Hapšenje pranje para
Foto: Printscreen/MUP

U velikoj akciji policija je uhapsila tri osobe osumnjičene za lažne prijave o podmetnutim bombama u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. U pitanju su P. D. (2000) iz Odžaka, kao i J. M. (1996) i T. Č. (1981) iz okoline Zrenjanina, a takođe slobodne je lišena i jedna osoba u Češkoj.

Upravo to hapšenje u Češkoj otkrilo je da su uhapšeni samo deo šire i veće međunarodne mreže koja stoji iza lažnih dojava o bombama.

Kako se saznaje, pronađene su prepiske i komunikacije sa licima iz drugih zemalja sa dokazima o planiranju i načinu sprovođenja lažnih dojava.

Kod jednog uhapšenog u Srbiji pronađen je kripto novčanica sa bitkoinima i dokazima o transakcijama sa drugim licima u inostranstvu. Komunikaciju su vršili kroz servere online igrica i direktne prepiske u samim igricama što je otežavalo njihovo lociranje i identifikaciju.

Jedan od uhapšenih u Srbiji je već hapšen i osuđivan za prevaru i proneveru u EU. Oni su privedeni, u kućama dok su spavali.

-Kako se sumnja, oni su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Republike Srbije, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana u Republici Srbiji - navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Akcija je, kako navodi MUP, sprovedena u koordinaciji preko Evrodžasta sa istražnim organima Češke Republike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading