ŠPIJUN IZ BEOGRADA POSLAO SPISAK NEPODOBNIH TVITERU! On je odgovoran za cenzuru medija u Srbiji
Alo

Zbog toga, poput Jevreja koji su morali da nose žutu traku u Drugom svetskom ratu, mnogi mediji u Srbiji su posebno označeni samo zbog toga što su sarađivali sa sopstvenom državom. Na ovom spisku su bili RTS, B92, TV Prva, Tanjug, ali i „Kurir“, „Srpski telegraf“, „Informer“, „Pink“, „Politika“, TV Hepi … 

Sada, Alo! ekskluzivno otkriva da iza svega toga stoji novinar iz Beograda koji je šef jedne strane novinske agencije.

Izvor iz Vašingtona blizak našem listu ističe da je reč o Srbinu, koji je svoju poziciju koristio za špijuniranje, te je poslao spisak „nepodobnih“ medija i pojedinaca kompaniji „Tviter“ pre nekoliko meseci.

- On je to uradio u saradnji sa jednom nevladinom organizacijom, a naravno bez znanja svojih poslodavaca, što je kršenje svih novinarskih kodeksa za koje se ta eminentna kuća za koju radi zalaže - ispričao je naš izvor, i dodao:

- Taj šef dopisništva navedene agencije je obilato koristio svoj položaj unutar agencije. Vodio je na službena putovanja svoju koleginicu novinarku, s kojom je bio u ljubavnoj vezi, a koja je takođe zaposlena u istoj agenciji. Sve je to radio o trošku te novinske kuće - rekao je naš dobro obavešteni izvor.

Nekoliko srpskih medija poslalo je upit spornoj agenciji kako bi saznali da li su bili upućeni u to šta je jedan od njihovih šefova radio, međutim, odgovora nije bilo.

Podsećanja radi, oznake koje je Tviter stavio uz naloge određenih srpskih medija pružaju dodatni kontekst korisnicima o medijima koje kontrolišu određeni predstavnici vlada, medijima koji su povezani sa državom ili pojedincima koji su blisko povezani sa tim entitetima. One medije koji su dobili spornu oznaku Tviter definiše kao medije u kojima država ima kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansije, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili u kojima ima kontrolu nad produkcijom i distribucijom.

Očigledno je da Tviter ima dvostruke aršine, jer drugi mediji koje finansiraju njihove države, kao što su BBC u Velikoj Britaniji ili NPR u SAD, nisu dobili takvu oznaku.

- Time je postalo jasno da za Srbiju važe drugačija pravila, a sada je jasno i da je za sve to odgovoran neko ko očigledno želi da nanese štetu sopstvenoj zemlji - rekao je naš izvor.

Ovo je ostavilo posledice po medije koji su označeni, jer Tviter neće korisnicima preporučivati niti širiti njihove naloge ili tvitove.

Zabranili i negaciju genocida u Srebrenici

Ovo nije prvi put da Tviter ograničava slobodu govora kada je u pitanju Srbija. Kompanije „Tviter“ i „Gugl“ poručile su nedavno da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

„Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje a koja zabranjuje sadržaje koji umanjuju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smernice, mi ćemo ga ukloniti“, navodi se u saopštenju Jutjuba koji je jedna od Gugl platformi. A isto su poručili i iz Tvitera.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading