Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Albanski političari sa tzv. Kosova besni su na Aljbina Kurtija za kojeg kažu da je kapitulirao pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem!

„Predao si Kosovo, kapitulirao si pred Vučićem, vratio si Srbiju na Kosovo“, neke su od glavnih poruka koje su se mogle čuti na sednici tzv. skupštine Kosova na kojoj je Kurti govorio o evropskom predlogu o kojem je u Briselu razgovarao s Aleksandrom Vučićem.

I sam Kurti priznao je da nije imao kud i da ništa nije bilo u njegovim rukama.

- Bio sam spreman da potpišem evropski plan, ali je Aleksandar Vučić to kategorički odbio. Zajednica kakvu Srbija hoće sigurno ne prolazi - kazao je Kurti pred poslanicima.

Bivša šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri kazala je da Aljbin Kurti nije uspeo da zaštiti tzv. državu Kosovo. Ona je takođe ljuta na Kurtija, za kojeg je rekla da se predao.

- Kurti nije uspeo da odbrani Kosovo u ovom dijalogu, predajući se Vučiću - kazala je ona.

Predsednik DSK Ljumir Abdidžiku nazvao je Kurtijev govor pred poslanicima bajkom i dodao da je on pao na ispitu. Prema njegovim rečima, Kurti je želeo mnogo ali je „mirno stao“ pred zahtevima Beograda.

- Tražio si pravo na samoopredeljenje, a dobio si ništa. Želeo si priznanje, a dobio si neutralne stavove, pao si, Kurti - rekao je on, a korak dalje otišla je zamenica predsednika DPK Ganimete Musliju koja je Kurtija nazvala kukavicom.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj kazao je da je Aljbin Kurti uveo pasoše za albansku decu koja žele da posete Dečane.

- Objasnite formalizaciju statusa SPC i obezbeđivanje zaštite za verske objekte. O kakvoj bezbednosti je reč? O kakvom statusu se radi? Da li ste mu dali javno-pravnu nadležnost? Recite mi da li ste Crkvi dali isti pravni status kao državne institucije? Da li ste svesni da naša deca, ako žele da posete prelepu prirodu u manastiru Dečani, moraju da idu sa pasošima? Znaš li šta si ti uradio - pitao je Zemaj Aljbina Kurtija.

Poslanik Hisen Beriša kazao je da je jasno da su prištinski pregovarači kupljeni, odnosno da su se prodali.

- Korupcijom u diplomatiji doveli ste do prodaje kosovskih pregovarača. Srbija je zbog Kurtija opet na Kosovu - rekao je Beriša.

Diplomatski poraz Aljbina Kurtija komentarisao je i bivši premijer tzv. države Kosovo Isa Mustafa, koji je rekao da prištinske vlasti kriju da su prihvatile formiranje ZSO. On kaže da je sve jasno kao dan i da postoje dva dokaza da je Kurti pristao na sve što je Beograd tražio.

- Prvi dokaz je da nisi ukinuo Sporazum iz 2013. koji predviđa formiranje ZSO, a drugi je da si prihvatio francusko-nemački plan koji traži da se postigne sve što je prethodno dogovoreno - rekao je on.

Stano: Bez potpisa!

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je da evropski predlog o kome su u Briselu razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nije tekst koji treba da bude potpisan. Stano je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je evropski predlog konačan ili ima mogućnosti za njegovu izmenu, naglasio da je iz samog teksta predloga jasno da se nikad nije radilo o potpisivanju ovog dokumenta. S druge strane, ambasada Nemačke u Prištini ističe da tzv. Kosovo mora biti spremno da započne konkretne razgovore o Zajednici srpskih opština.

„Kosovo sada mora da pokaže spremnost da započne konkretne razgovore o Zajednici srpskih opština. Jer bez toga dogovor neće biti moguć“, stoji u obraćanju ambasade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading