"ONA NE MOŽE DA ODLUČUJE NI O SVOJOJ SAHRANI!" Sramno! Evo za šta se zalaže Siniša Kovačević!
Foto: Alo/Vladimir Marković

Baš to objasinio je u intervjuu koji je 2010. godine dao za "Pečat".

Tada je, kao "istomišljenik" DSS-a i Vojislava Koštunice, opleo po Borisu Tadiću. Tada je govorio o tome kako je gledanje političke podobnosti za rad u kulturi gore nego za vreme Tita. Pljuvao je demokratiju kao pravo penzionera da se pitaju jednako kao i mlađi ljudi, zalagao se za "prosvećeni apsolutizam" kao najbolji politicki sistem. Zbog toga je, rekao je, i odlučio da se prikloni DSS-u. Tu je, kaže, prepoznao slično mišljenje, takozvanu "vladavinu elite".

Inače, baš u to vreme radio je za Kariće. U uvodu intervjua predstavljen je kao "redovni je profesor Univerziteta BK na predmetu Dramaturgija" i "dekan na Akademiji umetnosti BK."

Kovačević je tada rekao da u vreme vladavine Borisa Tadića mladi umetnici ne mogu da dođu do prilike ako nisu politički angažovani.

"Stiče se utisak da, pogotovo mlađi umetnici, i to pre svega u scenskoj umetnosti, ne mogu da dođu do posla i angažmana ako ne učestvuju u određenim političkim kampanjama. Ljudi se već duže vreme žale da postoji „pozorišni lobi“ koji ih sputava da pokažu svoje umeće i talenat… Da mi je neko rekao davnih devedesetih – kada je počela artikulacija prvih, ne bih rekao antikomunističkih pre antiboljševičkih stavova, kada je počela neka ideja da nama treba prosvećena, demokratska Srbija – da će 20 godina posle toga postojati potreba za političkom pripadnošću ili podobnošću, odgovorio bih mu da je lud. A mi se sada nalazimo u situaciji u kojoj smo bili sedamdesetih godina prošlog veka. Sa tom razlikom što je ono vreme imalo miljenike, ali je otvaralo prostor i za disidente, a ovo ne. ...

Danas živimo u vremenu političke podobnosti. Trebalo je, u ovom trenutku, biti na bini iza Tadića da bi se aktivno bavilo svojim poslom."

Od letos ste član Glavnog odbora DSS-a. Kako ste odlučili da postanete član baš stranke koju predvodi Vojislav Koštunica?

"Čvrsto verujem da je demokratija jako loš politički sistem... Baba Živana ima 110 godina i ona odlučuje s jednakim pravom glasa kao neko ko ima dvadeset i kusur. Ona ne može da odlučuje ni o kvalitetu svoje sahrane, a kamoli o kvalitetu tuđih života. Međutim, držim i da civilizacija još uvek nije pronašla bolji politički model. Osim jednog. Sada ću izgovoriti jednu jeres – taj model zove se prosvećeni apsolutizam...

Ono što je moja politička optika jeste prosvećena desnica, i ja to upravo prepoznajem u DSS-u. Dugo sam jahao sam. Odlučio sam da vidim da li mogu više stvari da promenim, i na više stvari da utičem, ukoliko se pridružim nekome čije mišljenje vrlo uvažavam i čije mišljenje je i te kako slično mome.

Drugo, u političkoj provinijenciji toga tipa, u prosvećenoj desnici, nalazi se sve ono što je Srbiji potrebno ovoga trenutka. Sve ono što je potrebno civilizaciji. To je vladavina elite, sa svom kompleksnošću kompletne odgovornosti za sve u jednom društvu..."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading