vehabije
Foto: Alo/Društvene mreže

Prošlo je devet dana od terorističkog napada u Beogradu u kojem je, ispred ambasade Izraela, vehabija Salahudin Žujović samostrelom teško ranio žandarma Miloša J., a sve više se govori o vehabijskom pokretu u Srbiji koji je na ovim prostorima nastao devedesetih godina.

Vehabijskom pokretu pripadao je i Salahudin, a u tu sektu uveo je i svoju suprugu Besu H. Ova žena zasada je prava misterija, a s njom su pripadnici crnogorske policije obavili višesatni razgovor. Službe bezbednosti proveravaju i njene kontakte sa drugim osobama. Jedan od ciljeva policije je i da otkrije sve detalje koji se odnose na to kako je Salahudin radikalizovan.

Do sada se zna da je on sa svojom suprugom neko vreme živeo u Novom Pazaru u iznajmljenom stanu. Njegova supruga Besa je iz Plava i potiče iz mnogočlane porodice koja se tu doselila iz sela Zalelj koje se nalazi na granici Crne Gore i Albanije.

vehabije

 

 

 

Dok je njen suprug izvodio teroristički napad u Beogradu, ona je bila kod svojih roditelja u Plavu. Policije u Crnoj Gori i Srbiji ispituju njena saznanja o ovom terorističkom napadu. Sa Besom je obavljen detaljan informativni razgovor, oduzeti su joj telefoni i drugi uređaji za komunikaciju koji su poslati na veštačenje.

POKRET NASTAO PRE 250 GODINA

Salahudin je na islam prešao pre nekoliko godina, ali je to učinio posredstvom ekstremista što ga je i odvelo u vehabizam. On je sve druge muslimane, koji ne pripadaju vehabizmu, smatrao nevernicima i otpadnicima od vere. To je, u stvari, vehabističko učenje i shvatanje islama. Za pripadnike tog pokreta, odnosno te sekte, nevernici su čak i veoma cenjeni i svetski priznati islamski mislioci koji ne slede vehabistički put.

O vehabijama, ekstremnoj grupi, do sada je mnogo toga rečeno, poznato je da je pokret nastao pre 250 godina u Saudijskoj Arabiji odakle se širio ka Evropi. Glavne ćelije vehabija nalaze se u Beču i Gornjoj Maoči u Bosni i Hercegovini, ali se sve više govori i o tome da se one nalaze u Sandžaku i Preševu.

Ova koja se nalazi u Novom Pazaru možda je i najbrojnija u Srbiji, a nju predvodi Senad Ramović Becan, koji je u samici proveo 13,5 godina nakon što je uhapšen u velikoj policijskoj akciji koja je 2007. godine sprovedena na planini Ninaja u Novom Pazaru. Kada je policija opkolila teroristički kamp došlo je do vatrenog okršaja u kojem je smrtno stradao pripadnik ove zajednice Ismail Prentić, a teške povrede zadobili su Senad Ramović i još 14 vehabija. U bunkerima i šatorima policija je tada pronašla veliku količinu oružja i municije. Zbog planiranja terorističkih akcija, ova grupa je osuđena na višegodišnje zatvorske kazne.

VRBUJU MLADE

Pre nekoliko godina u Novom Pazaru formiran je mesdžid (prostor za molitve) koji nije u sistemu nijedne Islamske zajednice u Srbiji. U tim prostorijama vehabije se svakodnevno okupljaju, obavljaju molitve i drže verske propovedi. Policija istražuje da li je tim okupljanjima u ovom mesdžidu prisustvovao i Salahudin Žujović, koji je likvidiran nakon što je ispalio strelu u žandarma. Takođe, proverava se i to da li je on obilazio i druge ilegalne mesdžide u Srbiji, pre svega one u Šumadiji i na jugu.

Finansiranje vehabijskog pokreta najčešće se vrši novcem koji stiže iz Beča gde je jedno od najvećih uporišta ove sekte u Evropi. Taj novac koristi se za različite stvari, a deo sredstava je namenjen i za vrbovanje mladih osoba, najčešće psihički labilnih ili onih koji se nalaze u raznim problemima. Njima ekstremisti obećavaju izlaz iz svih problema, novčano ih podržavaju, pružaju im podršku na druge načine, a sve u cilju da ih pridobiju. Kada se to dogodi, započinje faza „ispiranja mozga“ i to može da traje od nekoliko nedelja, pa sve do nekoliko meseci.

U toj fazi vrbovanim osobama ektremisti govore o „nevernicima koji vladaju svetom“ i o tome da „postoji način da islam zavlada svakim pedljem planete“. Kada zavrbovanu osobu i na taj način slome, vehabije im obećavaju večni raj u zagrobnom životu. Da bi žrtva do njega došla, ona „treba samo da izvrši teroristički napad“ i da žrtvuje svoj život.

U to je poverovao i terorista Salahudin, koji je, nekoliko minuta pre nego je izvršio napad u Beogradu, svojoj supruzi poslao video-poruku u kojoj je rekao da se „nalazi u autobusu koji ga vodi u dženet“ (raj). Po izlasku iz tog autobusa je napao žandarma, ubacio novu strelu u oružje s namerom da pogodi još nekog, a zatim je neutralisan.

Becan zbrisao nakon napada

Na društvenim mrežama oglasio je Senad Ramović Becan za kojim policija traga već devet dana. On je pobegao odmah nakon što je Salahudin izvršio teroristički napad u Beogradu. U video-poruci koja traje skoro 11 minuta Ramović je rekao „da ne želi da se pravda“ i više ništa nije govorio o terorističkom napadu u Beogradu. Govorio je o vatrenom okršaju sa pripadnicima policije koji se 2007. godine dogodio na planini Ninaja.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading