DA LI ĆE GA NEKO ZAUSTAVITI? Kurti napravio spisak, lovi još 630 Srba!
Foto: EPA/EPA

Hapšenjem bivših policajaca na severu KiM i objavljivanjem spiska Srba koje tek planira da uhapsi Aljbin Kurti želi da ih zastraši i primora da zajedno s porodicama napuste južnu srpsku pokrajinu. Kosovsku policiju napustilo je oko 400 policajaca i svi oni mogli bi vrlo lako da se nađu na udaru Aljbina Kurtija i njegovih jurišnika. Pored toga, na spisku za hapšenje koji su objavili albanski mediji nalazi se i 230 drugih Srba koji žive u Gračanici i u okolini Istoka, Kosova Polja, Kline...

Ovo je još više uplašilo Srbe sa KiM, kako one sa severa, tako i one južno od Ibra. Jedan od onih čije se ime nalazi na spisku za hapšenje za Alo! kaže da se iza svega krije Kurtijeva namera da protera nekoliko hiljada Srba sa Kosmeta.

- Kurti je naredio da se objavi taj spisak, a prethodno je počeo da hapsi bivše policajce. On planira da uhapsi ukupno 630 ljudi, od toga 400 bivših policajaca i 230 nas civila koje optužuje za ratne zločine. Jasno je da pokušava da nas uplaši da bismo se mi spakovali i otišli zajedno sa svojim porodicama, a to je oko tri hiljade ljudi - rekao je ovaj Srbin i zamolio nas da ne objavljujemo njegovo ime.

On dodaje da nikada nije učestvovao u ratu i da je tada bio maloletan. Kaže da mu nije jasno zašto ga Priština ovako zastrašuje.

- Živim na jugu, u jednoj enklavi. Tu sam rođen i bio sam dete tokom ratnih godina. Otac i stric nisu izlazili iz dvorišta, čuvali su nas... A ja tada šesnaestogodišnjak. I sada me optužuju za ratni zločin - kazao je naš sagovornik.

Poslednje hapšenje dogodilo se u četvrtak uveče kada je slobode lišen Slađan Trajković, koji je nedavno napustio kosovsku policiju. I njega Priština sumnjiči za navodne ratne zločine. Slađanova supruga Suzana Trajković kaže da za Srbe sa Kosmeta nema pravde.

- Kako on može da bude ratni zločinac kad je do pre mesec dana radio kao kosovski policajac? Za nas Srbe ovde nema pravde, ovo više ne može da se trpi. Išla sam s mlađom ćerkom u Južnu Mitrovicu u policijsku stanicu, tamo su se drali na nas i isterali su nas napolje. Jedan od policajaca nam je kasnije, preko ograde, rekao da je moj Slađan prebačen u Prištinu i da ga terete za ratne zločine - kazala je Suzana u noći kada je Slađan uhapšen.

Ona dodaje da je juče išla u Euleks i Kfor kako bi se raspitala za svog supruga.

- On je bolestan čovek, juče je ceo dan preležao, ima miom na glavi i cirozu jetre, visok šećer. Nisu dali ni lekove da mu odnesem - kazala je ona.

Lekove je Trajkoviću juče odneo advokat Dejan Vasić kojeg je angažovala Kancelarija za KiM. On je rekao da ga je video i da je neophodno da njegovog branjenika pregleda lekar.

Kako mu nisu smetali dok su bili u kosovskoj policiji?

Novo hapšenje, i to bivšeg srpskog policajca Slađana Trajkovića, na КiM pokazuje da Кurti nastavlja lov na Srbe, ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju! Кako se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije a nisu postojali dok su bili deo kosovsko sistema?, upitao se direktor Kancelarije za KIM Petar Petković.

Mehaj preti: Šaljemo vojsku KBS i na sever ako treba

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da će tzv. kosovske bezbednosne snage biti u svakom uglu teritorije lažne države Kosovo u zavisnosti od potrebe. On je ovu pretnju izrekao na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje o ranijem dogovoru da KBS ne budi na severu.

- KBS imaju teško naoružanje. Svaka oprema koju poseduju je po standardima NATO. Nabavlja se od NATO partnerskih zemalja, većinom od Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Mehaj.

Mustafi 26 godina robije, ali samo za ubijene Albance

Specijalni sud u Hagu osudio je prvostepenom presudom komandanta OVK Saljiha Mustafu na 26 godina zatvora za ratne zločine koje je počinio u selu Zlaš na KiM. Optužnicom, a sada i presudom, obuhvaćene su samo albanske žrtve dok se nijedna srpska ne navodi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sela gore

17.12.2022 07:30

Ovo ne verujem da će proči bez rata,koliko god se vlast u Srbiji trudila da prođe mirno,šiptari guraju rat,oni znaju da onog trenutka kada prestane rat u Ukrajini nestaće snaga Nato i to je kraj za šiptarsku državu,zato ovako guraju u rat Srbiju da to bude što pre