Vuk Drašković
Foto: Printscreen/YT Informer

Kada mu je voditelj Informer podkasta rekao da je hrvatska vojska proterala 250.000 ljudi 1995. godine, Drašković je pitao "kad".

- Upali su i narod se povukao, morao je da beži glavom bez obzira - rekao je voditelj.

- Nije tako bilo. To je propaganda. To je laž - kazao je Drašković.

Drašković nekada o zapadnim granicama Srbije

Draškovićevi stavovi ranije bili su potpuno drugačiji.

- Naš je stav jasan. Istočne granice Srbije su svetinje, koji nikada ne mogu niti smeju postati jame. A zapadne granice Srbije su jame, koje moraju postati svetinje - govorio je on 1990. godine za "Večernje novosti".

UVREDA ZA SVE SRPSKE ŽRTVE Vuk Drašković negira

Printscreen

 

"Oluja" - najveće etničko čišćenje posle II svetskog rata

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragoljub

18.09.2023 18:09

On i njegova žena uživaju sve blagodeti ove zemlje

Dragan Orlovic

18.09.2023 18:38

Nekada me je sramota da priznam sebi ciji sam simpatizer bio.