Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Ministar finansija Siniša Mali gostujući večeras u specijalnoj emisiji Oko na RTS u kojoj je bilo reči o zvaničnoj poseti predsednika Kine Si Đinpinga Republici Srbiji.

- Nije ovo pitanje ni vina, ni zlatnih kočija, ovo je pitanje iskrenog prijateljstva između kine i Republike Srbije. Rekao bih i iskreno prijateljsvo između Vučića i Si Đinpinga.

Ministar je podsetio je na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji 2016. godine, te dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. Tada je Železara Smederevo pravila gubitke, kao i RTB Bor. Ministar je istakao i koliko je loša situcaija bila 2012. godine, kako kaže  bila je pred bankrotom.

- Samo 8 godina kasnije (od prve posete kineskog predsenika Srbiji) od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije. Vi sada od dva gubitaša imate dva lidera dva nosica privrednog rasta naše zemlje. To je značaj dolaska Si Šinpinga. - rekao je Mali.

Napredak Kine

Pre 30 ili 40 godine udeo Kine u svetskom BDP 2,7%, a danas je porasla na 18-19%.

- Trend je takav da Kina raste - kazao je Mali i objasnio da je sada izjednačen udeo Kine u svetskom BDP sa EU.

Ministar Mali je saopštio da svi hoće da predsednik Kine dođe u njihovu zemlju, ali je on došao u Srbiju, po drugi put. I to je došao u samo tri zemlje u Evropi,

Ističe da u Srbiju dolazi sve veći broj državnika.

- Ako uzmete u obzir da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta, Si je najveći i najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u polednjih nekoliko godina - rekao je Mali.

Srbija je dominantna na Zapadnom Balkanu

Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, tvrdi Mali. Bili smo partneri od početka inicijative Pojas i put, podseća on.

- Ako neko želi da ima uticaja u ovom delu Evrope mora da ima saradnju sa Srbijom. Investitori se ovde nalaze kao kod kuće. Potpuno smo otvoreni za kineske investicije, a imajte u vidu da se zapadne zemlje bore za svaku kinesku investiciju, sa druge strane pojavljuje se barijere za kineske investicije. U Srbiji to nemate - rekao je Siniša Mali.

- U ovom delu Evrope mi smo dominanta ekonomija, mi rastemo - istakao je ministar.

Ministar je nagovestio veliku investiciju iz Kine.

- To ćemo sutra saznati, videćemo da li ćemo uspeti. Ali svaki put kada imate sastanak sa kineskim predsednikom na neki način sumirate ono što ste uradili - dodao je Mali.

Podsetio je na važnost brze pruge Beograd - Budimpešta.

- Mi sad imamo brzu prugu Beograd - Novi Sad 200 km na sat, do kraja godine ćemo imatu brzu prugu do Subotice - kazao je Mali i dodao da će se do Budimpešte uskoro stizati za dva ili tri sata bez problema.

- To je rezultat naše saradnje sa Republikom Kinom - napomenuo je mistar.

Podsetio je da kineske fabrike Ling-long, Meita i druge, zapošljavaju građane Srbije, ali i ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze.

Ekspo 2027. godine

- Srbija je domaćin Ekspa 2027. godine. Cilj nam je da imamo proizvodnju i električnih automobila. Nije ova kompanija koja otvara svoj proizvodni pogon u mađarskoj jedina. Sa druge strane hoćemo da radimo na tome da privlačimo investicije  - rekao je Mali i podsetio na važnost razvoja veštačke inteligencije.

Imamo 29  sporazuma koji se potpisuju između predsednika, takođe imate sporazume koji se potpisuju izmešu privatnih kompanija. To su stvari koje treba da doprinose rastu našeg izvoza rastu proizvodenje i otvaranju jednog od najpotentijih tržišta u ovom trenutku.

Slobodna trgovina

- 1. jula zaživeće prvi deo sporazuma o slobodnoj trgovini. Mi već imamo ugovor sa Ceftom otvoreni smo prema okruženju - rekao je ministar.

Kaže da je pažljivo analiziran svaki sporazum sa NRK, pa i onaj o slobodnoj trgovini.

- Taj sporazum je najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10-15 godina - izjavio je Mali.

- Kako Kina ide napred svi se trude da proizvodi iz Kine ne dođu na njihovo tržište umesto da rade na tome da podignu uspešnost svojih fabrika kako bi smanjili cene, kako bi učinili svoje proizvode što dostupnijim svojim građanima - rekao je on.

Ministar kaže da se sa takvom politikom protekcionizma ne slaže, ne u narednom periodu od 10 do 15 godina.

- Zamislite da sve što proivedemo ovde može da ide u Kinu bez tih carina, ogroman potencijal za našu poljoprivredu i da za druge grane takođe. Slobodna trgovina je naša najveća razvnojna štansa u periodu od 10- 15 godina - istakao je ministar Mali.

- Tvrdim da je dolazak Si Đinpinga ogromna šansa za Srbiju, veliki simbol saradnje za najpotentnijom zemljom kada je u pitanju ekonomija i s obzirom na njihov trend rasta i razvoja nama to otvara šanse u narednim godinama. Srbija raste i tražimo partnere a to je NR Kina - zaključio je ministar Mali.

Podestimo, danas počinje u zvaničnu posetu kineski predsednik Si Đinpinga Beogradu. Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (21)

Loading
Mina

07.05.2024 17:55

Sinisa Mali je vredan ministar i najavio je velikog prijatelja Srbije.

Мiraš

07.05.2024 17:57

Obraćanje ministra finansija Siniše Malog građanima uoči posete predsednika Si Đinpinga predstavlja važan trenutak za Srbiju. Očekuje se da će ova poseta dodatno ojačati bilateralne odnose i otvoriti nove mogućnosti za saradnju između Srbije i Kine.

Đorđije

07.05.2024 17:57

Govor ministra Malog naglašava značaj dolaska kineskog predsednika u Srbiju. Ovo je prilika da se istaknu ekonomske i političke veze između dve zemlje, kao i da se razgovara o budućim projektima i inicijativama.

Ana

07.05.2024 17:58

Ministar ekonomije je stručan čovek i ne sumnjam u njegov rad za ne predak Srbije.

Balša

07.05.2024 17:58

Siniša Mali, kao ministar finansija, ističe važnost posete Si Đinpinga za ekonomski razvoj Srbije. Očekivanja su da će razgovori između predsednika Vučića i Si Đinpinga rezultirati konkretnim dogovorima koji će koristiti građanima Srbije.

Olja

07.05.2024 17:59

Ministar Mali ima priliku da detaljno objasni značaj posete kineskog predsednika i kako će ona doprineti daljem ekonomskom razvoju Srbije.

Sasa

07.05.2024 17:59

Da smo ekonomsko stabilni dokaz je to sto smo dobili potvrdu od investitora koji ulažu u državu

Ana

07.05.2024 17:59

Specijalna emisija na RTS-u pruža platformu za transparentno informisanje građana o važnim događajima poput posete predsednika Si Đinpinga.

Jovana

07.05.2024 18:00

Svi znamo koliko je ova poseta važna za Srbiju, pre svega zbog potpisivanja brojnih sporazuma u oblasti savremene tehnologije, robotike i veštačke inteligencije.

Dina

07.05.2024 18:00

Očekujem da ministar Mali istakne konkretna dostignuća u ekonomskoj saradnji između Srbije i Kine i perspektive za buduću saradnju.

Istina

07.05.2024 18:01

Srbija mnogo očekuje od posete predsednika Sia

Ivan

07.05.2024 18:01

Važno je da građani dobiju sve relevantne informacije o poseti kineskog predsednika kako bi bolje razumeli značaj ovog događaja za Srbiju.

Boris

07.05.2024 18:02

Nadam se da će ministar Mali naglasiti konkretna ulaganja i projekte koje će kineska poseta doneti Srbiji, što će doprineti jačanju naše ekonomije.

Zavisa

07.05.2024 18:03

Emisija na RTS-u pruža priliku da se javnosti prezentuju konkretne koristi koje će Srbija imati od saradnje sa Kinom.

Marica

07.05.2024 18:03

Ministar Mali ima odgovornost da transparentno informiše građane o rezultatima i planovima vezanim za posetu kineskog predsednika.

Sandra

07.05.2024 18:04

Jasno je da će od ove posete Srbija imati korist, a definitivno je najvažnije to što imamo iskrenog prijatelja na čiju podršku možemo uvek računati.

Jovana

07.05.2024 18:04

Nadam se da će ministar Mali istaći važnost diplomatskih odnosa sa Kinom i ulogu koju Srbija ima u globalnom kontekstu.

Miona

07.05.2024 18:06

Srbiju i Kinu povezuje čelično prijateljstvo koje je konkretizovano kroz strateško partnerstvo na obostranu korist.

Danica

07.05.2024 18:08

Iskreno prijateljstvo naše dve zemlje poslužilo je kao dobra osnova za privrednu i svaku drugu saradnju od koje svi imamo koristi.

Vesna

07.05.2024 18:58

Bravo za naseg predsednika i ministra