Siniša Mali
Foto: Alo/Printscreen/Instagram

 "Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine je od danas na snazi, što je velika i važna vest za našu privredu. To znači da je našim domaćim privrednicima, zahvaljujući Sporazumu koji predstavlja krunu saradnje dve zemlje i koji je još jedna potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, od danas otvoreno tržište od čak 1,4 milijarde ljudi. Sporazumom je obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda, a od danas je 60 odsto te robe oslobođeno carina, dok će u narednih pet do deset godina to biti još 30 odsto robe. Istovremeno, najosetljiviji proizvodi iz Srbije, pre svega poljoprivredni, ostaće zaštićeni", napisao je Siniša Mali.

"Sveže voće i povrće, farmaceutske proizvode, proizvode hemijske i mašinske industrije od danas naša privreda može da plasira u Kinu po mnogo povoljnijim uslovima. Srpska sveža jabuka, borovnica, suva šljiva, sveža junetina od danas se konkurentnije mogu plasirati na veliko kinesko tržište koje će našim firmama doneti dodatnu zaradu i priliku da dalje šire poslovanje", napisao je.


"Puno smo pričali na ovu temu prethodnih meseci, od potpisivanja Sporazuma prošle godine, ali danas još jednom želim da istaknem koliko je ovo velika šansa za našu privredu za plasman na višestruko veće kinesko tržište. Veći promet preduzeća znači zdraviju privredu, znači veće plate zaposlenih i dodatna zapošljavanja sa rastom obima posla, a sve to znači dalji rast i razvoj Srbije", naglasio je Mali.

"Jačanjem, srpska privreda će podići svoju atraktivnost i konkurentnost, taj isti domino efekat će osetiti čitava zemlja, a sve u tom ekonomskom ciklusu nas dovodi do željenih rezultata – do još boljeg standarda života u Srbiji. Srpskim firmama želim puno uspeha u novim poslovima koje budu sklapale i radujem se svim budućim rekordima u njihovom izvozu. Jaka ekonomija je srž našeg budućeg napretka", dodao je Siniša Mali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading