Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Video Plus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u London, gde će sutra učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice.

Učesnici Samita razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom Samita u Palati Blenim, predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije.

Prenos uživo pratite na Alo! portalu

Govoreći o Samitu, predsednik Srbije kaže da očekuje kako će Ukrajina biti glavna tema i da će doći predsednik ove zemlje, Vladimir Zelenski.

- Biće bilateralnih sastanaka, sa predsednikom Francuske Makronom, sa predstavnicima Holandije, Švajcarske, Britanije i drugima iz regiona. Spremam se za dolazak i razgovor sa namečakim kancelarom Olafon Šolcom. Imaćemo dug bilateralni sastanak u 4 oka, o KiM, o stanju u regioni, ali i vezano za razvoj naše ekonomije, agendi rasta i pridruživanju EU tržištu. Dolaze i predsednica Evropsle banke, KFV-a, Italijanske banke, a ono što je iznenađenje i predsednik Mercedes benca. Sledi potpisivanje Memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina - najavio je Vučić.

Aleksandar Vučić

Video Plus

 

Predsednik je podvukao da srpsku ekonomiju očekuje kvantni skok u budućnost i da je u ovom trenutku najvažnije razmišljati o daljem razvoju.

- Oni su i protiv gondole, i protiv fontane na Slaviji, Beograda na vodi... Uvek su protiv nečega. Ja pitam građane, što mislite da mi je to potrebno? Zbog izbora? Dva puta sam pobedio, ubedljivo, što bi mi to sada bilo potrebno? - upitao je Vučić.

- Narod ne bira političare zato što im se sviđaju, već jer donose odluke u interesu naroda. Odluke koje ćemo doneti u biće skladu sa interesima Srbije. 

Predsednik je podsetio da 12 godina nije menjan kurs prema relevantnim valutama.

- I ono što je za nas važno, to je sve ove institucije o koje sam vam pomenuo, zajedno sa predstavnicima naše vlade, koje potpiše zajednička želja o jednom sveukupnom vrednostnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira. Dakle, od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora do električnih automobila, gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred, mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad. Za sve ove priče to kao sad se potpisuje kopanje, ne potpisuje se sad kopanje, to što je trebalo da se potpiše, vi ste već odavno potpisali i 2001. i 2004. i 2006. i u februaru 2012. pre nego što ste izgubili vlast, mi sada razgovaramo o tome kako da od Srbije napravimo mnogo brže nego što bi to inače bilo moguće izuzetno mesto za život, kako da ostvarimo prednost u odnosu na sve druge i brinemo o tome, to je ono što je važno. Ja ovo govorim zbog građana koji žele da čuju, koji vole svoju Srbiju i koji razmišljaju o nečemu. Što je meni ovo potrebno? A što je bilo potrebno smanjiti plate i penzije? Što mi je bilo potrebno da se suprostavljam svima u Beogradu koji su bili protiv Beograda na vodi? A sad su svi za.

Aleksandar Vučić

Video Plus

 

- Tada je bilo 27%, sad je 79% za. I sad se postavlja pitanje, a šta ovo radim? Pa zašto političari, narod ne bira političare da bi donosili odluke koje se svima sviđaju, već da donose odluke u dugoročnom interesu naroda. Zato to radim. Zato se za to borim. Zato to želim. Zato što znam šta je to što bi nama moglo doneti. Naravno pod uslovom da obezbedimo punu zaštitu životne sredine, da ljudi mogu normalno da dišu, normalnu vodu da piju i normalno da žive na svojim ognjištima. Ja to je suština. Za to ćemo se boriti. Dalek je taj proces i dugo, dugo, dugo još ima, još četiri godine ima do svega toga dok to ne uradimo. Ali za to moramo da se borimo. Za to da što je veći deo procentualno sirovine ostane u našoj zemlji. Rekao sam i našim prijateljima na zapadu, šta god, prijateljima, partnerima na zapadu, rekao sam može mali deo da ide u sirovine, a sve ostalo morate iz Srbije da uvozite baterije. Mi ćemo se snaći koje, hoćete francuske ICC, super, razgovarali smo već s njima - kazao je Vučić.

U vezi sa najavljenim "rešavanjem stvari na ulici" povodom Rio Tinta od strane dela opozicije, predsednik Srbije je rekao da je to "demokratska odluka, sve dok ne diraju nikoga" i ne bude nereda.

- Dok ne diraju nikoga, dok ne maltretiraju ljude, sve u redu. A sve ovo ostalo im neće biti dozvoljeno. To dok stoje, sede, viču, urlaju šta god, sve ok. Kad počne da maltretiraju, tuku nekoga, to je kraj i to je to. Tako da to je demokratija, to je prirodno. I nećemo biti ni blizu brutalni kao oni u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto. Mi smo tu ultra tolerantni, vodićemo računa, čuvaćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte. A to ako mislite da ćete da zauzimate vlast i da menjate volju naroda tako što se vama sviđa jer ste vi odlučili da to preuzimate motkama, hiljaditi put ponavljam, a evo već prođe 12 godina, prođe još mnogo godina, tako nešto se neće dogoditi- kazao je Vučić.

Vezano za tvrdnje o nedostatku klima uređaja u porodilištima, Vučić je rekao:

- Niko od prethodnika nikada nije uradio za porodilišta, uložićemo mi sad novo! Nećemo obnavljati staro, prvo Narodni front pa Višegradska. I to kreće sledeće godine. Potpuno novo porodilište. Da majke sa uživanjem mogu donositi decu na svet. Pitao sam i Lončara, on je agilan i vredan čovek, rekao je da je potrebno mnogo vremena za to. Rekao sam mu: Pozovi majstore, kupite klime, ne zanimaju me procedure. Završite sve to u roku od dan, dva tri. Svaka prostorija će od subote da ima klimu. Neka mene posle gone, važno mi je da majke imaju, klimu da deca, sestre i radnici imaju klimu.  

- Hoćete da pričamo kakve probleme imamo u Kostolcu? Imamo problem, u Bajinoj Bašti, u Obrenovcu, mnogo je velika potrošnja. Gledaćemo i kad ćemo da uključimo Kostolac B3. Od 14 sistema na 2 su protivpožarci zadovoljni. Oko svakog sistema imate i podsisteme. I onda neko mora da donese odluku da bismo imali struje. Tako to ide svaki dan, po svakom pitanju. Država nije igračka - kaže predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić

Video Plus

 

U vezi sa tvrdnjama opozicionih medija oko toga da se vodi kampanja protiv njih, Vučić je upitao kakva je to pretnja ako puštate ono što su rekli:

- Da li se oni stide toga šta su rekli? Da li je to pretnja? Hoćemo mir, ali da pobede naši. Ako ne mogu, tim gore po mir. Hoćemo da kažemo sve najgore o Vučiću, ali ako ti to ponoviš, onda si najgori na svetu - zaključio je Vučić.

U vezi sa tvrdnjama oko toga ko ima veći prosek na fakultetu, on ili Goran Vesić, predsednik Vučić kaže da ima puno tvrdnji, ali da je on uvek bio otvoren oko svega i da mu je drago ako je neko i imao veći prosek na fakultetu od njega.

- Zato je Vesić u SNS-u. Zato je napustio ove gore i došao kod boljih. 

- Petak je veliki, važan dan za nas, ugostićemo važne ljude, razgovarati o budućnosti Srbije, gledaćemo kako da budemo jedna od zemalja sa najvećim rastom u Evropi. Da nije bilo remonta u rafineriji, poteškoća oko kopanja u Kolubari, ispadanja iz sistema u TENT-u, bio bi veći rast, ovako će da bude oko 4 i nešto, ali svakako će biti jedan od 3-4 najveća u Evropi. To donosi priliku da povećamo plate i penzije, donosi priliku da se borimo za narod - kazao je Vučić.

Predsednik je zahvalio okupljenim novinarima na pažnji i time je obraćanje medijima završeno.

***

Učesnici Samita, podsetimo, razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom Samita u Palati Blenim, predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije.

Planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Šof.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (45)

Loading
maja

17.07.2024 18:32

velika podrska predsedniku jer znamo da ce se i u Londonu boriti za Srbiju

Kaca

17.07.2024 18:33

Ja obavezno pratim uzivo ukljucenje iz Londona.

Anja

17.07.2024 18:34

Ucesce na sastanku Samita Evropske političke zajednice, je od velike vaznosti za Srbiju.

Lola

17.07.2024 18:34

Predsednik će upoznati građani sa svim aktuelnim temama.

Ras

17.07.2024 18:36

Energetika je vazno pitanje i na Evro Samitu

Crnacokolada037

17.07.2024 18:39

Veoma važno obraćanje predsednika Vučića!

Anja

17.07.2024 18:39

Predsednik se bori za Srbiju i njen narod! Želimo puno sreće!

Vera

17.07.2024 18:39

Vučić uvek obaveštava naciju o onome šta se dešava.

Caca

17.07.2024 18:40

Želimo sreću našem predsedniku na ovom značajnom Samitu!

Anja

17.07.2024 18:40

Vučića čeka važan sastanak u Londonu, rešavanja važnih pitanja za bolju budućnost Srbije

Caca

17.07.2024 18:41

Predsednik se na sve načine bori za dobrobit i napredak Srbije!

Kija

17.07.2024 18:42

Veoma važni razgovori u Londonu za Srbiju, za jaču i uspešniju ekonomiju.

Caca

17.07.2024 18:42

Podrška predsedniku za trud i borbu za Srbiju i njene građane!

Caca

17.07.2024 18:43

Ispratićemo predsednikovo obraćanje jer nas o svemu tačno obavesti!

Ana

17.07.2024 18:45

Predsednik se uvek hrabro bori za bolji napredak naše države!

Dejan

17.07.2024 18:46

Siguran sam da će Srbija na ovom samitu biti prikazana u najboljem svetlu.

Caca

17.07.2024 18:49

Predsednik svuda brani interese svoga naroda,zato ima ogromnu podršku cele Srbije!

Caca

17.07.2024 18:50

Mnogo sreće i uspeha želimo našem lideru na ovom Samitu!

Todor

17.07.2024 18:51

Vučić je uvek donosio odluke koje su bile u skladu sa interesima Srbije. Ne sumnjam da će tako biti i sada.

Caca

17.07.2024 18:52

Predsednikovo obraćanje pomno pratimo jer je mnogo aktuelnih tema!

Caca

17.07.2024 18:54

Važne odluke i hrabra borba predsednika za interese svoga naroda!

Caca

17.07.2024 18:56

Narod je uvek uz sbog lidera koji hrabro i odgovorno brani naše interese!

Caca

17.07.2024 18:58

Biće ovo važni sastanci koji dokazuju da predsednik ne prestaje da se bori za svoj narod!

Anika

17.07.2024 18:59

Ja znam koliko se Vucic trudi za Srbiju i njena politicka prava.

Mara

17.07.2024 19:12

Vučić se bori za napredak Srbije i sve odluke koje budu donešene na Samitu biće u interesu naše zemlje i građana.

Nebojša

17.07.2024 19:40

Važni su ovakvi sastanci za rast naše ekonomije, samo napred.

Ninaa

17.07.2024 19:41

Srbija sigurnim koracima ide napred.Uz sve vece i vaznije ostvarene ciljeve.

milan

17.07.2024 19:42

Predsednik Vučić planira veliki dan za Srbiju, nadam se da će razgovori doneti dobre vesti

iva

17.07.2024 19:43

Napredak zemlje je u fokusu predsednika Vučića, nadam se da će se ostvariti pozitivni rezultati razgovora

sasa

17.07.2024 19:44

Srbija se priprema za važne susrete uz podršku predsednika Vučića. Nadamo se boljoj budućnosti

sonja

17.07.2024 19:45

Očekuje nas dan pun važnih događaja i razgovora o budućnosti Srbije. Hvala predsedniku Vučiću na liderstvu

saska

17.07.2024 19:45

Petak je dan za optimizam i nadu, uz predsednika Vučića Srbija ide napred ka svetloj budućnosti

Pera Vol

17.07.2024 20:45

Ako bude trebalo naš će predsednik lično da montira klime u porodilišta.

Krstan

17.07.2024 20:46

Srbija je pod Vučićevim vođstvom sigurna i na dobrom putu. On radi sve za napredak naše države i naroda.

Stefan

17.07.2024 20:46

To ce biti jako vazni sastanvi za nasu drzavu

Jugoslav

17.07.2024 20:46

Vučićeva vizija razvoja i modernizacije Srbije je ono što nam treba da ostvarimo pun potencijal naše zemlje.

Krsta

17.07.2024 20:47

Svaka Vučićeva izjava i potez su jasni i usmereni ka očuvanju i unapređenju života svakog građanina Srbije.

Josif

17.07.2024 20:47

Napori koje Vučić ulaže na međunarodnom planu su impresivni. Njegovo učešće na samitu u Londonu je od ključnog značaja za nas.

Julijan

17.07.2024 20:47

Hvala Vučiću na neumornom radu i posvećenosti. Njegovo liderstvo nas vodi kroz izazove sa sigurnošću.

Joviša

17.07.2024 20:47

Vučić stalno radi na unapređenju naše zemlje, pokazujući pravu brigu za dobrobit svakog građanina.

Krsta

17.07.2024 20:47

Vučićeva strategija i diplomatija otvaraju nove mogućnosti za Srbiju, čineći ga liderom kojem možemo verovati.