Skupština grada Beograda
Foto: Alo/Printsreen

 

Sednica, koju je zakazao predsednik Skupštine Grada, Nikola Nikodijević, treća je u novom sazivu gradskog parlamenta.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini, kao i Predlog zaključka o pribavljanju prethodnog mišljenja Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova, čija je procenjena vrednost preko milion dinara, najavio je Sekretarijat za informisanje.

Odbornici će odlučivati i o davanju saglasnosti na rebalans III programa poslovanja za 2024. godinu GSP "Beograd", a na dnevnom redu su predlozi izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, te Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1 ugovora o koncesiji zaključenog između Grada Beograda i "CSI parking investment" doo Beograd. 

Među tačkama dnevnog reda na sednici će biti i predlozi kadrovskog plana Gradske uprave grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste grada Beograda, kao i predlozi kadrovskog plana ombudsmana i gradskog pravobranilaštva.

  Odbornici raspravljaju o budžetu grada, predviđeno 173 milijardi dinara

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaju danas o Predlogu budžeta grada za 2024. godinu koji iznosi više od 173 milijardi dinara i kojim su predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica. 

Sekretarka za finansije Katarina Čubić navela je obrazlažući Predlog budžeta da su njime predviđena sredstva za pomoći za decu u iznosu od 20.000 dinara, koju je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Ona je rekla i da prema predlogu subvencije iz budžeta grada za tekuće poslovanje GSP-a u ovoj godini iznose tri milijarde dinara.

Čubić je obrazlažući druge tačke dnvnog reda navela i da je Predlogom odluke u utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština, predviđena preraspodela prihoda i da su definisani procenti prihoda koji se dele između grada i gradskih opština.

Odbornik liste "Beograd sutra" Miroslav Čučković pozvao je kolege da u što kraćem roku usvoje predlog rebalansa bužeta kako bi sve gradske opštine mogle da funkcionišu.

- Pogledi svih lokalnih skupština opština uprti su u nas. Sve opštine su blokirane i ne mogu da funkcionišu dok mi ne usvojimo ovaj današnji dokument. Te vas pozivam da ga svi zajedno usvojimo što je moguće kraće, kako bi lokalni parlamenti mogli da zasedaju i da usvoje svoje okvire budžeta da bi nastavili da funkcionišu - rekao je Čučković.

On je rekao da je novim budžetom gradskim opštinama data veća nadležnost i mogućnosti za rad.
Čučković je rekao da se grad vraća u normalne finansijske tokove i da je neophodno da gradske službe - GSP, Beograd Put i Beogradske elektrane počnu pripreme za predstojeću zimu.

Ističe da i škole i vrtići treba da počnu da se pripremaju za novu školsku godinu.

- Ovaj budžet će omogućiti izgradnju svih stanica metroa i svega što je vezano za Ekspo da bi bio postignut cilj da prosečna plata do 2027. bude 1.400 evra i penzija 650 evra - poručio je Čučković.

Odbornica Zeleno levog fronta, Natalija Simović ocenila je, sa druge strane, da je predloženi budžet, budžet "praznih obećanja i betonizacije".

Kako je rekla, deli se jednokratna pomoć u vidu vaučera, a ne rešavaju se socijalni problemi građana.

Prema njenim rečima, "vaskrsli su projekti" poput jarbola, gondole, linijskih parkova, a kako tvrdi, nema "ni dinara" za produženje tramvajske i trolejbuske mreže.

Odbornik odborničke grupe NPD-DS Saša Mihajlović rekao je da je u predloženom budžetu razvojni deo budžeta smanjen za 16 miliijardi, a da su smanjene i stavke za zaštitu životne sredine, socijalna davanja i kulturu.

- Više od 10 milijardi, što je sedam odsto budžeta ide za otplatu kamata dugova - tvrdi Mihajlović.

Sednici ne prisustvuju odbornici odborničke grupe Kreni-promeni koja je napustila Skupštinu grada odmah po verifikaciji mandata.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading