Estonija
Foto: Profimedia/Profimedia

Izbor Kalasove, koja je poznata po oštrim stavovima prema Moskvi i Vladimiru Putinu, pokrenuo je pitanje kako će njeno imenovanje uticati na Srbiju i treba li zbog nje da strepimo, s obzirom na to da je Estonija (kao i ostale pribaltičke zemlje Litvanije i Letonija) neretko imala prilično negativne stavove prema proširenju EU, pa i samo Srbiji i odnosima Beograda i Prištine.

Juče u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije šire komentarisao ovu temu, navodeći da je to pre svega poruka Brisela upućena Vladimiru Putinu.

S druge strane, bivše i sadašnje diplomate s kojima smo razgopvarali za potrebe ovog teksta, saglasni su da lični stavovi mogu u manjoj meri uticati na sprovođenje određene politike EU, ali da će i Kaja Kalas, kao što bi i bilo ko drugi, voditi u najmanje 95% onu politiku koja bude dogovorena na nivou EU, odnosno Evropske komisije i Evropskog saveta.

- Nema tu mnogo prostora za ličnu improvizaciju. Naprotiv. Pa da nije tako, zar ne mislite da bi Borelj, čija zemlja Španija nije priznala lažnu državu Kosovo, zastupao dijametralno drugačije stavove po tom pitanju od onih koje je zastupao. Moguće je da će retorika Kalasove biti nešto oštrija, međutim, neće tu biti nikakvih radikalnih promena ni u jednom ni u drugom smeru. Zna se gde su centri moći i odlučivanja unutar EU i s te strane ne treba nikada imati bilo kakvih iluzija niti biti nešto preterano zabrinut zbog određenih kadrovskih rešenja - objasnio je jedan od naših sagovornika.

Sama Kaja Kalas, inače, ima zanimljivih detalja u biografiji. 
Za početak, Moskva ju je uvrstila u spisak ličnosti za kojima je raspisana poternica, navodi italijanski dnevnik Korijere dela sera. Kalasovu su za novu visoku predstavnicu EU na čelu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) predložili demohrišćani, socijalisti i liberali i to treba da potvrde lideri Unije, u sklopu izbora nove Evropske komisije, koju će, kao i do sada, po svemu sudeći voditi Ursula fon der Lajen.

Ime premijerke Estonije, koja je opsednuta Rusijom, dodaje Korijere dela sera, pominjalo se i među kandidatima za novog generalnog sekretara NATO. 

Ništa čudno, ističe milanski dnevnik, to je i porodična priča Kaje Kalas, jer je njena majka sa svojom majkom u doba sovjetske deportacije Estonaca kao dete prebačena u Sibir i tamo je ostala do desete godine.
- Veliki protivnik Putina, Kalasova je proteklih meseci tražila od lidera EU da snažno finansijski i vojno podrže Ukrajinu. Unutar Unije je bilo onih koji su u nju sumnjali zbog krajnje zategnutih odnosa s Moskvom - napominje Korijere dela sera. 

List dodaje da je jedan EU izvor na briselskom portalu Politiko postavio i pitanje "da li EU na takvu dužnost stavlja nekog ko bi sa zadovoljstvom pojeo Ruse za ručak". 

Kaja Kalas je na to, piše milanski list, reagovala s ironijom i na mreži X objavila sliku kako jede pahuljice s borovnicama i pije kafu. 
Korijere dela sera podseća da je Kaja Kalas bila upletena u veliki skandal, koji je izbio prošle godine, jer je preduzeće za logistiku u kojem je njen suprug bio akcionar 9svojevremeno je i ona imala manji vlasnički udeo), nastavilo da isporučuje robu Rusiji i posle invazije te zemlje na Ukrajinu. Kako se tvrdilo, suprug Kaje Kalas zaradio je gotovo dva miliona dolara poslujući sa zemljom kojoj su uvedene sankcije EU. Sve je, na kraju, prošlo bez političkih posledica po Kaju Kalas.

BONUS VIDEO

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading