Andrej Plenković
Foto: Alo/Printscreen

PIŠE: J. MARKOVIĆ

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, što je izazvalo neviđen bes u Hrvatskoj, odakle su stigle i pretnje da su se tim postupkom Crnogorci pozdravili s EU integracijama.

Za usvajanje rezolucije o zločinima NDH glasala su 42 poslanika, 41 za, a jedan protiv.

Kao predlagač, predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Jasenovcu.

Nije prošlo dugo, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je izdalo oštro i preteće saopštenje:

„Ovo je neprihvatljivo i nepotrebno, ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusedskim. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. Ovaj postupak Crne Gore ne može se smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu s deklariranim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. Dobrosusedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja, kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, te jedan od ključnih kriterija za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, sukladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru“, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Koliko su Hrvati odlepili, najbolje pokazuje informacija koju je objavio „Večernji list“, da se razmatra mogućnosti da Hrvatska povuče svog ambasadora iz Podgorice i da se poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasaju za rezoluciju proglase personama non grata.

Plenković: Neće ovo ovako proći!

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da Rezolucija o Jasenovcu šalje namernu politiku podele unutar te zemlje.

On je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju „a da se nikad dosad nije bavila tom temom" i da je ona usvojena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici „pod instrumentalizacijom jedne druge države u regionu“.

Plenković je poručio da će Hrvatska preduzeti mere koje smatra primerenima za ovakve, kako je naveo, poteze „instrumentalizacije parlamentarne većine" s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading