U TOKU PRIPREME ZA UVOĐENJE 5G MREŽE U SRBIJU! "Srbija ne treba da bude trava kada se tuku slonovi"
Foto: Tanjug/Tanjug

"Kada se slonovi tuku, da ne budemo trava, a upravo smo u toj poziciji, i istorijski i danas", rekla je Brnabićeva na Kopaonik biznis forumu na molbu da prokomentariše zaoštravanje odnosa između SAD i Kine.

Premijerka je rekla da sprska privreda ima dobru pozicioniranost kada je reč o strukturi investicija, s ozbirom da je Nemačka naš najvažniji ekonomski  partner i da nemačke kompanije ovde zapošljavaju najveći broj ljudi, dok je u sektoru usluga, zbog IT sektora, najveće saradnja sa SAD, druga je Velika Britanija, treća Švajcarska...

Sa druge strane, najveći srpski izvoznici su kineske kompanije, što sve pokazuje da naša zemlja po pitanju investicija ima diversifikovan rizik.

"Mi ćemo se truditi da budemo otvoreni za čitav svet i da imamo sve više investicija i partnere iz celog sveta - to je najodgovornija politika, ali i najteža", istakla je Brnabićeva.

Kaže da sada postoji politička dilema i da se vrši pritisak na Srbiju po pitanju uvođenja 5G mreže, da li da se Huaveji tretira kao pouzdan partner.

"Ako pogledamo Švajcarsku, ta zemlja je potpisala strateško patrnerstvo sa Huaveijem za čitav sistem digitalizacije u Švajcarskoj. Nefer je da se mi toga odreknemo zbog geopolitike", rekla je premijerka.

Navela je da su kod nas u toku pripreme za uvođenje 5G mreže i da i evropske kompanije u Srbiji posluju sa Huaveijem.

"Tako da bismo onda morali da uvedemo restrikcije ne za kineske, već evropske kompanije", dodala je Brnabićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading