ZAGREB Patrijarh srpski služio liturgiju na Materice u Hramu Preobraženja Gospodnjeg: Majka je najveći poklon ljudskom rodu
Alo

Patrijarh Porfirije je na Materice služio liturgiju u Zagrebu uz zagrebačko sveštenstvo i uz pojanje hora Saborne crkve kojim je dirigovala Olena Ciglenjak.

On je rekao da je Bogorodica uzor i primer svim majkama, a istovremeno povod da kroz nju i u njoj prepoznamo dostojanstvo i naznačenje i značaj majke, žene uopšte.

- Koliko je samo svetih majki u istoriji ljudskog roda i u istoriji Crkve bilo? Da nije bilo mnogih svetih žena, svetih majki, verovatno ni mi ne bismo imali toliko blistavih, sjajnih primera svetitelja Božjih, otaca i učitelja Crkve - istakao je patrijarh.

Patrijarh je naglasio da nas je bezbroj puta u Jevanđelju Gospod podsetio kroz priče koje nam je izgovarao da mi nismo gospodari vremena, da zapravo ne znamo kada ćemo otići iz ovoga sveta i da se bavimo poslovima koji jesu važni, ali koji nisu važniji toliko da po strani ostavljamo svoje duhovne potrebe

- Gospod je dakle ljubav i ne gleda ni na socijalni status, ne gleda na to ko je iz kojeg roda, ne gleda ko je koliko učen. On poziva sve. Poziva i one koji su bogati i one koji su siromašni i one koji imaju jaču i slabiju veru - rekao je patrijarh, i dodao da nije dovoljno da spolja budemo hrišćani i da imamo mirnu savest i osećanje da smo bolji i vredniji od drugih.

- Nije dovoljno da mislimo, da se tako izrazim, da mi imamo Boga u džepu, da mi imamo Njega u svojoj šaci i ruci i da mi uz pomoć Njega proveravamo i ocenjujemo druge - rekao je u besedi patrijarh Porfirije, i dodao da je na putu večnosti neophodno sjediniti se s Bogom ali i prigrliti jedinstvo s celim ljudskim rodom.

ZAGREB Patrijarh srpski služio liturgiju na Materice u Hramu Preobraženja Gospodnjeg: Majka je najveći poklon ljudskom rodu

Alo

 

 

Na putu od Zagreba do Beograda patrijarh je obišao manastir Jasenovac i hram Svetih novomučenika jasenovačkih.

„Kao i uvek na ovom svetom mestu, duhovno sam se okrepio ljubavlju i molitvom čestitih monahinja ove monaške obitelji“, napisao je na svom Instagram profilu srpski patrijarh.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading