.09.2021 21:32

Predsednik Vučić i treba da upozna naše ljude, niko ovoliko nije radio za narod i državu.Srbija se cela razvija i gradi. Hvala predsedniku Vučiću na svemu.

stevo

11.09.2021 01:23

Jedan od najgorih zlodela nad Srbima. Jasenovac ne zaboraviti nikada!!!