Gradonačelnik Njujorka Erik Adams
Foto: AP/Richard Drew (STF)

U istorijskom intervjuu za "Pavlovic Tudej", gradonačelnik Erik Adams obratio se Amerikancima srpskog porekla kao prvi gradonačelnik ikada koji je duboko ušao u zajedničke vrednosti i principe koje identifikuje unutar zajednice.

- Smatrate da se zajednica uklapa u narativ onih koji su deo nove imigrantske populacije - rekao je on.

- Oni veruju u veru. Veruju u porodicu, veruju u posao. I što je najvažnije, za mene veruju u bezbednost. Oni podržavaju policijsku upravu. I znaju da je javna bezbednost preduslov našeg prosperiteta. Da su to kamen temeljac velikog društva. A kada pogledate zajednicu, oni jasno veruju u ta temeljna pitanja.

Erik Adams: Dolazim na EXPO 2027 u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poziv gradonačelniku Adamsu da poseti Beograd za EKSPO 2027. Upitan da li će prisustvovati ovom međunarodnom sajmu pod nazivom "Igraj za čovečanstvo", imao je neke vesti da podeli. 

- Da, idem na EKSPO 2027. Radujem se tome. Izuzetno sam uzbuđen zbog toga - potvrdio je gradonačelnik Erik Adams ekskluzivno za "Pavlovic Tudej".

- I nastavićemo da rastemo i gradimo bolje odnose kroz Generalni savet i kroz stanovnike zajednice koji su ovde. Jedan od najboljih puteva koje smo pronašli da ostvarimo taj zadatak je razgledanje crkava, omladinskih organizacija i sporta - otkrio je on.

Adams o srpsko-američkim i balkanskim zajednicama

Od početka svog mandata, gradonačelnik Adams je stavio značajan naglasak na podršku imigrantima i zajednicama sa nedostatkom usluga širom grada. Jedna od tih zajednica je balkanska zajednica, sa kojom gradonačelnik ima dobre odnose u Njujorku.

Ranije ove godine, gradonačelnik Adams je otvorio Dan srpske baštine 26. februara, prvi i istorijski. Proglašenje je proslavljeno ceremonijom podizanja zastave u Bovling Grin Parku na Menhetnu.

Jedan od razloga zašto Adams obraća pažnju na zajednice koje nemaju dovoljno usluga, objasnio je, je taj što su "sve zajednice važne za mene."

On je primetio da su tokom "naših najtežih vremena" kao što je COVID-19, imigranti bili ti koji su dostavljali hranu, radili u bolnicama, pružali usluge kao medicinske sestre i lekari.

- Spremali su naše police, otvarali svoje restorane, i dalje su morali da oteraju glad, znali su da moraju da prežive - rekao je on. "A kada pogledam zajednice, bez obzira na to koliko je velika ili mala populacija, a uglavnom imate u Njujorku, neke od najvećih populacija iz različitih zajednica ako biste uradili analizu, ja Siguran sam da je broj balkanskih zajednica verovatno najveći ovde u Njujorku", rekao je on.

Gradonačelnik shvata da su „suštinske stvari“, kao što je osiguranje bezbednosti zajednice, negovanje različitosti u obrazovanju i slavljenje ovih različitosti, zaista važne. Međutim, on takođe priznaje značaj „simboličkih“ stvari u građanskom životu Njujorka. To uključuje ceremonije podizanja zastave, organizovanje događaja u Gracie Mansion—zvaničnoj rezidenciji gradonačelnika Njujorka—posete bogomolja i putovanja u različite zemlje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading