Konferencija Republičke izborne komisije
Foto: Tanjug/TANJUG PRINTSCREEN

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština.

Predstavnici RIK-a izneli su najnovije podatke.

Prvi se obratio Miladin Kovačević iz RZS:

- Do 16 časova glasalo je 42,36 odsto bez KiM. Po regionima: Vojvodina 42,43 posto, region Šumadije i Zapadne Srbije 42,64, Južna i Istočlna Srbija 42,88 i Beogradski region 41,87 posto - kazao je Kovačević.

izbori 2023

Tanjug

 

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 16.00 časova iznosila 41,56 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Zatim se obratio predsednik RIK Vladimir Dimitrijević:

- Od važnih informacija, na teritoriji KiM, privremene insittucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem nisu dozvolili da naši građani glasaju tamo gde žive. Naša komisija je dozvolila glasanje na 51 birlačnom mestu u Raškoj, Vranju, Kuršumliji i Tutinu. Ovo pravo je iskoristilo nešto više od 18.500 birača - kazao je Dimitrijević.

- Što se tiče ostalih stvari, glasanje se nesmetano odvija na svim biračkim mestima. RIK pokušava da proverava sve navodne nepravilnosti, na bilo koje tvrdnje o navodnim pritiscima na birače obavezno se obaveštavaju nadležni organi, policija, i Tužilaštvo koji su spremni i promptno reguju na sve takve navode. Bilo je navoda o nedostatku kontrole u Medicinskoj školi u Vranju, dobili smo informacije od naših kontrolora da je tamo sve u najboljem redu i da glasanje teče bez problema.

U vezi sa navodima o ljudima koji navodno glasaju kod Arene, Dimitrijević kaže da je važno da su birači upisani u birački spisak i niko ko nije upisan u birački spisak ne može da glasa.

izbori 2023

Tanjug

 

- Ukoliko ima dopisivanja u birački spisak, izbori se ponavljaju - istakao je predsednik RIK.

- Što se tiče poziva za glasanje, to nije prepreka da on izađe da glasa nijti je moguće da mu Birački odbor zabrani da glasa - kazao je Dimitrijević.

- To što se pojavljuju razni video snimci, to nije predmet razmatranja RIK. Ukoliko ima prigovora, njih mogu podneti predstavnici biračkih lista, to će biti predmet razmatranja RIK.

On je dodao da su se pojavile informacije o isključivanju struje u vidu navodne sabotaže na pojedinim biračkim mestima, te da je izvršena provera, pa se i ova informacija pokazala kao netačna.

Ovim je završena 5. po redu konferencija RIK za danas. Sledeća je najavljena za 19 časova večeras.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading