milojko spajić
Foto: Printscreen/YouTube/ Vlada Crne Gore

Predsednik parlamenta zvanično je u dnevni red sutrašnje sednice uvrstio predlog 43 poslanika vladajuće većine da se raspravlja o rezoluciji o Jasenovcu i da se ta rezolucija potom usvoji. Za Spajića je to, ispostavilo se, velika muka.

Da li će Spajić opet po ko zna koji put zariti nož u leđa Srbima koji su ga na vlast doveli? Nažalost, nismo sigurni da neće...

Spajić je o rezoluciji govorio veoma nezainteresovano i više je nego jasno da on nikada nije nimalo bio oduševljen idejom da Podgorica osudi NDH zločine i time se zameri Hrvatima, već je to najavljivao samo kako bi smanjio pritisak zbog skandalozne odluke da se priključi hajci zapadnih moćnika i svoj narod žigoše kao genocidan!

Naime, Spajića su nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije u Briselu novinari pitali da li će u petak biti usvojena rezolucija o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore i evo šta je odgovorio:
- Ima mnogo rezolucija koje se pominju. Nažalost, ušli smo pomalo u ciklus sa mnogim rezolucijama. Pomalo to skreće fokus sa ekonomije, vladavine prava i evropske integracije. Mi ćemo osuditi sve zločine. Naravno, uključujući i one iz tamnih devedesetih. Što se tiče parlamenta, koliko sam shvatio, ta rezolucija još nije na dnevnom redu - kazao je Spajić, a preneo portal RTCG.

S druge strane, nasuprot njemu, biće svi oni za koje će baš Vidovdan biti povod da još jednom pokažu da nema predaje i da će se borba za Srbiju i Srpstvo voditi svim raspoloživim snagama i do poslednjeg daha, ma koliko možda izgledala uzaludna i da ju je nemoguće dobiti. Jer da su sveti knez Lazar i njegovi vojnici razmišljali kao Milojko Spajić, nikada se na Vidovdan na Gazimestanu ne bi isprsili pred neuporedivo moćnijom turskom silom. 

Ne zna Spajić, očigledno, da je istorijska istina ono što je mnogo puta rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Nije važno kolika je sila koja te napada, već je važno kakvu svetinju braniš. Pokazali su to Srbi mnogo puta kroz istoriju i zato hrabrima, časnima i odvažnima, a takvih je većina među Srbima u Crnoj Gori, još teže pada kada vide šta rade Spajić i njemu slični.

Ima još Spajić i šanse i vremena da se do sutrašnje sednice uspravi, ali ako je slutiti po onome što smo od njega čuli - teško. Naime, Spajić je juče saopštio da je u procesu pred Skupštinom 40 rezolucija koje su pokrenute posle Rezolucije UN o Srebrenici:

- Nažalost, ušli smo u ciklus rezolucija, mislim da nas to skreće sa tema i fokusa koje imamo, ali postoje vrednosne osnove za koje smo se, glasajući za Srebrenicu u UN, obavezali, a to je da osudimo sve zločine koji su se desili u prošlosti - istakao je premijer Crne Gore.

Spajić je novinarki HRT (a izgleda da za hrvatske medije najviše voli da priča) kazao i da "predstavnici različitih naroda u parlamentu imaju potrebu da izguraju rezolucije koje su im bitne za politički korpus, narode ili religije kojima pripadaju".

Upitan zašto Crna Gora otvara dijalog o Drugom svetskom ratu kada joj se otvara evropski put, Spajić je odgovorio:
- Postoje teme iz devedesetih koje su opterećivale međusobne odnose, ali Podgorica je spremna da se suoči sa tamnom prošlošću i da radi na bilateralnim odnosima s Hrvatskom u najboljem evropskom duhu.

Hrvatska je sredinom maja uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog namere njene parlamentarne većine da izglasa rezoluciju o Jasenovcu.

Za razliku od Spajića, Andrija Mandić je ispunio ono što je obećao. Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić predložio je da se na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta nađe i predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Predlog za dopunu dnevnog reda sednice objavljen je na sajtu Skupštine.

Prema predlogu rezolucije, svesna istorijske važnosti Jasenovca kao mesta gde su živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine. Ovu inicijativu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine.

Između ostalog, u tekstu se navodi da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading