BALKAN NEĆE SKORO U EU! Prognoze briselskih medija se mnogima u regionu neće svideti
Printscreen

To piše briselski portal "Politiko", koji procenjuje da Brisel u narednoj deceniji sigurno neće odobriti novo proširenje!?!

"Proširivanje EU postala je sve više dvoličan zadatak. I pored toga što mnoge članice Unije žele da privežu Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju za svoju ekonomiju i vrednosti, ovaj proces neće biti jednostavan. Mnoge visoke diplomate predočavaju da EU u sadašnjem obliku neće biti u stanju da ugradi nove članice", piše "Politiko", koji svoja saznanja potvrđuje izjavama pojedinih diplomata EU koji kažu da njene članice nisu jedinstvene u mnogim stavovima i da su odnosi unutar EU u vezi s pitanjem proširenja više nego zategnuti.

- Evropska unija uopšte ne razmišlja o proširenju. Ta priča je samo šargarepa za lakoverne i mamac za iznuđivanje geopolitičkih ustupaka. - tvrdi diplomata, Živadin Jovanović.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da su poruke portala "Politiko" iz samog centra EU u velikoj meri verodostojne.

- "Politiko" je konačno objavio ono što je mnogima već neko vreme jasno, a to je da je cela priča o navodnim evropskim integracijama šarena laža. EU nikada nije imala iskrene namere prema regionu Zapadnog Balkana, a pogotovo ne prema Srbiji. Brisel tretira region Zapadnog Balkana na jedan neokolonijalan način, preko raznih visokih predstavnika i ličnih izaslanika. EU sada ulazi u veliko ekonomsku i političku krizu, a mnoge države članice se izričito protive novim proširenjima. To naročito komplikuje situaciju.... Dobro je što je jedan liberalni, proevropski medij smogao snage da objavi istinu - zaključuje Pavić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading