Obraćanje predsednika Vučića iz Egipta
Foto: Alo/Alo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Egiptu. Između dve zemlje potpisani su brojni sporazumi, među koijma je najvažniji sporazum o slobodnoj trgovini.

SARADNJA SRBIJE I EGIPTA

"Razgovarali smo o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali najkonkretnije o saradnji Srbije i Egipta. Pričali smo i o saradnji na vojnom nivou. Dogovarali smo kako da povećamo trgovinsku razmenu, potvrdili da imamo zajedničke statove po važnim geopolitičkim pitanjima".

"Posebno je važan Sporazum o slobodnoj trgovini, 33,5 odsto srpskih proizvoda da izvozimo u Egipat bez carine, kao i 87 odsto poljoprivrednih".

"Posebno bih se zahvalio predstavnicima Arapske lige. To pokazuje kakav je odnos Srbije prema 22 članice Arapske lige i obrnuto".

"Imaćemo sastanak i sa predsednikom Vlade i predstavnicima parlamenta. Videćemo novi glavni grad. Već ulaženo 60 milijardi. Predsednik Sisi mi je rekao da će se i on preseliti".

Obraćanje predsednika Vučića iz Egipta

Alo

 

 

- Imaćemo razgovore sa predsednicima vlade i sa predstavnicima parlamenta i videćemo taj glavni grad u koga je mnogo novca uloženo... Znate njima je inflacija 27 odsto, ja ponosan što je kod nas 3%, ali znate imate okolo Liban, Siriju situaciju Gazi... da izgubite veliki novac samo zbog sukoba. Kada sve to imate onda ovako razvijate zemlju a to zaslužuje čestitke i verujem da smo sitne razlike uspeli da rešimo kroz današnji razgovor - kazao je on.

"Čini mi se da smo kroz razgovor rešili sitne razlike koje smo imali".

AFRIČKA I AZIJSKA TURNEJA

Predsednik je istakao da se nada kada se Srbija pripremi za sve što sledi, jer je siguran da predstoji burna jesen na svetskom nivou, išao bi na afrički i azijsku turneju jer ljudi obraćaju pažnju na to.

- Videli ste da su Si i Putin dolazili ovde i uvideli znanja arapskog sveta - dodao je on.

- Mi odavde uvozimo kalcijum fosfat - kazao je Vučić te poručio da će ove godine uvoz da se poveća i veruje da Srbija može da ide na 500 miliona ali da je važno prvo povećati kapacitete Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića iz Egipta

Alo

 

 

Predsednik Vučić se osvrnuo i na nove napade iz BiH.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na nove napade iz BiH.

"Da budemo precizni, rekla je da će Alah da me kazni".

"Kao i sveukupna hajka protiv Ane Brnabić, moramo da biramo reči i budemo pažljivi. Ajde da okrenemo ovako - možete da zamislite kakva bi hajka bila na nas da sam rekao da molim Boga da kazni predstavnika neke države".

"Nedvosmisleno je napisano da očekuje da me 'Alah kazni".

"Mirno sam reagovao ne optužujući nikog i rekao da niko od nas nakugli zemaljskoj, ni ja ni Munira, niko ne može da donosi odluke, samo Bog. To samo pokazuje kakav se tip kampanje vodi".

Pričao je i o kampanji u regionalnim medijima posle njegovog obraćanja u kome nisu tačno preneli njegvoe reči, te izvukli iz kontentsa kako je direktno prozvao BiH.

"U zagrebačkim medijima je to "neprepričljiva", ali opet nisu pustili šta sam rekao. Podgorički mediji ništa... Ali kad se pojavi njihovo sopštenje onda je pustitite u celini. Pa onda pustite i izjavu gospođe Subašić da vidite kako je plemenita... Super ja sam kriv zbog Rezolucije, ja sam na to ponosan, a to da sam bio u pravu pokazuje činjenica da jr čak 109 zemalja razumelo isto što i ja".

Na izjave da njegovog sina Danila "treba tuširati uranijumom" kaže da su se mnoge organizacije i udruženja oglasile i stale u odbranu pnih koji sramno napadaju Vučića i njegovu porodicu, što mu nikako nije jasno.

ODGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA BEĆIROVIĆU

Predsednik je kazao da sasvim jasno odakle vetrovi duvaju i da je iznenađen govorm iz Srebrenice od strane Bećirovića.

- Deset puta govorite o velikosprooj državnoj politiici, pričate gluposti o SANU, id a ne pričam o drugom. Sve to je očekivano i zato je za ans važno da budemo oprezni iizbegnemo to, jer mir radi u korst svih... Mi imamo kako da rastemo ekonosmki. Kaa čitate Helezove izjave vidite da je zo nbeko ko živi u komentarima obožavalaca, nema veze sa realnošću... Ne znaju kolika su plata i penzija u Srbiji, koliko smo puteva izgradili. Misle da sam držao snajper, a ja ga u životu nisam uzeo. Ja kad kažem pokaži to, onda je "maca pojela jezik"... Dok opet neka nova laž ne zaživi u narednih 10/12 godina. Ako ne vidte napredak nečiji već živite u sovjim lažim, onda tu nema šta reći - kaza je Vučić te dodao da je Siniša Mali javno ukazao na tačne brojke koje svedoče razvoju Srbije.

O IZJAVAMA POLITIČARA IZ BIH

Predsednik kaže da je u Prvom svetskom ratu Srbija napadnuta i da je izgubila veliki broj populacije i da je sve to posledica rata. 

- Nisam saglasan sa onima koji osuđuju Kralja Aleksandra... - kazao je Vučić te dodao da pojedini narodi dobijaju svoju autonomiju i da se iz toga rađa ideja o "velikoj Hrvatskoj". Sledi ubistvo Kralja i onda idu jasne najave formiranja ustaškom pokretu i dok se Vlasi dosete velike Srbije, oni su već formirali NDH.

- To je valjda normalna Hrvatska kad vam uzmu sve teritorije. Sve su Srbi krivi... Oni su se svi ocepili od Jugoslavije i danas kažu da smo mi Srbi nju uništili. Nećemo se pozvati ni na jedan dokument već eto rekao taj i taj - kazao je on.

Podsetio je i na izjavu Imama u Srebrenici o tome kako navodno ni jedna kamera nije snimila napad na Vučića.

- Smeta im to što se Srbija ne plaši njihovih hajki, napada, imamo svoju samostalnost mi ćemo da čuvamo mir, ali ne samo da nemamo strah od neistina već nas to podstiče da radimo što više, gradimo prijateljstva svuda po svetu. Ne očekujemo nikakvu pomoć "uzdamo se u se i svoje kljuse"... - kazao je Vučić.

LETOVI IZ SRBIJE ZA EGIPAT

Predsednik je rekao Egipat otvara novu obalu, i da će sezonski letovi iz Beograda ili Niša biti mnogo bliži neego odlazak u Dubaji na primer.

- Egipat sada otvara mediteransku obalu, i to najmodernijim sadržajima. Biće jedna od najekskluzivnijih destinacija. Ako budemo imali liniju Beograd - Aleksandrija, stizaće se za 2 sata 20 minuta ili 2 sata 30 minuta, što je mnogo bliže od, recimo, Dubaija.

- To će biti nova prilika i biće nam značajno da znamo da imamo prjatee ovde. Što se bezebdnosnog aspekta tiče imamo izuzetnu saradnju, i to ćemo i nastaviti. Vojno-ekonomska saradnja je veoma važna. Preko njih dobijamo najveći deo o tome šta se dešava ovde na Bliskom istoku - dodao je on.

Vučić kaže da Egipat nije u zavidnoj poziciji i tek će da bude muka, aludirajući na odnose sa Ukrajinom i Rusijom.

CEO SVET SE NAORUŽAVA

Vučić je dodao da se svi naoružavaju i da oružje ide na svetskom tržištu kao alva.

- Ne možete da proizvedete. Čim napravite samo štembilj i to ode. Nekad ae proizvodilo više, drugačijeg kvaliteta... Neće da vam rade amerikanci ili holanđani a da ne naprave profit. Mnogo je teško to... Zato se mi mučimo, uspevamo da proizvedemo i da budemo jenda ne mala sila u proizvodnji municije bar. Što se oružja tiče pravimo neke sistee koji nisu beznačajni ali smo još daleko od onoga št želim da vidim. Svi se naoružavaju pa nema smisla da kritikujem ove što to rade, ne znam šta da čekamo - kazao je on.

Da podsetimo, predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi je danas u Kairu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o "značaju uloge Srbije u jačanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu" i novinarima rekao da Egipat podržava inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Želimo da se zemlje Zapadnog Balkana zbliže i da ojača regionalna stabilnost", rekao je predsednik Egipta.

Danas su potpisani sporazumi Egipta i Srbije o saradnji u nizu oblasti, koji, istakao je El-Sisi, potvrđuju zajedničko stremljenje dve zemlje da "nastave zamah koji je osvedočen u bilateralnim odnosima" posle njegove posete Srbiji 2022. godine.

"Egipat visoko ceni bogatu tradiciju i istoriju srpskog naroda, unapred se radujemo razmeni iskustava i stručnosti za jačanje mira i stabilnosti u regionu i svetu", rekao je on.

El-Sisi je naveo da su tokom današnjih sastanaka istakli značaj jačanja saradnje u nauci, trgovini i drugim oblastima.

"To će ojačati ekonomsku i trgovinsku saradnju. Pored značaja mehanizama za bilateralnu saradnju i posebnih političkih zalaganja koje imamo, ojačaće saradnju naročito u investicijama, poljoprivredi, turizmu i infrmacionim i telekomunikacionim tehnologijama", rekao je predsednik Egipta.

S Vučićem je, kako je dodao, razgovarao i o stanju u Ukrajini, Sudanu, Libiji i Pojasu Gaze.

Pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini i Gazi i dodao da se Kairo oštro protivi tome potiskivanju palestinskog naroda u gradu Rafi.

Posetu Egiptu Vučić je počeo u petak uveče sastankom s ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Hasanom Al Hatibom, koji ga je dočekao na aerodromu.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (40)

Loading
Ana

13.07.2024 15:20

Živelo prijateljstvo i saradnja Srbije i Egipta.

Kosta

13.07.2024 15:20

Srbija želi da se ojača regionalna stabilnost i pojača saradnja sa BiH

Zoka

13.07.2024 15:21

Poslove koje dogovara i postiže Vučić su lepa budućnost za Srbiju i bolji život u njoj.

Jana

13.07.2024 15:21

Uz politiku koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbija sigurnim korakom ide napred!

Ena

13.07.2024 15:21

Obracanjem Predsednika uvek saznamo o aktuelnim temama!

peja kostolac

13.07.2024 15:24

Na jesen bih išao na I tata bi sine.

Uroš

13.07.2024 15:26

Srbija jača saradnju sa Egiptom i jača ekonomiju.

Branko

13.07.2024 15:27

Srbija nastavlja i jača saradnju sa Egiptom.

Hana

13.07.2024 15:30

Predsednik Vucic ce iznedriti Srbiji nove razvojne sanse.

Hana

13.07.2024 15:32

Sa Vucicem Srbija ide u lepu i sigurnu buducnost.

Hana

13.07.2024 15:32

Vucic direktno utice na stvaranje novih puteva za zajednicku dobrobit.

Vanja

13.07.2024 15:40

Ovi sastanci ce mnogo znaciti za razvoj nase zemlje.

Ogi

13.07.2024 15:41

Srbija je zemlja koja se trudi sa svim zemljama da poboljsa odnose i saradnju.

Ivana

13.07.2024 15:42

Ni jedan normalan čovek to ne može da kaže, nismo mi ti koji sudimo, da nam Bog ne bih sudio.

Ana

13.07.2024 15:43

Srbija mnogo ulaze u poboljsanje odnosa sa drugim zemljama sto ce nam doneti dobre j velike rezultate.

Maka

13.07.2024 15:43

Ceo svet bi osudio Srbiju da tako prica o nekome uz druge drzave.

Joka

13.07.2024 15:44

Srbija sa Egiptom mora da ostvari sto bolju saradnju za svoje dobro.

Kale

13.07.2024 15:45

Niko ne napada one koji pricaju lose o Srbiji, a da je drugacije onda bi bila hajka na nas.

Ivana

13.07.2024 15:45

Civilizovani ljudi ne komuniciraju na način koji je ispod svakog nivoa.

Mila

13.07.2024 15:45

Razvoj trgovine izmedju ove dve zemlje je od velikog znacaja za obe strane.

Ceca

13.07.2024 15:46

Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini ce biti od velikog znacaja za trgovinu.

Marko

13.07.2024 15:49

Zajednicki stavovi po geopolitickim pitanjima su doprinela da Srbija razvija odnose sa Egiptom.

Vera

13.07.2024 15:51

Naravno,a kad bi Vucic pominjao Boga i govorio u tom kontekstu oni bi takvu hajku podigli.

Alma

13.07.2024 15:52

Jesu razgovorom sitne razlike resene ali te sitnice mnogo znace da bolji odnos dve drzave.

Jasminka

13.07.2024 15:59

Vučić kontinuirano radi na jačanju Srbije na međunarodnom planu, a njegova nedavna poseta Egiptu to samo potvrđuje.

Katica

13.07.2024 15:59

Vučić uspešno balansira između istoka i zapada, što Srbiji omogućava da čvrsto stoji na svojim nogama u sve nestabilnijem svetu.

Jasna

13.07.2024 15:59

Zahvaljujući Vučiću, Srbija izgrađuje svoj međunarodni ugled kao pouzdan partner i čvrsta podrška miru u regionu.

Joviša

13.07.2024 16:00

Vučićeva sposobnost da predvidi ekonomske trendove i adekvatno reaguje, kao što je to pokazano u sporazumu sa Egiptom, ključna je za napredak Srbije.

Ivanka

13.07.2024 16:00

Vučićeva diplomacija i spremnost da unapredi ekonomske veze sa Egiptom i Arapskom ligom su primer kako se vodi moderna spoljna politika.

Kristivoje

13.07.2024 16:01

Vučićeva politika ekonomskog jačanja kroz međunarodnu saradnju dokazuje da Srbija ide u pravom smeru pod njegovim vodstvom.

Ivo

13.07.2024 16:01

Vučićeva strategija jačanja vojnih veza sa Egiptom pokazuje njegovu predanost očuvanju bezbednosti i suvereniteta Srbije.

Javorka

13.07.2024 16:01

Vučićev pragmatičan pristup u očuvanju stabilnosti i mira u regionu dokazuje njegovu posvećenost dugoročnom prosperitetu Srbije.

Jugomir

13.07.2024 16:02

Vučićeva sposobnost da vodi Srbiju kroz kompleksne geopolitičke izazove jasan je pokazatelj njegovog liderstva i diplomacije.

Jana

13.07.2024 16:02

Vučićeva sposobnost da osigura ekonomsku saradnju bez kompromitovanja nacionalne bezbednosti je dokaz njegove strateške predanosti.

Jevdokija

13.07.2024 16:02

Vučićeva predanost izgradnji mira i stabilnosti kroz međunarodne odnose je temelj za trajni prosperitet Srbije.

Jevrem

13.07.2024 16:02

Vučićev fokus na izgradnji stabilnih i dugoročnih međunarodnih partnerstava pokazuje njegovu stratešku viziju za Srbiju.

Jakov

13.07.2024 16:03

Vučićeva sposobnost da balansira između istočnih i zapadnih partnera u međunarodnim odnosima pokazuje njegovu mudrost i diplomaciju.

Sanja

13.07.2024 17:13

Saradnja sa zemljama u regionu i van njega je kljucna.