Frenk Lister
Foto: Printscreen/Tanjug

Ministar za spoljnu trgovinu Francuske, Frank Rister, izjavio je danas da otvaranje Srpske kuće u Parizu pokazuje spremnost Srbije da ojača odnose sa tom zemljom.


"Ova kuća je još jedan simbol vaše spremnosti da ojačate odnose između Francuske i Srbije. Primer vaše spremnosti za to je činjenica da ste odabrali ovo mesto da smestite Srpsku kuću, a  što je takođe i simbol onoga što mi želimo da postignemo na Olimpijskim igrama ovde godine u Parizu", rekao je Rister koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao ceremoniji otvaranja Srpske kuće.
Kako je naveo, činjenica da je Srbija toliko uložila u Srpsku kuću je velika čast Francuskoj.


On je naveo da je prva poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine bila važna za unapredjenje odnosa dve zemlje, koje su posle toga imale brojne kontakte na visokom nivou.


"Trgovina naše dve zemlje se utrostručile od 2010. godina i Francuska pokušava da produbi naše ekonomske veze", rekao je ministar.
Olimpijske igre su odlična prilika da se približe različite nacije, dodao je o Rister i istakao da Srbiju smatra za jednu od sportskih nacija.
On je naveo da je trebalo da poseti Srbiju prošlog juna, ali da je poseta odložena zbog političke situacije u Francuskoj, ali da mu je poseta Srbiji iz 2020. godine u lepom sećanju.


"Odnos Srbije i Francuske donosi sjajne perspektive za budućnost, i Vi gospodine predsedniče i predsednik Makron ste simboli toga", istakao je ministar.


Prema njegovim rečima, Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina diplomatskih odnosa, a sport je izuzetno važan deo tih odnosa.
"Francuska i Srbija dele istu strast za sportom i želim da odam počast nekim od najpoznatijih sporstkih ličnosti koji su napisali istoriju naše dve zemlje - Božidaru Maljkoviću, predsedniku srpskog Olimpijskog komiteta i bivšem treneru košarkaškog kluba Limož, Marini Maljković državljanki Srbije i Francuske i treneru košarkaške reprezentacije Srbije i Nataši Kovačević sjajnom igraču i simbolu mesta sporta u našim bilateralnim odnosima", kazao je on.


Dodao je da košarka igra ključnu ulogu u prijateljstvu dve zemlje, ali da je i rukometaš Nikola Karabatić počeo sa rukometom u Srbiji kao dete, a posle je nastupao za Francusku, napominjući da je i Novak Đoković izgradio snažne veze sa Francuskom, poseno na Rolan Garosu.
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Mira

27.07.2024 17:54

Srbija ima dobru saradnja i prijateljstvo sa Francuskom koja se nastavlja i u budućnosti!

Jelena

27.07.2024 17:55

Drago mi je što Francuzi baš lepo reaguju na činjenicu da smo izabrali baš njihovu zemlju za nešto što je bitno za našu tradiciju,istoriju....otvaranje Srpske kuće je baš u pravom momentu jer si oči celog sveta od juče uprte u Francusku

Hana

27.07.2024 19:41

Divno je čuti da se Srpska kuća prepoznaje kao simbol naše posvećenosti jačanju odnosa sa Francuskom. Ovo je pravi pokazatelj da radimo na izgradnji čvrstih i prijateljskih veza sa važnim partnerima

Lazar

27.07.2024 19:42

Izjava ministra Francuske je odličan znak da su odnosi između naših zemalja u porastu. Simbolika Srpske kuće može pomoći da se poveća međusobno poverenje i saradnja