SRBI NISU GENOCIDNI, U SREBRENICI SE DESIO ZLOČIN Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko za Alo! sasvim iskreno o svim gorućim temama
Foto: Youtube/Printscreen

Srbi nisu genocidan narod, to je deo igre Zapada kako bi opravdali svoja zlodela i bombardovanje 1999 godine, istakao je Aleksandar Bocan-Harčenko.

U intervjuu za Alo! govorio je o pritiscima kojima je Srbija izložena, odnosima Beograda i Moskve. Naglasio je da šef Kremlja zna da su Srbi najpouzdaniji ruski saveznici, te da Vladimir Putin pomno prati situaciju na Balkanu.

Razgovor smo počeli temom sukoba u Ukrajini i pitanjem da li očekuje uskoro kraj rata.

- Kijevski režim sprovodi borbene akcije, kao i terorističke napade na civile i civilnu infrastrukturu u Rusiji gotovo potpuno uz finansijsku i vojnu podršku Zapada. Zapadnjaci i dalje govore o nameri da nam nanesu „strateški poraz“, iako je to objektivno nemoguće. Moskva se uvek zalagala za mirno rešavanje krize. Istovremeno, ubeđeni smo da održivi i pravedni dogovori moraju biti zasnovani na međunarodnom pravu i ravnoteži zakonitih interesa i uzimati u obzir realnost na terenu. Svi ciljevi specijalne vojne operacije, okončanje rata koji je Kijev pokrenuo protiv Donbasa 2014. godine, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine biće ispunjeni.

 Kako gledate na pritiske kojima je Srbija izložena, s obzirom na to da znate da Zapad traži da uvedemo sankcije Rusiji?

- Bahati pritisak Vašingtona i Brisela ima za cilj da natera Srbiju da se odrekne svojih nacionalnih interesa. Poštujemo suverenu spoljnu politiku Beograda. Visoko cenimo istrajnost i principijelnost rukovodstva zemlje, kao i podršku koju apsolutna većina srpskih građana pruža kursu ka razvoju strateškog partnerstva sa Rusijom i očuvanju tradicija poverenja i prijateljstva. Prednosti tog pristupa za Srbiju su značajne, od jačanja ekonomske stabilnosti, povećanja odbrambenih kapaciteta, promovisanja infrastrukturnih i visokotehnoloških projekata do porasta ugleda među državama svetske većine.

 Da li bi i šta bi takav potez Beograda promenio u odnosima Srbije i Rusije?

- Sada ne vidimo naznake da će Beograd odustati od doslednog stava koji je jasno formulisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

SRBI NISU GENOCIDNI, U SREBRENICI SE DESIO ZLOČIN Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko za Alo! sasvim iskreno o svim gorućim temama

Foto: Instagram/printscreen

 

 

 Kako komentarišete nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji gura deo međunarodne zajednice?

- Očigledan je politizovani i konfrontacioni karakter tog dokumenta predloženog mimo ustavnih procedura Bosne i Hercegovine, odnosno bez konsenzusa u predsedništvu zemlje. Zločin u Srebrenici je nesumnjivo tragedija. Ali brutalne zločine su činile sve strane uključene u balkanski sukob. Polazimo od toga da u interesu istinskog međunacionalnog pomirenja treba poštovati sećanje na sve žrtve tog rata, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. U ovom slučaju, cilj je sasvim drugačiji - iskoristiti tešku stranicu istorije da se optuži srpski narod kako bi se time opravdala zlodela koja su nad njim počinjena, uključujući i varvarsku NATO agresiju 1999. godine.

 Može li takva odluka uzdrmati Srbiju i Republiku Srpsku? Nije mali broj onih koji priželjkuju gašenje RS.

- Smatramo da bi usvajanje takve rezolucije moglo dovesti do opasnih posledica, pre svega, za samu BiH. Situacija u zemlji je ionako krhka - upravo zbog toga pitanja održavanja mira i bezbednosti u BiH ostaju na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN. Ključ za normalizaciju je poštovanje Mirovnog sporazuma o BiH iz 1995. godine, kao i širokih ovlašćenja dva entiteta i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Nastavićemo da se suprotstavljamo pokušajima zapadnjaka da unište dejtonsku arhitekturu, što oni rade, između ostalog, preko lažnog „visokog predstavnika” Šmita, imenovanog bez odobrenja SB UN.

 Da li Vladimir Putin i dalje prati situaciju u našoj zemlji? Možete li da nam prenesete neke od njegovih stavova?

- Predsednik Rusije posvećuje veliku pažnju situaciji na Balkanu. Srdačno se odnosi prema Srbiji, dobro poznaje njenu istoriju. Kako je nedavno naglasio šef države, odnosi između naših naroda imaju poseban karakter, Rusija pamti i ceni da su Srbi vekovima bili naši najpouzdaniji saveznici. Naša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju je nepromenljiva.

Srbija je sigurna luka za Ruse

 Veliki broj Rusa je potražio sigurnu luku u Srbiji. Šta vam kažu, kakvi su njihovi utisci o životu u Srbiji?

- Uveren sam da su mnogi naši sunarodnici ocenili srpsko gostoprimstvo. Ima više preduzetnika, razvija se IT sektor. Pružamo svim našim državljanima konzularnu pomoć.

Mir, radost i blagostanje

 I za kraj, uoči velikog hrišćanskog praznika, šta biste poručili čitaocima našeg lista i portala?

- Bratskom srpskom narodu od srca čestitam veliki praznik, uz želje mira, radosti i blagostanja. Hristos vaskrse!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading