kurti
Foto: Privatna arhiva/Printscreen

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da pitanje tzv. Kosova mora biti rešeno pre održavanja izbora u SAD, uplašen da bi na njima mogao da pobedi Donald Tramp, te da se onda i njemu i lažnoj državi crno piše.

On je rekao da bi do normalizacije odnosa tzv. Kosova i Srbije, koja za njega, kako je objasnio, znači obostrano priznanje, trebalo da dođe bar nekoliko meseci pre novembra 2024. godine jer će nakon toga „saveznici biti zaokupljeni izborima“.

Uspostavljanje ovakvih rokova nesumnjivo znači da Kurti želi da „iskoristi“ naklonost sadašnje američke administracije jer se boji promene vlasti u SAD i eventualnog povratka Donalda Trampa.

HITNO JE

- Postoji osećaj hitnosti za sprovođenje sporazuma i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije usmerenih na uzajamno de fakto priznanje, najkasnije do proleća sledeće godine - rekao je Kurti.

Donald Tramp u zatvoru

Foto:AP

 

 

Novinarka Ljiljana Smajlović kazala je za Alo! da se Priština ne boji samo povratka Donalda Trampa u Belu kuću nego i Ričarda Grenela.

- Ne boji se Priština samo povratka Donalda Trampa u Belu kuću. Tamo vlast još više strahuje od eventualnog povratka Ričarda Grenela. Grenel je jednom već svrgnuo Kurtija s vlasti, a u Vašingtonu se javno spekuliše da bi upravo Grenel mogao postati šef Stejt departmenta ukoliko bi Tramp pobedio u novembru iduće godine - kazala je Ljiljana Smajlović.

SMANJEN MANEVARSKI PROSTOR

Politički analitičar Branko Radun za Alo kaže da bi se Aljbinu Kurtiju znatno smanjio manevarski prostor ukoliko bi na američkim izborima pobedio Donald Tramp.

- Kurti je trenutno pod američkim sankcijama, ne može da priđe Stejt departmentu. Po prvi put se dešava da je albanska strana pod sankcijama, ali Kurti ima podršku drugih centara u Vašingtonu, ali i u Londonu. Mi ne možemo da znamo kakva bi bila politika nove ili ove vlasti ako dobije drugi mandat, ali će Aljbinu Kurtiju sigurno biti smanjen manevarski prostor ako dođe Trampova ekipa - kazao je Radun, i dodao da je sigurno da američka politika u svakom slučaju neće biti prosrpska, ali da je evidentno da SAD Albance više ne tretiraju kao ljubimce.

BiH neće priznati tzv. Kosovo!

Dok je srpskih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, neće biti priznanja tzv. Kosova, poručio je ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić.

- Dok smo mi srpski predstavnici u Savetu ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda, Predsedništvu BiH, priznanje Kosova od strane BiH je nemoguće. Ne znam pod kojim uslovima i okolnostima bih mogao da glasam za nezavisnost Kosova. Pored Srbije, RS je ta koja je na braniku Kosova i štiti teritorijalni integritet Srbije i ponaša se principijelno, za razliku od nekih zemalja - rekao je Nešić za Kosovo onlajn.

Tramp nedavno postao zvezdaš!

Dva Srbina nedavno su imala priliku da nekoliko dana provedu u Njujorku kao gosti Trampove administracije i Donalda Trampa lično.

Posle večere, generalni direktor Televizije Arena sport Nebojša Žugić zajedno sa predsednikom Skupštine Arene Milošem Jovanovićem uručio je Trampu vrednu knjigu o srpskim manastirima, ali i dres Crvene zvezde s Trampovim imenom, koji je bivši predsednik SAD oduševljeno prihvatio. Razlog posete nije poznat, ali ako je suditi po Trampovom oduševljenju i poklonu, izgleda da se sprema nešto veliko za srpski sport.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Trump

02.09.2023 20:46

Teump cerke uskoro nema nishta Od njega