ALO! INTERVJU: IBRO IBRAHIMOVIĆ, ČLAN GLAVNOG ODBORA SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE: Tokom pandemije ljudska prava su na ispitu
Alo Vladimir Marković

 

- SPS je svojim razvojem i značajem pre svega isticala važnosti socijalnih prava, jednakosti ljudi, a kada utičemo na socijalna prava i pravo jednakosti ljudi, mi na taj način doprinosimo i univerzalnoj jednakosti, a samim tim i jednakosti u ljudskim pravima. Kada nemamo siromašne ljude, kada se ne gledamo na način ko je bogat, a ko siromašan i kada dajemo jednake šanse svima, doprinosimo tome da naprosto ljudi budu jednaki u socijalnom smislu, a tako, naravno, želimo da budu i u pravnom smislu. I uopšte ta borba potpuno koincidira s našom borbom koju je dao SPS tokom svoje istorije, a i danas.

 

Koliko nam je pandemija otežala tu borbu?

- Pandemija je sama po sebi krizna situacija, a tokom krize smo svi drugačiji, a solidarnost i ljudska prava su na ispitu. Korona je napravila jedan eksperiment, svi smo u nečemu što se po prvi put dešava u novijoj ljudskoj istoriji, preoblikovala je sve vrednosti, pa tako i otežala određenu vrstu ponašanja i interakciju među ljudima. Solidarnost i interakcija među ljudima su važne za ljudska prava, pandemija ih na jedan čudan način otežava, ali opet ih putem društvenih mreža na jedan paradoksalni način povezuje. Nadam se da će se sve vratiti na staro, ali moramo uvek biti svesni da će izazovi koji su pred nama biti i izazovi za solidarnost, ponašanje, vrednosti, pa i za sama ljudska prava.

 

Poreklom ste Goranac, kako ocenjujete njihov položaj u Srbiji?

- Mislim da je položaj Goranaca sasvim korektan i da mi na najbolji mogući način doprinosimo razvoju Republike Srbije i želeli bismo da model odnosa države i srpskog naroda sa Gorancima bude isti i sa svim drugim manjinama i da se one naprosto ne osećaju kao manjine jer mi Goranci smo ravnopravni u društvu.

 

Jednom prilikom ste kazali da se demokratičnost društva ogleda, između ostalog, i kroz odnos prema manjinama. Kako SPS gleda na manjine?

- SPS smatra da su svi građani jednaki. Mi smo prvi isticali da je Srbija država i srpskog naroda i svih nacionalnih manjina, ali pre svega svih građana koji u njoj žive, da su univerzalna ljudska prava osnovna prava koja u tom smislu mogu postojati. Odnos SPS prema manjinama je takav da za nas suštinski nema odnosa manjine i većine, da većina mora poštovati manjinu i da manjina mora uvažavati većinu, kao i da se trudimo da nema ni većine ni manjine, već samo da postoje slobodni građani u slobodnoj Srbiji koji poštuju ljudska prava.

Mrka će ostati u našim srcima i posle svakog roka

 

Nedavno je preminuo počasni predsednik socijalista Milutin Mrkonjić, po čemu ćete ga pamtiti?

- Bio je legenda SPS. Mrka je sve radio pre roka, na žalost svih nas, i umro je pre roka. Pamtićemo ga kao velikog drugara, kao prijatelja, graditelja i roditelja svih nas. Mogao je da bude još sa nama, da svojom energijom, duhom, poštenjem i razumevanjem za svakoga bude naša podrška, ali on će ostati u našim srcima i posle svakog roka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading