Siniša Mali o budžetu
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

- EXPO je najvažniji događaj u poslednjih nekoliko decenija. Srbija je dobila najveći broj glasova, što je potvrda svega onoga što smo radili. 2012. smo bili na ivici bankrota, a 15 godina kasnije bićemo centar sveta. Doći će više od tri miliona ljudi, rekao je Siniša Mali.

- 2027. Srbija domaćin najveće manifestacije, a mi to gledamo kao veliku razvojnu šansu, kao što je Ruzvelt u Americi sproveo tzv. New deal. Ne stajemo sa velikim projektima koji su nam doneli mogućnost rasta i razvoja.

Mali je napomenuo da je nezaposlenost na rekordno niskom, a zaposlenost na rekordno visokom nivou.

Ministar se osvrnuo na pisanja opozicionih medija:

- Njihova ekonomska politika je bila da pola miliona ljudi ostane bez posla. Nama je javni dug daleko ispod nivoa mastrihta. Srbija sve svoje obaveze ispunjava u dan. Sve investicije ćemo investirati delom sopstvenim sredstvima, delom iz kredita, kaže Mali.

Mali kaže da svaki kilometar autoputa dovodi nove investitore i nova radna mesta.

Razvoj potpuno novog dela Beograda

- Razvija se potpuno novi deo Beograda, gde ćemo izgraditi novi stadion, sajam, stanove, na 127 hektara. Oko toga ćemo napraviti čudo. Napravićemo tematski park, to otvara potpuno novi deo Beograda za razvoj. Pravimo takvu infrastrukturu kako bismo Srbiju predstavili na pravi način. Beograd i cela Srbija idu napred. Do 2025. imaćemo i brzu prugu do Budimpešte, hoćemo da kupimo još jedan superkompjuter. Kriza je nikada veća, ali Srbija pobeđuje.

Povećanje plata i penzija

- Želim da najavim da za samo 20 dana idemo na povećanje plata za medicinske sestre, prosvetare, negovateljice. Inflacija polako pada, tako da je povećanje mnogo značajnije. Pokušavamo da održimo životni standard. Od 1. oktobra dodatnih 5,5 posto povećanje za penzionere. Nikada se nije desilo da za samo dve godine penzije porastu za 55 posto, rekao je Mali i pozvao penzionere da uzmu penzionerske kartice.

Pomoć države od 10.000 dinara

- Mi ćemo za tačno deset dana krenuti sa prijavama za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za sve majke. Na portalu trezora se vrše prijave, treba vam broj lične karte i JMBG. Mesec dana traju prijave, a odmah nakon toga ćemo to isplatiti. Sva deca do 16 godina dobiće jednokratnu pomoć kaže Mali.

Mali kaže da nije bilo lako dobiti EXPO, da nam toliko zemalja ukaže poverenje, to je za ponos, a na nama je da budemo složni i na najbolji način predstavimo Srbiju kako bismo iskoristili istorijsku šansu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading