Siniša Mali u Surčinu
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

- Ovaj deo Beograda, uz Makiško polje gde se gradi prva linija metroa, postaće najveće gradilište u ovom delu Evrope. Nekada je to bio Beograd na vodi, koji se polako završava - rekao je ministar novinarima prilikom predstavljanja plana izgradnje kompleksa u Surčinu.

On je istakao da do decembra 2026. godine moraju biti predati ključevi paviljona svim zemljama učesnicima manifestacije EXPO.

- To znači da za manje od tri godine moramo sve da izgradimo i infrastrukturno obezbedimo - naglasio je ministar finansija.

Podsetio je da je izgradnja kompleksa na 250 hektara započeta u julu 2023. godine.

- U toku su radovi na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe razvoja novog kompleksa u okviru koga će biti izgrađen, pored sajamskog prostora, i nacionalni stadion, rezidencijalni kompleksi i akvatik centar - naveo je on, i naglasio da će ukupna površina izložbenih objekata iznositi 230.000 metara kvadratnih.

Mali je rekao je da će nacionalni stadion biti pravo remek-delo i da će se za to postarati poznati arhitekta Mark Fenvik.

- Oko stadiona će biti parking mesta za 9.000 automobila - istakao je ministar, i dodao da postoji ogromna želja da se nastavi s razvijanjem sadržaja na ovoj lokaciji.

- Postoji dosta ideja, a jedna je izgradnja staze za moto-trke - poručio je Mali.

On je napomenuo da očekuje inicijativu od domaćih privatnih firmi za uključivanje u projekat i naveo da je u rezidencijalnom kompleksu planirana izgradnja 160.000 kvadratnih metara stanova.

Nova pijaca kod Galerije

Siniša Mali u Surčinu

Foto: Alo.rs

 

Kod Galerije će biti nova pijaca, i to jedna od najlepših u Evropi. Biće kao u Madridu, s restoranima, najavio je on.

- Imamo Promenadu od „25. maja“, preko Kalemegdana, do Ade Ciganlije. Prelepa mogućnost za šetnju i slobodno vreme. Stara železnička stanica postaje muzej. Projekat je završen. Gradi se novi objekat, biće prelepo, s pozorištem, i vratićemo duh kulture Beograda. Iza ovoga se gradi nova škola i vrtić. Ovaj deo grada dobija svoje obrise. Svetonikolski park ćemo srediti i urediti. Skele se skidaju sa Hotela „Bristol“, otvara se u maju ili junu. Ispod parka gradimo podzemnu garažu sa 420 mesta. Ovaj deo grada dobija jedan poseban duh - rekao je on.

Na pitanje Alo! kako će EXPO uticati na razvoj, ministar Mali je rekao da ovaj projekat vredi 1,7 milijardi evra i da podstiče građevinsku industriju.

- Ceo naš cilj je skok u budućnost da nađemo nove izvore rasta. EXPO će nam dati mogućnost da nam zemlja bude još atraktivnija da bi dolazili investitori i da bismo otvarali fabrike. Jedan projekat vuče drugi, gura vas da budete bolji. Novi most preko Save, autobuska stanica na Novom Beogradu, sve je to inicijativa. Motivišu se mladi da ostanu ovde. Cilj je da cela Srbija ide napred. Ulaže se u škole i fakultete. Glavna tema u Davosu bila je kriza i traženje izvora rasta. Mi te izvore rasta nalazimo. Skok u budućnost smo vezali za taj EXPO. Infrastruktura vas čini ponosnim što ste u Srbiji. Tu vidimo da smo ne samo isti kao drugi, nego i bolji od drugih. Ovo nema veze s politikom, ima veze sa svim građanima Srbije - rekao je ministar.

Biće izgrađen jedan novi grad

Siniša Mali u Surčinu

Foto: Alo.rs

 

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da su finansije Srbije stabilne i da neće biti problema s finansiranjem ovog projekta. Mali je naglasio da će u Surčinu biti izgrađen „jedan novi grad“.

- Svaki cilj koji smo postavili do sada i svako obećanje koje smo dali ispunili smo u dinar i u dan, nema razloga da obećanje koje smo dali da ćemo biti spremni do decembra 2026. ne ispunimo - poručio je on, i ponovio da je EXPO prema njegovom sudu najveća razvojna šansa Srbije, a da će događaj 2027. godine biti prava šansa da se predstavi sve što je urađeno.   

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je predstavio program „Skok u budućnost 2027. godine“. Uložićemo ogroman novac ali je potrebno da se svi zajedno potrudimo da nam Srbija izgleda potpuno drugačije. Da uložimo u obrazovanje, kulturu, pruge i puteve. Da podignemo plate na 1.400 evra u proseku 2027. godine. Da nam prosečna penzija bude 650 evra. Minimalna zarada takođe 650 evra. Da završimo izgradnju mreže auto-puteva, mreže brzih saobraćajnica - rekao je on.

Prezentaciji je prisustvovao direktor preduzeća „Expo 2027“ Dušan Borovčanin.

Podsetimo, međunarodna specijalizovana izložba EXPO biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading