MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI ZA ALO! Za Badnje veče papula, na Božić mangulica
FOTO: Luka Nikolić

- Ujutru sam odlazila sa ocem po badnjak. On se uvek, pre zamaha sekire, okretao ka istoku. Kaže - odatle izgreva sunce. Zalivala sam granu vinom i čekala da uhvatim prvi iverak. Običaj je, kako sam čula, da iver badnjaka domaćice stavljaju u sir i kajmak. Ja sam ga cele godine čuvala kao nešto vredno. Tokom Badnjeg dana u našem dvorištu se pripremala pečenica, kuvalo vino i rakija, razlegala pesma i sačekivali namernici - priseća se ova mlada političarka u božićnom razgovoru za naš list. Dodaje da se na Badnje veče kod nje okupljala sva deca iz komšiluka, a da je baka mesila pogače u obliku vinograda, devojačke pletenice, dečje šake.

Micina papula

Sastojci: 800 grama belog pasulja tetovca, 3 glavice crnog luka, 3 čena belog luka(može i više ko voli), 4 dl ulja, crvena tucana paprika - slatka i ljuta, biber i so.

Način pripreme: Pasulj potopite uveče u vodu, da ogrezne. Sutra ga isperite, stavite u novu vodu da provri, procedite, ponovo nalijte i ostavite da se kuva. Kad je pasulj skuvan, procedite ga i ispasirajte. Začinite ga solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte da biste dobili pire. Propržite crni i beli luk i crvenu papriku i prelijte preko pasulja. Papula se jede hladna.

 

Ona zaključuje da je čovečanstvo u mnogo čemu napredovalo „ali žureći da podignemo kule, zaboravili smo temelj“.

- Savremeni svet donosi mnogo toga drugačijeg i novog, ali neke stvari se prosto ne smeju menjati, jer one i čine život.  Zato i danas Božić proslavljam onako kako su to činili preci predaka mojih. Mesim česnicu, pogaču za zdravlje, pitu sa dulekom i višnjama. Iz Mačve će od kuma stići pečenje mangulice, naše autohtone sorte. Za Badnje veče pečem ribu i spremam papulu, omiljeno jelo vožda Karađorđa. Obavezno je na stolu i vino iz porodičnog vinograda. Ove godine sačekaću Božić u Hramu Svetog Save, a posle pričešća, prvo čime ću se počastiti je med i zrno drena. Tokom dana sa suprugom ću obići njegove i moje roditelje. Spremila sam svima simbolične poklone, a za njega nešto posebno, jer na Božić obeležavamo i dvanaest godina od kako smo zajedno - priča nam Milica, zaključujući:

- Za Božić smo najbliži Bogu i najbliži jedni drugima. Božić je rađanje i buđenje, simbol pravde i istine. Naša vera u bolje sutra, naša hrabrost i snaga. Najčvršća spona sa precima, zavet i sloboda. Budimo čitave godine onakvi kakvi smo na Božić. Mir Božiji - Hristos se rodi!

Ovo je naša godina

Obično sam oprezna u prognozama, ali mislim da je ovo naša godina, godina u kojoj će građani nagraditi Zavetnike za doslednost i upornost. Pratim istraživanja koja pokazuju da smo četvrta politička snaga u Srbiji, ali ne želim da nas to uljuljka, već podstakne da radimo još više.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading