orban
Foto: Alo

Viktor Orban - Herbert Kikl - Andrej Babiš - Mateo Salvini... I nisu slučajno tri tačke na kraju ove rečnice. Naprotiv!

Kvartet velikih lidera, čija smo imena nabrojali, zajedno sa Marin le Pen, Robertom Ficom i čelnicima nemačkog AfD, uz još neke, biće narednih godina (verovatno i decenija) okosnica Evropske unije. Baš kao što je Alo! pre nekoliko dana i najavio u tekstu čiji je naslov bio "Orbanov plan za Srbiju".

orban

 

Tekst Alo! od 30. juna 2024.

U tom tekstu, istina, više smo se bavili odnosima Mađarske i Srbije, te strategijom koju Budimpešta ima u regionu srednje Evrope i Balkana, koji bi mogao da bude protivteža onome što zovemo tradicionalna Evropa, ali dotakli smo se i namere mađarskog lidera da napravi čvršći ili labaviji pakt država koje zauzimaju pomenuti prostor. U tom paktu, takođe smo napisali, on vidi i Srbiju. Od naše najave nisu prošla ni dva dana, a premijer Mađarske krenuo je u realizaciju svog plana.

Glavne tačke mađarskog plana za Srbiju

1. Pomoć Mađarske Srbiji da brže uđe u EU

2. Neka vrsta šireg geopolitičkog saveza

3. Zajedničko privlačenje turista

4. Zajedničko privlačenje investitora

5. Privredna saradnja sa azijskim zemljama, posebno Kinom

6. Zajedničko organizovanje sportskih takmičenja

DESNIČARI

Podsetimo, austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO, koju predvodi Andrej Babiš, formirale su novi politički savez, u koji su pozvale i ostale evropske stranke. Dan kasnije odazvao se Mateo Salvini i saopštio da se njegova Liga, jedna od tri najjače stranke u Italiji, priključuje. Inače, ako je bitno, a nebitno svakako nije, FPO, najjača stranka u Austriji, zvanično je u parlamentu u Beču podnela inicijativu da Austrija povuče priznanje lažne države Kosovo. Od toga svakako neće biti ništa, jer se pitaju i drugi, međutim, dobro je, makar da bismo znali ko su nam prijatelji.

orban

 

Babiš, Kikl i Orban

Na zajedničkoj pres konferenciji trojice lidera u Beču (Orban, Kikl, Babiš), mađarski premijer izjavio je da ovaj savez označava početak nove ere, prenela je mađarska agencija MTI. Jedna era evropske politike počela je 1989. godine rušenjem Berlinskog zida i ta je era sada završena rezultatom izbora za Evropski parlament, dodao je Orban. On je naveo da je odlučni trenutak nove ere formiranje nove evropske političke grupacije koja će promeniti evropsku politiku.

Kikl je rekao da veruje da će se mnoge druge evropske stranke pridružiti novom političkom savezu narednih dana.

ODBRANA GRANICA

Cilj ovog političkog saveza je da se formira nova frakcija u Evropskom parlamentu, prenose češki mediji navodeći da trojica lidera, između ostalog, zahtevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju takozvani zeleni dogovor (neki ga nazivaju i zeleni džihad) za Evropu.

Pridružuje se i uticajna portugalska partija Šega

Najnovija informacija, koja je stigla juče, kaže da novom Orbanovom savezu, kako ga već zovu, želi da se priključi i portugalska desničarska partija Šega. Lider Šege Andre Ventura je izrazio uverenje da će se više desničarskih partija uskoro pridružiti toj frakciji u Evropskom parlamentu.

Ko bi sve bio u novom bloku država

Kako su rekli sagovornici našeg lista, Orbanova ideja je i da napravi jedan koherentan blok srednjoevropskih država u koji bi, prema njegovoj ideji, mogla ući i Srbija.

- Bila bi to protivteža onome što zovemo zapadnim delom EU, dakle državama poput Nemačke, Holandije, Belgije i ostalima, čiji se interesi često razlikuju od interesa nekih drugih zemalja Unije. Orban bi napravio neku vrstu unije unutar unije, gde vidi uz Mađarsku i Češku, Slovačku, Rumuniju, moguće i Austriju, a svakako Srbiju. Isprobano je nešto slično već u formatu Višegradske grupe, s tim da je rat u Ukrajini dosta toga geopolitički promenio, pa je očigledno potrebna neka vrsta pregrupisanja. Ono što je važno za Srbiju jeste stav Mađarske da je nemoguće praviti bilo kakav savez ili pakt tog nivoa bez nas - objašnjava izvor našeg lista.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading