Nataša Jovanović
Foto: Alo/Nataša Jovanović / Alo! / Dejan Briza

PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Pojam anketni odbor prethodnih dana je na velika vrata ušao u rečnik većine građana Srbije. Nažalost, jer smo svi zajedno bili svedoci bure koja se podigla oko formiranja ovog skupštinskog tela, na zahtev dela opozicije, kako bi se bavilo masovnim ubistvima u „Ribnikaru“ i Mladenovcu. Na kraju, kad već ni posle izričitog protivljenja roditelja žrtava i molbi da se od anketnog odbora odustane, opozicionari na to nisu pristali, rukovodstvo Skupštine i vladajuća većina izašli su u susret onima kojima je predsednica Odbora Marinika Tepić poručila da niko nema tapiju na bol.

Za nedeljni broj Alo! novina govori Nataša Jovanović, koja je ispred SNS bila jedan od članova odbora.

Videli smo da je rad odbora obustavljen. Recite nam nešto više o tome.

- Odmah po prijemu molbe punomoćnika porodica žrtava zločina u OŠ „Vladislav Ribnikar“ poslanici SNS su se saglasili da Narodna skupština prihvati ovu molbu i obustavi dalje postupanje i rad Anketnog odbora. Za nas je najvažniji stav roditelja tragično stradale dece.

Kako ste se osećali tokom svađe između opozicionara na prvoj sednici odbora i pre nje oko toga ko će voditi odbor? Mnogima je to bilo mučno.

- Duboko saosećam s bolom roditelja i smatram da ne samo da je to bilo i mučno i šokantno, već nije ni ljudski ni hrišćanski da se nezapamćene tragedije zloupotrebljavaju. Sve je bilo samo potvrda svega što su radili tokom dvomesečne sednice Narodne skupštine, kada smo videli da im tragedije služe za ličnu i stranačku promociju.

Šta ste na toj prvoj sednici odbora još čuli od kolega iz opozicije?

- Kao parlamentarac sa višedecenijskim iskustvom, kao neko ko je pratio rad svih anketnih odbora od uvođenja višestranačja, mogu da vam kažem da sve što su govorili na toj prvoj sednici pokazuje da oni nisu dorasli ulozi i poverenju koje im je dao jedan deo birača. To što rade pokazuje na šta bi bili spremni kada bi, što se voljom naroda neće desiti, bili u prilici da vode državu. I samo zamislite kada bi se oni dočepali vlasti, koliko bi nam vremena trebalo da dođemo do toga da nemamo državu?

Kakva je uopšte sada atmosfera u parlamentu? Ima li van sale, u hodnicima i drugim prostorijama Skupštine nekog neformalnijeg kontakta poslanika vlasti i opozicije ili je ono što vidimo u sali prisutno i kada se iz nje izađe?

- Dostojanstvo parlamenta su dužni svi da čuvaju, međutim, svedoci smo toga da predstavnici opozicije upravo promovišu i generišu nasilje u skupštinskoj sali. Setite se samo njihovog divljačkog napada na predsednika Aleksandra Vučića tokom sednice o Kosovu i Metohiji, psovki i pretnji našem šefu poslaničke grupe Milenku Jovanovu... Sve su građani mogli da vide tokom sednice posle tragedija, da nisu u pitanju nikakvi borci protiv nasilja. Skupština kao najviše zakonodavno telo čuva dostojanstvo, zahvaljujući odgovornom i u najvišem demokratskom duhu vođenju sednica od strane predsednika parlamenta dr Vladimira Orlića. Što se neformalnih susretanja poslanika vlasti i opozicije tiče van sale, to je neizbežno, ali je za mene lično najvažnije da se svako od nas primereno i odgovorno ponaša tokom čitavog boravka u Narodnoj skupštini, a i izvan nje.

Ko vas je od opozicionara u ovom sazivu najviše razočarao?

- Svi mi za svoje političko delovanje podnosimo račun narodu na izborima. Ovde je bilo jasno odmah po konstituisanju ovog skupštinskog saziva da poslanici opozicije postižu samo autogolove. Njihov bes i politička isfrustriranost su očigledni zbog činjenice da oni ništa ne znaju da ponude što je dobro za napredak i razvoj Srbije i takvi nikada ne mogu da budu alternativa našoj vlasti. Za razliku od njih mi u skupštini pokazujemo spremnost da uspešno rešavamo ono što je za narod najbitnije i pružimo snažnu podršku mudroj i odgovornoj politici predsednika Vučića.

Odbraniti se od pokušaja rušenja spolja i iznutra

Vi ste član SNS, uskoro predstoji formiranje narodnog pokreta za državu, koji je najavio predsednik Vučić. Vidite li sebe u tom pokretu?

- Naša Srpska napredna stranka je politički stub države i mi svi kao članovi najveće političke stranke razumemo i pozdravljamo formiranje takvog pokreta. Nama je Srbija od svega najvažnija, da je odbranimo od pokušaja rušenja i spolja i iznutra, da obezbedimo neophodno jedinstvo i ubrzani ekonomski napredak i dalji razvoj države.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading