Dejan Ristić
Foto: Printscreen/RTS/Printscreen

Ove godine očekuje se da izvoz u IT sektoru dostigne 4 milijarde evra, kaže za RTS ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Izvoz usluga iz IT sektora se od 2012. do 2023. povećao za neverovatnih 10 puta. Do kraja ove godine očekuje se da izvoz dostigne čak 4 milijarde evra.

"Apsolutno imamo kapaciteta za to, i to pokazuju i rezultati. U prvih pet meseci ove godine izvoz je veći za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ministartvo konstantno radi na unapređenju ambijenta za IT sektor i nastavljamo konstantan dijalog sa našim partnerima. Stvaramo zajednicu znanja gde zajedno sarađuju naučni instituti i privredni subjekti kako bi bum u IT sektoru bio trajan", rekao je za RTS Dejan Ristić.

Ministar informisanja i telekomunikacija kaže da smo pokazali da umemo da radimo i da su sredstva koja iz IT sektora odlaze u budžet veoma značajna.

Neophodan dijalog sa svim medijskim predstavnicima

Govoreći o slučajevima ugrožavanja novinara, ministar kaže da je od početka godine bilo 40 odsto manje slučajeva uznemiravanja novinara nego prošle godine.

"To nam dopušta blagi optimizam i nadu da će se takav trend i nastavi. Svako ko se kao profesionalac bavi novinarstvom mora da ima sva prava na nesmetani rad", rekao je ministar Ristić, dodavši da prava podrazumevaju i odgovonost.

Ministar informisanja i telekomunikacija kaže da u Srbiji deluju 74 novinarska udruženja i ima 2.000 registrovanih medija.

"Važno je da se identifikuju teškoće kako bi one mogle da budu otklonjeni i da negujemo dijalog", rekao je za RTS ministar Dejan Ristić.

Ristić je najavio da će 19. jula biti pokrenuta onlajn platforma domaćeg turizma "Poseti Srbiju" na kojoj će se na jednom mestu naći sve informacije važne za turiste od toga šta da posete u Srbiji do informacija o smeštaju i ugostiteljskim uslugama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading