SANJALI SMO TAJ DAN, SADA POSTAJE REALNOST Ovo je ključna stvar za dolazak novih investitora u Srbiju
Alo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obraćanja iz Predsedništva pre nekoliko dana da, u skladu sa stanjem naših finansija, može da se očekuje da prvi put u istoriji Srbije, pre kraja godine, dobijemo investicioni rejting, što će biti izuzetno značajno za dalje investiranje u našu zemlju. 

Očekujemo i nadamo se da nam jedna od tri velike kuće pre kraja godine, ukoliko bismo uspeli da zadržimo ovakav nivo finansijske discipline i ne dođe do neke veće globalne katastrofe, dodeli investicioni rejting prvi put u istoriji Srbije. Nismo zemlja ni EU, ni NATO, a da dobijemo investicioni rejting u Evropi to bi bilo fantastično značajno za dalje investiranje u našu zemlju i verujemo da je u skladu sa stanjem naših finansija to moguće - kazao je šef države.

Pomenute tri velike svetske kuće su Fič, Mudis i Standard end Purs. Njihova reč sluša se, kažu ekonomski stručnjaci, kao božja zapovest među globalnim igračima koji raspolažu ogromnim kapitalom. Kada zemlja dobije investicioni rejting (mada je i naš sadašnji BB+ dobar), to znači da investitori znaju da ulažu novac u sigurnu i stabilnu zemlju, u kojoj je poslovni ambijent upravo onakav kakav oni traže.

I sada Srbija iz godine u godinu obara rekorde u privlačenju direktnih stranih investicija (prošle godine je to bilo 4,5 milijardi evra, ove imamo još bolje pokazatelje i rezultate), međutim, investicioni rejting doneo bi novi zamah, a on bi bio kvantitativan jer bi došao veći broj stranih kompanija, ali i kvalitativan, pošto bi sve više dolazile kompanije sa najsavremenijim tehnologijama u kojima su plate impozantne. Ne treba ni govoriti koliko bi to značilo za standard građana.

Kako je nedavno poručio ministar finansija Siniša Mali, kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting. 
- Ako to uspemo da uradimo, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali kako bi naša ekonomija rasla, bila jaka i stabilna - naveo je Mali.

Inače, Srbija je po nekim parametrima već bolja od pojedinih zemalja EU sa investicionim rejtingom. Tako smo nedavno na tržištu kapitala za naše obveznice dobili povoljnije kamate od Rumunije, koja je već dve decenije članica EU i ima investicioni rejting. Za takozvane održive obveznice (prvi put smo ponudili tu vrstu obveznica) na međunarodnom tržištu dobili smo kamatu od 4,754%, dok se Rumunija zadužila po kamatnoj stopi od 5,25%. Pritom jsu naše obveznice izdate na duži rok otplate, što po pravilu povećava kamatnu stopu.

O stabilnim državnim finansijama nedavno je govorio i premijer Miloš Vučević:

- Očekujemo dalji pad kamatnih stopa. Očekujemo dalji rast BDP. Stepen poverenja u našu državu se povećava i investitori vide Srbiju kao dobro mesto za ulaganje. Pad inflacije, dobar plasman zelenih obveznica, to je vođenje odgovorne politike. Naši građani zaslužuju da žive još bolje.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading