Svesrpski sabor
Foto: Printscreen/Alo!

Stojanović je za Tanjug rekao da upravo u sporazumima koji su u okviru jučerašnjeg Svesrpskog sabora potpisani između ministarstava Srbije i Srpske  vidi tu jaču komunikaciju između političkih predstavnika Srba sa obe strane Drine.

Ocenjuje da Republika Srpska možda i ne bi bila toliko u središtu i da možda ne bismo imali takve jake političke poruke da u UN nije usvojena rezolucija o Srebrenici.

"Rastakanje Dejtonskog sporazuma je odavno počelo, sve više se govori o vraćanju tzv. izvornom i autentičnom dokumentu Dejtona, a ne samo njegovom duhu. Dejton daje garancije Srpskoj. Kada (predsednik RS Milorad) Dodik kaže da bi oni bili zadovoljni autonomijom kojom bi imali sa Dejtonom, ali da želi samo to i ništa više od Dejtona, onda ta poruka ublažava njegovu priču o odvajanju od BiH", kaže Stojanović.

Politički filozof Dragoljub Kojčić u održavanju Svesrpskog sabora vidi poruku ohrabrenja Srba i da neće biti ostavljeni na cedilu i smatra da se Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na jučerašnjem Saboru, šalje i šira poruka da srpski narod mora da se tretira u celini.

Dodaje da se u nekakvom novom mogućem kontekstu EU posle izbora za evroposlanike mora računati na Srbe.

"Prvo je važno da pokažemo da smo mi objedinjeni kao narod i da se bez nas ne može zatvoriti evropska priča. Za nas je EU dobra prilika da svi živimo pod jednim kulturnim, politickim i pravnim krovom. Najvažnija poruka je da shvate da smo mi jedan narod", kaže Kojčić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading