tirana
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Samo u poslednjih nekoliko dana stigli smo do tri, ali biće toga još. 
Da krenemo redom.

Profesorka međunarodnih i javnih poslova na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku Tanja Domi kaže da je SAD potreban novi diplomatski pristup u dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i dodaje da bi eventualna pobeda Donalda Trampa na izborima značila otvorenu podršku Srbima, piše Radio Slobodna Evropa, a prenosi Kosovo onlajn.

Loše vesti za Aljbina Kurtija, posebno ako se u novembru, kada se bude glasalo za to ko će biti novi šef Bele kuće, dogodi scenario koji on ni najmanje ne priželjkuje. Naprotiv, užasava se povratka Donalda Trampa na čelnu poziciju u Sjedinjenim Državama.

Domijeva ističe da je spoljna politika administracije Džozefa Bajdena razočaranje kada je reč o Kosovu, uprkos njegovoj istorijskoj podršci lažnoj državi i njenoj samoproglašenoj nezavisnosti.
Na pitanje da se u karijeri kandidatkinje za predsednika SAD Kamale Haris ne pominje Kosovo, Domi kaže da, ukoliko bude izabrana, moraće da uči o Kosovu.

Govoreći o Donaldu Trampu, podseća da su tokom njegovog prvog mandata "Kosovo i Srbija postigli dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa, ali su zvaničnici njegove administracije kritikovani u Prištini zato što više naginju Srbiji". Domijeva dodaje da, ukoliko na izborima pobedi Donald Tramp, to bi značilo otvorenu podršku Srbima, ali i uznemirenost na Kosovu.

Šamar je Kurtiju stigao i od misije Kfor (praktično NATO) na Kosovu i Metohiji. Iako on, kada se bilo koji pripadnik Vojske Srbije samo primakne administrativnoj liniji, halabuči o navodnoj ugroženosti njegove lažne države, Kfor je saopštio da pripadnici međunarodnih snaga redovno patroliraju administrativnom linijom izmedu Srbije i KiM u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti. A sve to, jasno i glasno saopštavaju, u sihronizaciji sa Vojskom Srbije.
- Redovne, sinhronizovane patrole koje sprovode jedinice Kfora i Vojske Srbije predstavljaju ključni napor u tom cilju - navodi se u video-snimku koji je objavio Kfor na Fejsbuku i na kojem je prikazana patrola uz administrativnu liniju.

Konačno, Unesko, u koji Kurtijeva tvorevina bezuspešno pokušava da uđe (glasalo se prošle godine, ali je zahtev Prištine ostao u manjini), objavio je da srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji ostaju na Listi svetske baštine u opasnosti. To je odlučio Uneskov Komitet za svetsku baštinu na 46. zasedanju u Nju Delhiju. Među pretnjama koje se navode kao razlozi za ovakvu odluku je i politička nestabilnost na KiM.

Kulturno dobro "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji" upisano je na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i Crkvu Bogorodice Ljeviške. 

Nije lako pokrenuti i promeniti stvari kada postoje loše namere i predrasude, a prema Srbima, po pitanju naše južne pokrajine Kosovo i Metohija, sve to postoji decenijama. Ipak, ponešto se polako ali sigurno menja i okreće. Istina, na kraju, kako to kažu, uvek nađe put da se probije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading