Igor Mirović
Foto: Alo/Pokrajinska vlada Vojvodine

Time je počela realizacija  velikog projekta sprovođenja mera energetske efikasnosti u javnim zgradama na teritoriji AP Vojvodine, koji će u narednoj godini obuhvatiti još 60 objekata.

Pokrajinska vlada je za realizaciju ovog projekta iz budžeta obezbedila ukupno 354 miliona dinara, dok će 1,5 milijardi dinara biti obezbeđeno iz donacije i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Projekat se realizuje na osnovu detaljnih energetskih pregleda koje je izradio Fakultet tehničkih nauka.

Energetska sanacija trenutno se izvodi na objektu Doma učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“ u Kikindi, Gerontološkog centra Vrbas, OŠ „Kiš Ferenc” u Svilojevu, OŠ „Desanka Maksimović” u Futogu, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu – Izdvojeno odeljenje u Đali, OŠ „Đuro Salaj” u Subotici (objekat na Bajskom putu) i na zgradi opštinske uprave u Apatinu.

Javne zgrade su posebno važne sa energetskog aspekta, s obzirom na visok potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti i mogućnost znatnog smanjenja troškova grejanja. Većina javnih objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom nalazi se u energetskom razredu F ili G, a plan je da nakon izvršenih radova budu u energetskom razredu C, što omogućava prosečnu uštedu energije za više od 60 odsto.

Radovi, između ostalog, obuhvataju izolaciju fasade, zamenu stolarije i druge radove, a posebno je važno istaći da se u Apatinu i Svilojevu vrši zamena energenata, te će se za zagrevanje, koristiti zemni gas.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading