PRVA LINIJA ODBRANE: Da vlast nije pristala da sluša narod....
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Svakako, na razne načine se taj gest može tumačiti. Može se reći da je vlast usled pritiska popustila i da je poražena. Može se tumačiti i da je vlast želela da izađe u susret i time da pokaže da sluša narod. Može se reći i da je vlast pobednik, jer svaka vlast koja sluša narod je zapravo pobednička. Znači, tumačenja ima koliko hoćete i svako će to iz svog ugla da sagledava jer nismo skloni da racionalno tumačimo poteze. Istina je negde na sredini. Zapravo, svi su pomalo pobednici. Oni koji su blokirali ulice jer su dobili ono što su hteli, a vlast zato što se vratila narodu. Da vlast nije pristala da sluša narod, odnosno da je upotrebila silu i da je ignorisala ono što narod zahteva, ona bi bila gubitnik.

Izlazak u susret zahtevima protesta je nešto što dobro dođe Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci. Obično kada si duže na vlasti pomalo zaboraviš na narod, pomisliš da si bogom dan i da si samo ti u pravu. Vučić to nije dozvolio. Mogao je kao Milo Đukanović da ide do kraja, pa čak i ako je to iracionalno, i da na kraju bude poražen. Umesto toga, izabrao je pametniju varijantu, a to je da izađe u susret onima koji protestuju, da sa njima razgovara i da proba da pronađe rešenje. Koliko god da se ne slažete sa onima koji demonstriraju, morate da ih čujete. To je suština. Ljudi traže da im se obratiš.

Takođe, vlastima je čitava ova gungula dobro došla kako bi se ratosiljali onih koji ama baš ništa nisu uradili za vreme svog mandata i na koje je narod opravdano ogorčen. Dokaz da takvi postoje je Vučićev odlazak u Gornje Nedeljice gde je mogao da čuje od tamošnjih meštana da ih niko nikada iz lokalne samouprave nije posetio. O ministrima da ne govorim. Ovo je sjajna prilika da Vučić u svoj notes upiše šta narod zamera i da potpuno nove ljude ubaci u političku vatru koje će zanimati šta narod ima da kaže.

Dodatno, još jedna velika prednost po vlast se dogodila izlaskom u susret zahtevima protesta. Više se niko neće usuditi da da strateški važne zakone donosi preko kolena, nego će morati prethodno da zatraži širu javnu raspravu. To je prilika da oni koji se po mnogim pitanjima ne slažu u interesu države usaglase svoje stavove. Inače, ovo je poslednji momenat da država nešto učini kako bi struka počela da daje svoj sud, a ne da nam o stručnim temama stavove iznose jutjuberi, Instagram influenseri i slični opskurni likovi sa društvenih mreža. Ne mogu o zagađenju životne sredine stručni stav da nam daju glumci i pevači, jer oni o tome pojma nemaju. Ne može Baka Prase da bude relevantan za stručno mišljenje. Konačno moramo da se vratimo ljudima koji u određenoj oblasti imaju višedecenijsku praksu kroz svoj rad, profesorima univerziteta, doktorima nauka. Ukoliko se to ne dogodi, manipulacija će zavladati stanovništvom i država će biti u sve većem problemu.

Sve u svemu, dobro je da je vlast čula narod i dobro je da je to učinjeno pre nego što je skroz postalo kasno. Mora biti više razgovora, više polemike, sučeljavanja mišljenja, javnih rasprava, predstavnici vladajuće stranke moraju što više da ulaze među ljude. Malo manje sedenja u kabinetima i službenim automobilima, a mnogo više šetati među ljudima.

Svako dobro od Gospoda!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading