ŠTO SE TIČE SNS, IZBORE MOGU DA DOBIJU KAD GOD HOĆE Vučević: Nismo tu da nekome s političke scene udovoljavamo, već da radimo u interesu naroda!
Foto: Alo/Printscreen

On, u intervjuu za Kurir, najavljuje da je SNS spreman da razgovara o zahtevima i pitanjima koja stižu sa opozicione strane, iako je za njega pokušaj opstrukcije rada Skupštine Srbije bio "najbednije pokazivanje političke nemoći i bezidejnosti". Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstojećim sastancima u Briselu, Vučević je ocenio da se teško mogu dati optimistične procene dokle god je Aljbin Kurti glavni politički faktor Prištine.

S obzirom na dešavanja u parlamentu i opstrukciju rada koju je deo opozicije pokušao da izvede, ima li SNS razloga da bude zadovoljniji ili zabrinutiji u susret predstojećim izborima?

- Nismo uplašeni od izbora, oni nas uvek inspirišu i mobilišu, ali smo svesni i težine izbora i izborne kampanje. Stranka koja želi da pobedi zna koliko je to teško i koliko rada zahteva. Srpska napredna stranka nikada nije bila zabrinuta pred izbore, i mi smo u svakom momentu spremni da izađemo na njih, da čujemo šta narod kaže. Takođe, nikada se nismo bavili "drugima", već smo se trudili da stignemo do svakog domaćinstva u Srbiji i da predstavimo naš program, naše planove za budućnost Srbije. Što se tiče onih sramotnih scena u parlamentu, pa to je najbednije pokazivanje političke nemoći i bezidejnosti restlova stranaka bivšeg režima. Ja sam ponosan na moje kolege i sve predstavnike skupštinske većine koji nisu odgovarali na provokacije i time pokazali poštovanje prema narodu koji je za nas glasao. Ne mogu ni da zamislim kako im je bilo dok su oko njih urlali, trubili, vređali, skakali po skupštinskim klupama... A da vas podsetim da su se u Skupštini u tom momentu usvajali zakoni važni za bolji život građana Srbije.

Deo opozicije izašao je sa inicijativom da se što skorije raspišu vanredni parlamentarni izbori. Kako razmišljate u ovom trenutku kao predsednik SNS, stranke koja će odlučivati o terminima i nivoima izbora?

Miloš Vučević i Vojska Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

- Mislite na one koji u parlament donose omču za vešanje, valjda da pokažu kako bi se oni obračunali s političkim neistomišljenicima, i javno pozivaju na ubistvo predsednika Srbije? Za razliku od onih kojima je demokratija motke i nasilje, mi smo spremni da razgovaramo o zahtevima i pitanjima delova bivšeg režima koji sebe nazivaju opozicijom. Što se tiče SNS, izbore mogu da dobiju kad god hoće. Nikada nismo bili od onih koji čuvaju fotelje po svaku cenu, kao što je svojevremeno radio Bojan Pajtić u Vojvodini, s podrškom od jedva pet odsto nije dao vlast. Ni Dragan Đilas u Beogradu nije bio ništa bolji. Dakle, kao što je već poznato, razgovaraće se o zahtevu za vanredne parlamentarne izbore i s koalicionim partnerima i s predsednikom Republike. On je najavio da će ti razgovori biti kada se vrati sa sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Jeste li spremni da udovoljite zahtevima opozicije i kako ste ih razumeli?

- Nismo mi tu da bilo kome s političke scene udovoljavamo, već da radimo u interesu naroda koji nas je birao. Ponoviću reči predsednika Vučića - za demokratiju u Srbiji je važno da se pokaže da se poštuje volja bivšeg režima i onih koji nisu u vlasti, da je to dobra poruka stanovništvu da znaju da kod ove vlasti prava manjina moraju da se poštuju.

Gotovo niko ne veruje da će se ići samo na parlamentarne izbore, pa se procenjuje da je decembar previše blizu da bi se u tom terminu organizovali i lokalni i pokrajinski izbori. Kakve su vaše procene?

- Ne bavim se procenama, a uskoro i neće biti potrebe za to pošto će se znati da li će i kada će biti raspisani izbori.

Možete li da nam rešite najveću neizvesnost, a to je kada će biti beogradski izbori?

- To je jedna od tema koju Šolakovi mediji namerno pumpaju.

Ali postoje procene pojedinih analitičara da je Beograd teren na kojem vlast može biti ozbiljno izazvana, opozicija bi dodala i sigurno pobeđena. Koliko verujete tim prognozama?

- Istraživanja koja sam video pokazuju nešto drugo, ali nemamo problem s tim da procenjuje ko šta hoće. Setite se koji to put oni pobeđuju u poslednjih 12 godina i koliko su puta do sada na izborima deklasirali SNS? Nijednom. Neki ne mogu ni da prebace sniženi cenzus od tri odsto. A svaki put su to ozbiljno procenjivali. Toliko o njihovim procenama.

Miloš Vučević

Alo

 

Šta očekujete od nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou u Briselu? Verujete li da se neki pomak može napraviti i šta je za njega potrebno?

- Za nas je dijalog jedini način za rešavanje problema. Teška je situacija jer režim Aljbina Kurtija ne preza ni od čega da pokaže silu, nastavljaju se hapšenja Srba po nekim starim optužnicama, imali smo 15 napada na srpsku decu, isto toliko pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema zemlje, nebrojeno napada na verske objekte... Blokada srpskih proizvoda traje već tri meseca, pokušavamo na razne načine da ne dođe do nestašice lekova. Mi u jednoj tako teškoj atmosferi i dalje pokazujemo dobru volju i pokušavamo da nastavimo dijalog. I što je najvažnije - da sačuvamo mir. Zadatak Srbije je da sačuva srpsku zajednicu i crkve na Kosovu i Metohiji, jer kada postoje oni, postoji i Srbija.

Predsednik Vučić je rekao da je veoma zabrinut zbog situacije na severu KiM i onoga što sledi, te da je na delu okupacija Aljbina Kurtija, a i vi ste delili tu zabrinutost. Šta naš narod s KiM može da očekuje u narednom periodu? Dokle vlast u Prištini može da ide?

- Teško da neko može dati optimistične procene dokle god je Kurti tu gde jeste. Svakoga dana režim Aljbina Kurtija se bavi samo i jedino maltretiranjem Srba i čini sve da im oteža život. U osnovi Kurtijeve politike je etnički očišćeno Kosovo od Srba i on pokušava to da ostvari pomoću raznih alata, pritisaka, ugrožavanja života Srba. Kurti neće stati. Bojim se da će doći do dalje eskalacije na terenu, jer ne vidim ni promil volje kod njegovih saradnika i njega da odustanu od svojih ciljeva. Mi nećemo dozvoliti da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta. Činimo sve da im pomognemo, da ih ohrabrimo i ojačamo. Naredni dani i nedelje će biti teški. Predsednik Vučić posle Brisela putuje na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nadam se da će se objektivno sagledati ko proizvodi nemire i sukobe na Kosovu i Metohiji, a ko u tome ne učestvuje. Srbija nije ni provokator, niti joj je u interesu da se stalno proizvode sukobi, već je čvrsto na braniku međunarodnog prava i Povelje UN.

Miloš Vučević

Foto: SNS

 

Koliko ste kao ministar odbrane zadovoljni dinamikom unapređenja naših odbrambenih snaga? Šta su trenutni prioriteti?

- Vojska Srbije nikada nije bila bolje opremljena, niti su ikada bila veća primanja naših oficira i vojnika. Videli ste koliku je pažnju u regionu izazvala lista za 2023. godinu koju je objavio Global fajerpauer, koji rangira nacionalne vojske. Na toj listi Srbija je bolje pozicionirana od svih zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a po tom istom indeksu Hrvatska je pre tri godine bila jača on nas. Za nas je to bilo očekivano, jer je to rezultat desetogodišnje politike ulaganja u našu vojsku, snaženja i reformi našeg odbrambenog sistema, i sledeće godine očekujemo da ćemo imati još veći skok na toj listi.

U kojoj meri je rat u Ukrajini poremetio planove za nabavku naoružanja i sredstava za našu vojsku? Kako smo se adaptirali na nove okolnosti?

- Zamislite da smo uspeli da dobijemo sve ono što smo kupili, a što nam zbog ovih novih geopolitičkih okolnosti nije isporučeno, da nam je stiglo sve ono uz Rusije i Kine što je trebalo da nam stigne, koliki bismo skok imali na listi Global fajerpauera. Oslanjamo se na sopstvenu proizvodnju, na našu namensku industriju - 300 miliona evra ide za opremu i naoružanje kroz namensku industriju. Sa svetskog tržišta stižu prve isporuke dronova-kamikaza, nekoliko stotina, i time se drastično menjaju sposobnosti u odbrani države. Ali najveća snaga su naši ljudi, mlade snage koje nam dolaze, a neke od njih ste juče mogli da vidite na veličanstvenoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (83)

Loading
Dušan

10.09.2023 19:31

Opozicija svojim stavom i ponašanjem nikada ne može dobiti izbore.

Lidija

10.09.2023 19:32

Članovi opozicijskih partija nikada neće imati podršku srpskog naroda jer je nisu ni zaslužili.

Jelica

10.09.2023 19:34

Izbore opozicija ne može dobiti jer nema podršku građana i svojim ponašanjem neće je nikada dobiti.

Ana

10.09.2023 19:34

Na izbore možemo u bilo koje vreme, SNS je spremna!

Nikola

10.09.2023 19:37

SNS ima najveću podršku naroda jer iza sebe ima dela i rezultate i građani to vide i poštuju.

Lola

10.09.2023 19:40

Opozicija traži izbore, a znaju da nikada neće imati podršku građana Srbije.

ceca

10.09.2023 19:41

Politički linč neistomišljenika je ideja i program opozicije.

Iva

10.09.2023 19:41

I kada opozicija bude dobila izbore, onda će tražiti krivca zašto su izgubili izbore.

Mia

10.09.2023 19:43

Izbori su jedini nacin da se proveri kome ce narod pokloniti poverenje o vodjenju zemlje

Hana

10.09.2023 19:43

Vučić ne izbegava izbore. Nista nije sporno. Ako opozicija želi izbore dobiće ih, al posle kada ih izgube da ne kukaju.

Jelena

10.09.2023 19:44

Tako je! Narod vidi koliko je ova država oživela! Koliko je samo uradjeno, koliko je nezaposlenost pala na neki minimum.. to govori kolko je naš predsednik ljudina!

Lana

10.09.2023 19:44

Predsednik ne beži od toga da se raspišu izbori, ali ne zato što to bivši režim zahteva.

aleksandar jasić

10.09.2023 19:44

Vučić ima ogromnu podršku građana koju je zaslužio svojim radom i rezultatima

Sale

10.09.2023 19:46

SNS-u i Vučeviću su interesi države i naroda na prvom mestu i takvu politiku i vode

rade

10.09.2023 19:46

Narod veruje Vučiću,a ne ovim kvazi političarima iz opozicije

Nika

10.09.2023 19:46

Opozicija se imati prilike da se pokaze na izborima, a svojim ponašanjem samo smanjuje broj glasača.

Bata

10.09.2023 19:46

SNS i Vučević rade i ostvaruju rezultate koji su u korist naroda i na prvom mestu im je napredak naroda i države

Tea

10.09.2023 19:47

Ne verujem da bi opozicija ikad bila toliko fer kao Vučić i da je obrnuta situacija,raspisala izbore.

Janja

10.09.2023 19:47

Opozicija misli da su sa ovim pravljenjem cirkusa u skupštini i na ulici pridobili neke glasače pa sad kao hoće izbore... cirkus

Caca

10.09.2023 19:47

Srbija je spremna za izbore,i mogu da budu kad god,mi nemamo čega da se bojimo,jer dela uvek pobeđuju!

Vidosava

10.09.2023 19:47

SNS radi i ostvaruje ogromne uspehe za državu

Nika

10.09.2023 19:47

Kad god da budu izbori, rezultat će biti sasvim izvestan, a to je apsolutna pobeda SNS - a.

uglješa

10.09.2023 19:47

Vučić će pobediti ološe iz opozicije svojim radom i odgovornošću

Olja

10.09.2023 19:48

Svi znamo da Vucic izbore ne izbegava jer njega narod voliii i podrzavaa on je najbolji izbor.

Spomenko

10.09.2023 19:48

Srbija je bolja i uređenija država sa SNS-om i SNS radi u korist naroda i države

Gaga

10.09.2023 19:48

Narod je uz Vucica. Narod mu veruje i zna da nikada nece izneveriti srpski narod. Sns i Vucic ce na bilo kojim sledecim izborima odneti ogromnu pobedu, u to sam siguran, jer rade u interesu naroda Srbije.

Mila

10.09.2023 19:49

Opozicija trži izbore,a ustvari moli Boga da do njih ne fodje jer su svesni da ih narod nece.

Gana

10.09.2023 19:49

Narod ce na izborima da pokaze ko je najbolji i kakav su im misljenja a nasa drzava Srbija ce nastaviti da bude jaka i da se razvija.

Caca

10.09.2023 19:49

Opozicija nema ništa da ponudi narodu,a svojim nedoličnim ponašanjem mogu samo sebe da ponize!

Tara

10.09.2023 19:49

SNS je uvek tu za narod i narod će uvek da glasa za Vučića jer svi vide uspehe koje država danas ostvaruje

Keka

10.09.2023 19:49

Može da se ide na izbore ali je pitanje šta uopšte opozicija hoće.

Vladimir

10.09.2023 19:50

Srbija sa SNS-om je bolja i ostvaruje veće uspehe nego ikada pre i narod to ceni i vidi

vasilije žikić

10.09.2023 19:50

Narod ce podrzati Predsednika Vucica do nove pobede

Tea

10.09.2023 19:50

Opozicija će na izborima da doživi fijasko, jer nemaju podršku naroda!

Caca

10.09.2023 19:50

Pobeda ide SNS-u,stranci koja se bori za interese svoga naroda!

Dobrinka

10.09.2023 19:51

SNS je stranka koja će uvek da ima podršku naroda i da bude na prvom mestu narodu

vidojkovic prasac

10.09.2023 19:51

Gradjani Srbije su uz predsednika Vucica

Petar

10.09.2023 19:51

Srbija sa SNS-om je bolja i uspešnija i narod će uvek da glasa za SNS

Tigar

10.09.2023 19:52

Lično bih želeo izbore što pre. Takođe mislim da bi trebalo da se vrati cenzus od 5%.

Smajilo

10.09.2023 19:52

Samo SNS će uvek da ima punu podršku naroda koji će uvek da glasa za napredak i jaku Srbiju

Predrag

10.09.2023 19:52

Po meni nisu opozicionari zaslužili prevremene izbore zato što su pre godinu dana imali veoma mali broj glasova...

Nina

10.09.2023 19:53

Izborima ce se jos jednom dokazati da je SNS na vrhu zasluzeno,a opozicija ce zavrsiti pognute glave,u to sam sigurna.

Svetofor

10.09.2023 19:53

SNS ne treba da se plaši izbora jer izlazi pred narod sa realnim uspesima u svim poljima

bakocevic

10.09.2023 19:53

Zar opozicija stvarno misli da ce njima iko ponovo da veruje i dozvoli im da dodju na vlast

Lazar

10.09.2023 19:53

Izborna volja naroda jejedino pravo merilo političke situacije u zemlji i ko je taj kome narod veruje i želi dalje da ide u bolju budućnost.

Марко

10.09.2023 19:53

Лично бих желео да избори буду што пре. Такође волео бих да се цензус врати на 5%.

vasilije žikić

10.09.2023 19:54

Opozicija želi Vucicevu glavu. Ne mogu da mu oproste sto je podigao Srbiju na noge

mara

10.09.2023 19:54

da znaju sta zele,ne bi menjali cesto odluke

jelena

10.09.2023 19:55

izbori ce biti jos jedna potvrda da Vucic nema konkurenciju

maja

10.09.2023 19:56

kada bi opozicija imala cime da se pohvali mozda bi neko razumeo potrebu za izborima

Laki

10.09.2023 19:57

Narod je uz predsednika Vučić i njegovu politiku koju vodi na pravi i odgovoran nacin

caca

10.09.2023 19:57

narod se pita i narod je odavno odlucio,bez opozicije!

Ena

10.09.2023 19:58

Što pre raspisati izbore da potučemo opoziciju do nogu. Većina opozicionih stranaka neće preći cenzus.

Čolić Milorad

10.09.2023 19:58

Dela i rezultati su pokazali ko je dobar lider za Srbiju

aca

10.09.2023 19:58

izbori i da budu pokazace volju naroda,to je Vucic!

babajaro

10.09.2023 19:59

kvazi bolesna opozicija moze samo da sanja o podršci koju ima predsednik

nata

10.09.2023 19:59

opozicija sve vise pokazuje koliko je slaba i nespremna za izbore

Ana

10.09.2023 19:59

Potpuno je jasno da opozicija ne želi izbore, jer su svesni da svojim cirkusom ne mogu da privuku gradjane.

Obradović Dragan

10.09.2023 20:00

Lideri trule opozicije su definitivno slučajevi za razmatranje

pan

10.09.2023 20:01

Samo sa Vucicem uspeh je zagarantovan,pa nek puknu

Caca

10.09.2023 20:01

Ponašanje opozicije je neodgovorno i nikada neće uspeti da dobiju izbore!

makarenko

10.09.2023 20:02

Gradjani ce uvek Vucicu pruzati podrsku u svakoj prilici

Caca

10.09.2023 20:02

Opoziciji je jedini cilj da se dočepa vlasti,ali narod im to nikada neće dozvoliti,jer znamo da gledaju samo lični interes!

Marko

10.09.2023 20:02

SNS radi jedino i samo u interesu naroda i uvek je spremna za izbore. Opozicione stranke mogu da dobiju izbore kad god hoće, ali Vučić zna koji su prioriteti. Prvo razgovori u Briselu, potom sednica UN, a onda možemo da se bavimo drugim temama.

lila

10.09.2023 20:02

svojim ponasanjem nisu zasluzili sansu za izbore

mali pauk

10.09.2023 20:03

Vučić se godinama zalaže za bolju buducnost Srbije i srpskog naroda, a opozicija bi sve to da urusi

Jelena

10.09.2023 20:03

Mala ispravka, opozicija može samo izgubiti izbore.

Meda

10.09.2023 20:04

Vučić se nikoga ne plaši jer je narod uz njega

ogi

10.09.2023 20:05

ako misle da ce im pomoci izbori i da ce im narod dati poverenje,u velikoj su zabludi zuti.

Milan

10.09.2023 20:05

Idemo na izbore, pa da vidimo ko će preći cenzus. Opozicija nema čemu da se nada.

nadalina

10.09.2023 20:06

Dok god narod ima moc glasa opozicija nikad nece doci na vlast

Nenad

10.09.2023 20:07

SNS nema razloga da se boji izbora jer radi u interesu naroda i to se vidi

Nikola

10.09.2023 20:08

Teško da je demokratija ono što opozicija radi nasilje , pretnje i pokušaj stvaranja haosa

Miroslav

10.09.2023 20:09

SNS je pokazala šta nudi, a šta nudi opozicija, lopovluk , nasilje i mržnju

Nidza

10.09.2023 20:10

Oppzicija realno beši od izbora pošto su svesni koliku podršku imaju

Branislav

10.09.2023 20:11

Srbija se dosledno zalaže za mir, ali sa Kurtijem u Prištini nema partnera za to

Fica

10.09.2023 20:12

Dokle god Kurti ima tihu podršku zapada za svoju politiku terora nad Srbima na KiM nema ozbiljne stabilizacije

Nada

10.09.2023 20:13

Ko god želi da vidi jasno je da Kurti sprovodi etničko čišćenje na Kosmetu, tu nema dileme

Jana

10.09.2023 20:14

SNS vodi politiku jedinstva i napretka zemlje a šta radi opozicija , zagovara podele i mržnju

Ivan

10.09.2023 20:15

U svakim pregovorima Srbija je pokazala i dokazala da je za mir, ali nažalost sa režimom Kurtija to je nemoguće

Igor

10.09.2023 20:17

Opozocija će naćo sto razloga da pobegne od izbora, to je već viđen scenario