Vučić
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Projekti koje je najavio predsednik na konferenciji slobodno se mogu nazvati "srpskim New dealom" jer su značajni za svakog pojedinca u našoj zemlji, pišu Novosti.

Velika ulaganja u razvojne projekte doprineće svim delovima naše zemlje.

Pored ulaganja u puteve, autoputeve, bolnice i škole, ambiciozni plan predsednika do 2027. doprineće daljem razvoju ekonomije. Podići našu zemlju na viši nivo, i Srbija će se i u teškim okolnostima koje su zahvatile ceo svet, prvo zbog epidemije korone, a potom i rata u Ukrajini, investicijama i ulaganjem izboriti za stabilnu poziciju u regionu, Evropi, ali i svetu.

Progresivne ideje predsednika Vučića doprineće dodatnom smanjenju nezaposlenosti, povećanju standarda građana Srbije, kako mlađe, tako i starije populacije. Po najavi predsednika ove investicije neće zaustaviti rast plata i penzija već pored toga obezbediti još sigurniju budućnost naših građana.

Šta je bio američki "New deal"?

Američki "New deal" poznat i kao Novo poslovanje ili Dogovor o novom poslovanju, bio je američki nacionalni program predsednika Frenklina Ruzvelta sprovođen u periodu od 1933. do 1938. godine. Cilj je bilo donošenje ekonomskog olakšanja zbog teških posledica Velike depresije, globalnog ekonomskog kraha. Program je podrazumevao izvođenje javnih radova o trošku države, davanje povoljnih kredita farmerima i bankarima, kao i državnu kontrolu privrede — naročito kontrolu cena.

Ruzvelt uvodi niz privrednih i socijalnih mera za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti te za stvaranje efikasne socijalne mreže. Ustanova za poticaj rada  postala je najvažnija institucija koja je nudila posao umesto socijalne pomoći. Grade se škole, javne ustanove, kina, muzeji, pozorišta... U sklopu tri federalna projekta za pozorišta, umetnost i pisanje, zapošljavaju se mnogi pisci, slikari, glumci i muzičari. 

Od danas sve merimo do 2027.

- Imamo neverovatne planove, a u njihovo izvršenje moramo da krenemo koliko sutra. Želim građanima da predstavim pozitivne stvari i kažem dobre vesti u ovim teškim vremenima, kako bi znali da se rast Srbije užurbano nastavlja.

Ovim rečima predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na konferenciji za novinare važne projekte koji će promeniti lice Srbije, poboljšati ekonomski ali i kulturni život ne samo građana prestonice već i cele Srbije.

Kako je najavio sam predsednik svi planovi na izgradnji biće gotovi od decembra 2026. godine a sve u susret 2027. godini kada će Srbija biti domaćin EKSPO 2027.

- Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi. Ovo će značiti ogroman skok za ekonomiju naše zemlje i doprineće snažnom rastu i zato je za nas važno da se borimo i radimo što više, svi zajedno, da budemo ujedinjeni i da predstavimo našu Srbiju na najbolji način i uveren sam da ćemo u tome uspeti - najavio je predsednik.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

 

 

Da će Srbija doživeti transformaciju i da će građani imati čime da se ponose govore ambiciozni planovi koje je predstavio predsednik.

Planovi za Beograd

- Na području od 212 hektara biće izgrađen Nacionalni stadion, komercijalni sadržaj, stambene jedinice od 1.500 stanova koji će posle Ekspa biti date na tender kupcima, objekti budućeg Sajma i Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. U okviru Sajamskog prostora gde će sve države sveta imati priliku da se predstave, Srbija će imati paviljon koji će konstruisati domaće arhitekte na poziv predsednika Vučića, a gde će na najbolji nalji način biti predstavljena naša zemlja.

- U okviru kompleksa vezanog za Ekspo 2027. vezana je i linijska infrastruktura koja će obuhvatiti 8 kilometara gradskih bulevara, nivelisanu petlju odnosno nadvožnjak, planirani gasovod sa mernom regulacionom stanicom i za Nacionalni stadion i za sve ostale objekte. To su toplovod i hladovod. Hladovod predstavlja novi sistem za hlađenje i do sada u Srbiji nije primenjivan. Takođe biće i urađena Glavna merna regulaciona stanica. Takođe, biće izgrađena i železnica u okviru tog kompleksa.

new deal

Foto: privatna arhiva

 
new deal

Foto: privatna arhiva

 

 

 

- Lokacija Starog Sajma dobiće novi izgled. Veliku halu Republika Srbija zadržava tj. biće u vlasništvu države od 100 odsto. Na tom prostoru biće napravljen veliki točak koji imaju svi veliki gradovi koji će promeniti izgled tog dela grada i na reci Savi izgledati fantastično. Zone za investicije obuhvatiće 37,68 odsto, a javne površine 62,32 odsto. Kako je najavio predsednik za Halu 1 će građani biti pozvani da daju predloge, te će se naknadno odlučiti šta će biti urađeno sa njom.

new deal

Foto: privatna arhiva

 
new deal

Foto: privatna arhiva

 

 

- Nacionalni fudbalski stadion imaće 52.000 sedišta i biće urađen po UEFA standardima. Arhitekta koji radi je Mark Fenvik. Stadion će biti gotov do jeseni 2026. godine.

new deal

Foto: privatna arhiva

 
new deal

Foto: privatna arhiva

 

- Elektrodistribucija će morati da uradi trafostanice 135 i 110 za Nacionalni stadion. Elektrompreže Srbije uradiće napojni dalekovod od 110 kv do TS Surčin i dva puta po 110 podzemnih dalekovoda od TS Surčin do TS Nacionalni stadion. Gradske elektrane izgradiće toplotni izvor od 16,1 Mwt, hladovod i postrojenja za proizvodnju električne energije. Direkcija za građevinsko zemljište i izgrdanju Beograda uradiće 11 kilometara dugačak vodovod i potez fekalne kanalizacije sa pripadajućim crpnim stanicama i saobraćajnicama. JP Srbija Gas 200 metara distributivnog gasovoda 50 bara.

new deal

Foto: privatna arhiva

 
new deal

Foto: privatna arhiva

 
new deal

Foto: privatna arhiva

 

 

 

- JP Železnice će izgraditi 18 kilometara dvokolosečne, elektrificirane pruge Zemunsko polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion. Vozom će se spojiti centar Beograda sa Obrenovcem, Jakovom, Surčinom, Batajnicom, Kamendinom, zemun Poljem, Altinom, Tošinim bunarom, Novim Beogradom. Voz će ići brzinom 120 kilometara na sat.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

- Na ponos svim građanima Srbije, za samo dva meseca biće gotova železnička stanica Prokop.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

 

- Beogradska autobuska stanica biće završena do 2025. godine.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

-  Biće izgrađen novi, veličanstven most na Savi koji će biti nečujan. Stari most će imati upotrebnu vrednost i ideja je da spoji kraj Novog Beograda sa početkom Zemuna sa Velikim Ratnim ostrvom i biće prava atrakcija za Beograd.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

- Železnička stanica Novi Beograd će biti urađena za samo dve godine.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

- Rekonstruisaće se stari Železniki most koji će postati novi Pešački most. Predviđeno je da tu budu i restorani i biće prostor namenjan najviše za mlađu populaciju.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

- Biće rekonstruisan Vodotoranj.

- Biće rekonstruisana stara železnička stanica i na tom mestu nalaziće se Korunovićeva zgrada pošte. Vratiće se stara Korunovićeva fasada.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

 

- Beogradski metro uskoro kreću radovi na svakom koraku, a pre kraja 2028. godine biće otvorena prva linija metroa.

new deal

Foto: privatna arhiva

 

- Biće urađen rečni taksi u Beogradu.

Zaplovi Srbijom

- 02. septembra se otvara pristan u Zemunu, nedaleko od zgrade Kapetanije. Tu će prvi put u istoriji pristati jedan veliki kruzer.

- Napravljeno je 12 stanica na Dunavu. Sve od Sombora, Apatina, Odžaka, Bača, palanke, Novog Sada, Smedereva pa sve do Prahova. Sve će to biti uređeno u naredne dve godine, a prema najavi predsednika VUčića radi se o velikim investicijama u vrednosti od preko 100 miliona evra.

Ulaganja u kulturno-naučni život u Srbiji

- Gradi se muzejska četvrt ili četvrt kulture

- Kod muzeja Savremene umetnosti na ušću gradi se prvi Prirodnjački muzej.

- Gradi se koncertna dvorana, odnosno zgrada Filharmonije.

- Kod hotela "Jugoslavija" gradi se veliki akvarijum.

- 100 plus fasada u 28 gradova.

Pet fokusa bitnih za razvoj

- da sva vozila u okviru ekspa budu električna vozila bez vozača

- izgradnja i proširivanje Biokampusa koji će obezbediti posao za 5000 naučnika

- izgradnja naučno-tehnoloških parkova

- izgradnja naučnog distrikta

- razvoj veštačke inteligencije

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (107)

Loading
Jelena

08.08.2023 22:08

Ovo je velelepni projekat koji će izmeniti sve.

BigJob

08.08.2023 22:08

Benefite nasoj zemlji na osnovu ovoga imace ogroman znacaj

Ana

08.08.2023 22:09

Projekti koji obećavaju bolju budućnost nasih gradjana!

Jelena

08.08.2023 22:09

Biće ovo svetski uradjeno. Fantastičan projekat.

Filip

08.08.2023 22:10

Naša zemlja postaje toliko razvijena i lepa. Mnogi su osporavali sve sto ovaj covek priča ali sve se na kraju vidi!

BigJob

08.08.2023 22:10

Nacionalni stadion, metro, Prokop , Expo e ovo vredi svake pare

Nana

08.08.2023 22:11

Imamo neverovatne planove, a u njihovo izvršenje moramo da krenemo koliko sutra.

Maja

08.08.2023 22:14

EXPO 2027 je odlična prilika i šansa za Srbiju. Vucic se bori za napredak Srbije.

Jelena

08.08.2023 22:14

Vučić će sve ovo izgraditi ne sumnjamo nikad u to.

Nataša

08.08.2023 22:15

Razvojni plan i projekat za Expo 2027 izgleda impozantno.

Jelena

08.08.2023 22:15

Ovo je fantastično što će biti izgrađeno. Ponos Beograda i Srbije.

Jana

08.08.2023 22:15

Velika su ulaganja u Srbiju koja će doprineti još boljoj i uspešnijoj budućnosti!

BigJob

08.08.2023 22:16

Ovoliko ulaganja nije bilo u istoriji Srbije

Nikola

08.08.2023 22:16

Brojna su ulaganja i investiranja u Srbiju i značajno se poboljšava ekonomski napredak zahvaljujuci politici Vucica.

Ivana

08.08.2023 22:16

To ce biti prilika za celu Srbiju, ner su najavljeni radovi svud a, po citavoj zemlji, tako da svaka cast!

Zorica

08.08.2023 22:16

Projekti od velikog značaja za našu zemlju.

Milena

08.08.2023 22:16

Svaki pojedinac u Srbiji biće ponosan na sam napredak i razvoj države!

Mara

08.08.2023 22:17

U Srbiju počinje izgradnja i nacionalnog stadiona .

Una

08.08.2023 22:17

Rekonstrukcija starog zeleznickog mosta. Je pun pogodak! Svaka cast za inicijativu!

Marko

08.08.2023 22:18

Naravno da su svi projekti znacajni, pogotovu ovi veceras predstavljeni.

Bogi

08.08.2023 22:19

Citao sam vest 5 puta, jer sam odusevljen i uvek nadjem nesto novo sto ce se srediti! Iskreno, jedva cekam 2027!

Драгана

08.08.2023 22:19

Захваљујући овим пројектима Србија ће остварити бржи економски раст.

Ceca

08.08.2023 22:19

Ekspo 2027. ce doprineti i ekonomskim i privrednim benefitima nase drzave.

Jelena

08.08.2023 22:19

Projekat vredan divljenja koji će Vučić pretvoriti u stvarnost.

Jovana

08.08.2023 22:19

Sve što je obećao ispunjava bravo za Vučića.

Misterijanemoguca

08.08.2023 22:20

Projekti su mnogo dobri i koristiće za buduće generacije.

Dada

08.08.2023 22:20

Odličan plan nazvan "new deal",koji će podoći standard Srbije u svim segmentima.

Dane

08.08.2023 22:20

Svako ulaganje u Srbiju je od velike važnosti.

Gaga

08.08.2023 22:20

Iskreno sam presrecna, toliko planova i toliko novih stvari! Ovako niko nikad nije brzo radio!

Sale

08.08.2023 22:20

Naša zemlja koristi sav svoj potencijal. Politika saradnje nam omogućava ubrzani razvoj i napredak.

Jelena

08.08.2023 22:20

Kad čovek vidi ovo pomisli da je nemoguće ali sa Vučicem na čelu je sve moguće.

Mia

08.08.2023 22:21

Srbija iz dana u dan jača i postaje stabilnija zemlja, jer se u njoj neprestano radi i ulaže.

Goran

08.08.2023 22:21

Beograd će u bliskoj budućnosti biti prava metropola zahvaljujući Aleksandru Vučiću.

Ana

08.08.2023 22:21

Radom I trudom sve možemo postići, živela Srbija!

Dada

08.08.2023 22:21

Vučić nas svakodnevno obraduje novim projektima.Danas smo dobili još jedan za dobrobit svih gradjana Srbije.

Una

08.08.2023 22:21

Ovim projektom će Srbija dobiti novi izgled.

Filip

08.08.2023 22:21

Ovako radi pravi lider, razmislja daleko napred i temeljno planira svaki potez.

Jelena

08.08.2023 22:22

Ovo će biti prekretnica u izgradnji Beograda i Srbije.

Sale

08.08.2023 22:22

Radom, trudom, nesebicnim zalaganjem do jos boljih rezultata. Živela Srbija!

Jelena

08.08.2023 22:22

Ovakav projekat još nije vidjen u Srbiji svaka čast.

Misterijanemoguca

08.08.2023 22:23

Ovi projekti će našu zemlju podići na viši nivo i mnogo će značiti svima nama kao i našoj deci.

Sale

08.08.2023 22:23

Све што је до сада обећао, урадио је. Не сумњам да ће и ове пројекте завршити.

Vesna

08.08.2023 22:23

Naša mala Srbija u ovim lomljivim vremenima izborila sd za vidoku i stabilnu poziciju u regionu, pa i u svetu.

Jelena

08.08.2023 22:23

Ovo je početak, Vučić će maksimalno uložiti u svaki deo naše zemlje.

Tanja

08.08.2023 22:24

Pred Srbijom su veliki projekti koji će se pozitivno odraziti na razvoj i unapređenje Srbije.

Darko

08.08.2023 22:24

Gradjani Srbije vide, koliko je Srbija napredovala!

Ana

08.08.2023 22:24

Projekti su veoma znacajni za dalji razvoj Srbije!

Mirjana

08.08.2023 22:25

U Srbiji se neprestano ulaže i obezbedjuje se bolja budućnost građana Srbije

Cveta

08.08.2023 22:25

Vredni ljudi uvek imaju velike projekte na pameti, tako da do 2027. Potpuno novi igled Srbije!

Cveta

08.08.2023 22:25

Vredni ljudi uvek imaju velike projekte na pameti, tako da do 2027. Potpuno novi igled Srbije!

Borka

08.08.2023 22:25

Sve ovo zvuči kso bajka ali bajka koju živimo. Lrpo je dana živeti u Srbiji.

Mirko

08.08.2023 22:25

Potrebno je da se jos vise udruzimo, slusamo jedni druge i podrzavamo se. Jedini tako gradimo nasoj deci bolje sutra.

Denis

08.08.2023 22:25

Verujem da će najavljena ulaganje mnogo doprineti da se Srbija predstavi u najboljem sjaju.

Goran

08.08.2023 22:25

Novi projekat,vredan divljenja i zahvalnosti Vučiću za svu energiju i snagu koju ima za sve gradjane i za Srbiju.

Jelena

08.08.2023 22:25

Velika ulaganja čekaju Srbiju ali će se sve isplatiti. Jer ovakav fenomenalni projekat košta.

Ema

08.08.2023 22:25

Nova ulaganja su od velikog značaja za razvoj nase drzave!

Ana

08.08.2023 22:26

Novi projekti će doneti Srbiji veliki ekonomski rast!

Gaja

08.08.2023 22:26

Zeleznicka stanica se zavrsava, imamo jednu od najmodernijih stanica!

Gaja

08.08.2023 22:26

Zeleznicka stanica se zavrsava, imamo jednu od najmodernijih stanica!

Sale

08.08.2023 22:26

Samo ekonomski jaka Srbija može da odoli svakom izazovu!

Mima

08.08.2023 22:27

Srbija je dobila veliku sansu,da pokaže na sta je sve spremna da uradi,radi unapređenja.

Ljilja

08.08.2023 22:27

Svako ko iole shvata kakva su ovo ulaganja, zna da je to još jedan uspeh za svakog od nas!

Jelena

08.08.2023 22:27

Neverne Tome ce pomisliti da ne može ovo u Srbiji ali će Vučić pokazati da može.

Uki

08.08.2023 22:27

Vucic je pokazao da vredno radi kako bi nasi gradjani mogli bolje i sigurnije da zive i Srbiji.

Bojana

08.08.2023 22:27

Čeka nas mnogo posla ali i veliki uspeh!

Jelena

08.08.2023 22:27

Puno novih projekata očekuje Srbiju, izuzetno lepe vesti za sve nas

Jelena

08.08.2023 22:27

Puno novih projekata očekuje Srbiju, izuzetno lepe vesti za sve nas

Ljilja

08.08.2023 22:27

Svaka čast za predsednika i njegovu borbu kako za zemlju tako i za svoje građane!!!!

Ana

08.08.2023 22:28

Ulagacemo u sve sfere kako bi Srbija napredovala u svakom pogledu!

Sonja

08.08.2023 22:28

Vučić nas je danas oduševio kada nam je predstavio projekte koji će se realizovati. Naša zemlja će uz njega uvek napredovati.

Cuka

08.08.2023 22:28

Vidim da ce biti vracanje starih fasada, tako da alal vera! Niko se time nije bavio dok je DS bio na vlasti samo se rusilo!

Sale

08.08.2023 22:28

Bez obzira na krizu investicije u Srbiju ne prestaju da se slivaju...Uzdravlje i saml napred.

Jelena

08.08.2023 22:28

Beograd postaje ogromno gradilište za ovako veliki projekat.

Sasa

08.08.2023 22:28

Ovim projektom će se i veliki gradovi u Srbiju prolepsati

Vladan

08.08.2023 22:29

Ova ambiciozna inicijativa pruža nadu Srbiji, stvarajući temelj za prosperitetnu budućnost.

Dragan

08.08.2023 22:29

Ozbiljni planovi koji ce veoma uticati na razvoj nase zemlje i njen položaj u svetu!

Ana

08.08.2023 22:29

Srbija je spremna da se poredi sa svetkim ekonomskim silama jer napreduje neverovatnom brzinom!

Milica

08.08.2023 22:29

Ovo je idealna prilika da se Srbija pokaze u najboljem svetlu. Zato ce nastaviti da ulaze,raste i razvija se.

Ena

08.08.2023 22:29

Ceo svet će biti u Beogradu, ali ćemo imati šta da pokažemo!

Ena

08.08.2023 22:29

Ceo svet će biti u Beogradu, ali ćemo imati šta da pokažemo!

Lila

08.08.2023 22:29

New Deal lepo zvuči a i jako korisno za našu zemlju, veliki napredak posebno u infrastrukturi

Rada

08.08.2023 22:30

Сећам се када је најавио Београд на води, деловало је невероватно. Ово је слично и промениће Србију.

Nole

08.08.2023 22:30

Znam da je Srbija spremna za ovaj veliki izazov.

Jana

08.08.2023 22:30

Srbija grabi krupnim koracima ka velikom uspehu!

Darko

08.08.2023 22:31

Nas narod, vidi koliko se vlast, trudi za svoju drzavu!

Nikola

08.08.2023 22:32

Svaki projekat, donosi ogroman napredak!

Svetlana

08.08.2023 22:32

А док га је Ђилас водио, Београд је таворио. Сада ће бити светска дестинација.

Ana

08.08.2023 22:33

Pored svih muka sa koronom, Srbija se bori za uspeh i uspeva.

Sladjana

08.08.2023 22:34

Vucic cini sve, sto je u interesu Srbije!

Rajko

08.08.2023 22:36

Биће понос човеку рећи да је из Београда због ових ствари.

Dule

08.08.2023 22:42

Радујем се свим овим пројектима, али стадион ми је најдражи од свега. Живела Србија!

Nemanja

08.08.2023 22:46

Velika ulaganja u razvojne projekte će oživeti sve delove zemlje, što je zaista inspirativno.

Aleksandar

08.08.2023 22:49

Transformacija Beograda i drugih delova zemlje će stvoriti moderno i atraktivno okruženje za građane.

Monika

08.08.2023 22:49

Jako lepe vesti nam nas predsednik podelio

Nikola

09.08.2023 08:04

Srbija organizacijom izložbe EXPO 2027 ubrzava svoj ekonomski rast na zadovoljstvo svih građana.