PORODICE SAHRANJIVALE PO JEDNU KOST DA BI IMALI GDE DA ZAPALE SVEĆU Navršile se 32 godine od kada je u Srednjem Podrinju mučki pobijeno 3.267 Srba
Foto: Printscreen RTRS

Čak 32 godine navršile su se od stravičnog zločina nad Srbima kada je u Srednjem Podrinju mučki ubijeno njih 3.267, a pravde nema ni na vidiku. Nema nikakve rezolucije jer izgleda da to nikog ni u BiH ni u svetu ne zanima.

Brojne porodice žrtava do danas nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najbližih i često su sahranjivali po jednu kost kako bi imali gde da zapale sveću.

Ali i porodice i preživele Srbe iz srednjeg Podrinja najviše boli činjenica da baš niko nije odgovarao za monstruozna dela. To je izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić uoči jučerašnjeg sećanja na stradale Srbe pod nazivom „32 godine - zločin bez kazne“.

On je rekao da upravo ovaj naziv najbolje oslikava odnos prema zločinima nad Srbima u BiH. Poručio je i da srpski narod nikom ne želi zlo, već samo da zločinci konačno odgovaraju za  zlodela koja su počinili.

Očekivao je, istakao je, da pripadnici tzv. Armije BiH ne odgovaraju za počinjene zločine, jer je već na početku rata odlučeno da su Srbi zločinci i da će odgovarati za sve, a da će muslimani biti amnestirani.

- Oni i dalje rade po instrukcijama međunarodne zajednice, iako nisu dobili obećano, nisu dobili unitarnu zemlju, a mi imamo svoju Republiku Srpsku -  jasan je Egić.

Patrijarh srpski Porfirije služio je juče pomen na groblju u Bratuncu. Patrijarh, zvaničnici i građani su do groblja došli u litiji od hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

patrijarh u gračanici

Foto: Printscreen/kosovoonline

 

 

U litiji su bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijeri Srbije i Republike Srpske Miloš Vučević i Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, kao i ministri u vladama Srbije i Republike Srpske.

Prethodno je održana liturgija u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu,  a u besedi nakon nje poglavar SPC je rekao da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga.

- Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredeliti se za njegove vrednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrednosti - rekao je patrijarh i ukazao da se srpski narod sabrao na svetoj liturgiji moleći se Bogu da bude jedno sa Hristom i među sobom i ne dozvoljavajući da veštačke, neispravne i nepravedne granice mogu biti nešto što ga razdvaja.

 

Vučević: Stradanje srpskog naroda

potvrda kontinuirane genocidne politike

Miloš Vučević

Printskrin

 

 

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je juče da je srpski narod tokom dva svetska rata kao i tokom ratova devedesetih na prostoru današnje Republike Srpske pretrpeo velike žrtve što, kako je naglasio, potvrđuje da se radi o kontinuiranoj genocidnoj politici sa jasnim ciljem - uništavanja srpskog naroda na tim prostorima.

- Tu opsednutost srpskim faktorom, „rušilačkim i remetilačkim“, pokušavali su da „izleče“ istrebljenjem čitavog naroda. Po nekim, u najmanju ruku nedobronamernim ljudima, Drina je civilizacijska granica Istoka i Zapada. A po njima, Srbi nemaju šta da traže na zapadnoj hemisferi - rekao je Vučević.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading