PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NARODU Pred Srbijom teška vremena, verujem da ćemo opstati i biti pouzdan partner (VIDEO)
Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Sastanak Vučića i Lambreht u Palati Srbija počeo je oko 12:30, a nakon razgovora planirano je zajedničko obraćanje medijima, kojem će prisustvovati i brojni nemački novinari.

Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Pratite prenos izjava uživo u nastavku teksta.

Obraćanje predsednika Vučića

- Nemačka je najvažniji partner Srbiji i mi to ne smemo da krijemo. Pre 8 godina je bila na 4. mestu, ali sada je prvi i očekujemo da trgovinska razmena bude na nivou od 7.5 milijardi evra, a bila je pre 4 godine na 3.5 milijarde.

Što se tiče saradnje u oblasti odbrane, razgovarali smo o situaciji u regionu. Rekao sam da će Srbija da čuva mir o regionu. Nisam koristio priliku da govorim loše o drugima, biće jasno ko se služio neistinama. Mi smo 9. juna 2021. smo potpisali sporazum, već ove godine ima dosta više aktivnosti - rekao je predsednik.

On se zahvalio na pažnji nemačkim sagovornicima u prethodna dva dana i nemačkoj ministarki na poseti Srbiji.

- Uvek je dobrodošla, a ja ću sutra u 18 sati odavde govoriti o svemu što nas čeka. Iako imamo stabilne finansije, moramo da vidimo šta ćemo sa podrškom jer vidimo da mnoge zemlje imaju probleme. Zato su nam važni česti i odgovorni razgovori sa nemačkim partnerima - rekao je Vučić i dodao:

- Danas smo, naravno, govorili o sukobu u Ukrajini i postigli saglasnost. Gospođa Lambreht mi je vrlo učtivo prenela očekivanja Nemačke i EU. Govorili smo i o razgovoru Srbije sa Prištinom.

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NARODU Pred Srbijom teška vremena, verujem da ćemo opstati i biti pouzdan partner (VIDEO)

Foto: Tanjug

 

Ja sam mnogo puta govorio o teritorijalnom integritetu BiH. Kada se govori o teritorijalnom integritetu, zamolio bih vas da malo uđete u naše cipele. 1999. godine nikoga nije interesovao teritorijalni integritet Srbije. Svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta, zaboravljaju na Rezoluciju 1244.

Molim vas za samo malo poštovanja prema zemlji u kojoj je ubijeno 82 dece. Mora da se pronađe kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će biti nametnuto. Pred Srbijom su teška vremena, verujem da ćemo uspeti da ostanemo i opstanemo i budemo pouzdan partner. Da se pridržavamo međunarodnog prava.

Molim vas da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da iskaže svoje rezerve prema određanim pitanjima. Nemojte da nam branite da imamo pravo na sopstveni stav i mišljenje - rekao je predsednik.

Zaključiću sa jednom rečenicom gospođe Lambreht. Važno je da razgovaramo. Makar se i svađali, važno je da razgovaramo. Važno je da razgovaramo, jer se tako u demokratskom društvu razgovara o budućnosti - rekao je predsednik Vučić i najavio novo obraćanje za sutra u 18 časova

Na pitanje novinarke da li posete državnog vrha Berlinu znače veće interesovanje za našu zemlju, predsednik Vučić je rekao:

- Nemci kao najveća evropska sila imaju stav koji nikada neće da promene. Mi bez Nemaca danas ne možemo napred i gotovo da ne možemo da preživimo. Ovo je poruka za građane Srbije. Ako neko zapošljava 76.000 građana Srbije, to jasno govori o tome koliko su nam značajni. Nemci su iskreni i sve kažu u lice. Ja sa njima razgovaram na isti način, kažem sve u lice. Zato možda i nisam popularan, ali nisam jedan od onih koji pričaju iza leđa - rekao je predsednik, i okarakterisao mogućnost promene mišljenja Nemačke u vezi sa KiM kao "iluziju". Kako kaže, suviše su Nemci velika sila da bi zbog Srbije menjali spoljnu politiku.

- Ali su pokazali poštovanje i hteli da nas čuju proteklih dana. Ja sam zahvalan što su pokazali razumevanje za stavove sa kojima se ne slažu. Iako pripadamo brojčano malom narodu, ponosni smo. Što se mira tiče, mi ćemo ga čuvati ovde na za zapadnom Balkanu - decidan je Vučić.

Izjava ministarke Lambreht

Ministarka Lambreht je istakla da rat na prostoru Evrope niko nije očekivao.

- Nemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu. Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Nemačka ne vodi razgovore da bi izvršila pritisak, želimo da damo doprinos da se Zapadni Balkan stabilizuje - dodala je ona.

Lambreht je rekla da je pozdravljeno to što je Srbija zauzela jasan stav prema ratu u Ukrajini i nazvala ga onim što je - rat koji krši međunarodno pravo.

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NARODU Pred Srbijom teška vremena, verujem da ćemo opstati i biti pouzdan partner (VIDEO)

Foto: Tanjug

 

- Srbija se nije sakrila već je dala jasnu izjavu i to smo pozdravili - rekla je ministarka.

– Bilo je važno da smo vodili ovaj razgovor, naročito u sferi odbrane. Hvala vam što ste izdvojili vreme da razgovarate sa mnom nakon razgovora u Berlinu. Mi doživljavamo rat usred Evrope koji je za nas bio nezamisliv. Ovaj rat je pokazao koliko je važno da se zalažemo za vrednosti koje nas vežu, a to su mir, sloboda i teritorijalni integritet. To su i vrednosti koje su važne za pristupanje Evropskoj uniji, to je temelj na kome mi sarađujemo – rekla je Lambreht.

Napomenula je da je Nemačka iskren i otvoren partner.

– Nadamo se da će proces globalizacije dobiti novi zamah i što se tiče Kosova – rekla je.

Na pitanje novinara da li može da se vodi ozbiljna politika sa zemljom koja zatvara oči na genocide u Ukrajini, s obzirom na to da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ministraka Lambreht je istakla da je Srbija dala jasnu izjavu.

– Nemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu. Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading