Pavlina Radovanović
Foto: Privatna arhiva/Instagram

Piše: Bojana Paunović

- Mi deca sve to ne doživljavamo možda isto kao odrasli. Ali svakako je nešto što mi je oduvek falilo ta sloboda koju imaju druga deca, ona koja žive u nekim drugim krajevima Srbije - govori za rođendanski broj Alo! novina Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji.

Nema Srbina koji je makar malo patriota a da ne zna za Pavlinu. Zlatnim, milozvučnim glasom, ljubavlju prema otadžbini i vrhunskim izvođenjem srpskih pesama pročula se i van granica domovine.

IZMEŠANA OSEĆANJA

Mnogi se slažu: slušajući Pavlinu i njene nastupe, brojna se osećanja uskovitlaju. Od zadivljenosti i ponosa do dirnutosti, ali i tuge, jer stihovi koje peva bude slike na sve što naši sunarodnici proživljavaju u južnoj srpskoj pokrajini pod terorom prištinskih bezumnika.

Pavlina nas na početku razgovora podseća, kako stalno govori, da je Kosmet temelj srpskog naroda:

- Sve na Kosovu i Metohiji je sveto. I koliko god pričali o lepoti i istoriji Kosmeta, čovek ne može to toliko da razume rečima i opisima drugih dok ne dođe sam i dok ne oseti taj mir i spokoj koji dolaze od naših svetinja.

Odmalena je posvećena crkvi i Bogu. Nismo je za to morali ni pitati, jednostavno se isprsila i kazala nam: „Nema za to nekog posebnog razloga. Ja za drugačije ne znam, svaki pravoslavni hrišćanin će me razumeti u mojoj ljubavi i veri prema Bogu“.

Sa komšijama Albancima, kaže, nema nikakvog kontakta. Prosto je tako kako je. Svoju budućnost ova preslatka i prepametna devojčica vidi na svom Kosovu i Metohiji:

- Najiskrenije bih volela da budem tu gde su moji koreni, ali niko osim Boga ne zna kakvi će biti moji putevi, tako da to prepuštam u njegove ruke.

Pavlina Radovanović

Instagram

 

Na pitanje o omiljenoj pesmi, onoj koju peva baš iz duše, kao iz topa odgovara: „Zvone zvona“. Ne okleva i ne premišlja se ni kad je pitamo s kim bi najradije otpevala duet. Tu čast da nastupe s Pavlinom imali bi Prizrenski bogoslovi.

Divno sam se osećala za Dan pobede

Pevala si na Dan pobede 9. maja u Moskvi. Kako si se osećala?

- Osećaj je predivan! Zaista sam jako zahvalna i počastvovana što sam baš ja predstavljala Srbiju. Toliko sam lepih i posebnih svetinja videla, da sam prosto oduševljena, utisaka ima toliko da bih mogla danima da vam pričam o svim doživljajima i lepoti Moskve. Ali, nažalost, nemamo toliko vremena.

SKROMNOST

Skromna, kakvu je Bog dao, Pavlina naglašava da joj nije bio cilj da bude poznata i da je ljudi veličaju:

- Samo sam želela da pomognem svojoj crkvi. Ali zaista hvala od sveg srca svima koji me podržavaju i vole.

A koliko je vole, pokazuje i to što je mnogo beba, posebno sa Kosmeta, u poslednje vreme dobilo ime po njoj. Kažemo joj da smo čuli da dobija pisma njihovih roditelja.

- Mnogo mi je drago što je, eto, neko dobio ime po meni. Njihovi roditelji poručuju mi kako bi voleli da njihove ćerkice idu mojim stopama, sve to prate reči hvale i podrške, što mi, naravno, neopisivo znači - kaže nam naša mala sagovornica.

Zvone zvona

Oj Kosovo, dušo,

Srbinova, Metohijo,

majko manastira

 

Zvone zvona, nevera ih sluša,

krst nam lome, gde li će im duša

 

Oj Kosovo, grudo,

Napaćena, Metohijo,

suzom zalivena

 

Zvone zvona kroz nemu tišinu,

mili Bože, usliši istinu

 

Oj Kosovo, uzdignute glave,

Metohijo, dočekaćeš slave

 

Na jutrenje dozivaće zvona

mučenike kraj svojih ikona

 

Zvone zvona, nevera ih sluša,

krst nam lome gde li će im duša,

zvone zvona kroz nemu tišinu,

mili Bože, usliši istinu.

 

* omiljena Pavlinina pesma

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading