varhelji
Foto: Profimedia

Na to koliki nam je Orban prijatelj, podsetićemo nešto kasnije, mada nema nikog u Srbiji ko bi to stavio pod upitnik, ali recimo sada da je za našu zemlju i posebno za naš evropski put mnogo u proteklom periodu učinio i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje. I baš je Orban danas objavio da će njegov kandidat za Evropsku komisiju, koja uskoro treba da dobije svoj novi sastav pod dirigentskom palicom doskorašnje predsednice Ursule fon der Lajen, biti upravo Varhelji.

Orban je poručio da je nakon nedavnih telefonskih konsultacija sa Lajenovom njegov kandidat za EK ponovo Oliver Varhelji. Mađarski premijer je napisao na platformi X da je Varhelji tokom proteklih pet godina dokazao da EU može da napravi razliku kao pozitivna sila u svom susedstvu i šire.

- Uradiće odličan posao u predstojećem sastavu komisije - naveo je Orban.

 

Ubrzo se oglasio i Varhelji izjavivši da je za njega ogromna čast da bude ponovo nominovan za mađarskog člana Evropske komisije, uz poruku da se raduje nastavku saradnje sa Ursulom fon der Lajen.
- Ogromna čast je da budem nominovan i da premijer Viktor Orban zatraži da nastavim da služim kao mađarski član Evropske komisije - naveo je Varhelji.

Odnosi Srbije i Mađarske, inače, bolji su nego što su ikada bili, a najveće zasluge za to imaju dvojica lidera Aleksandar Vučić i Viktor Orban. Budimpešta, iako je priznala lažnu državu Kosovo, redovno glasa protiv prijema te samoproglašene tvorevine u bilo koju međunarodnu organizaciju, a Mađarska je nedavno bila i jedina zemlja Evropske unije koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila protiv sramne Rezolucije o Srebrenici. Tada je upravo Viktor Orban, uprkos snažnim pritiscima, lično doneo odluku da "Mađarska stane uz svoje srpske prijatelje", i to nakon telefonskog razgovora sa Vučićem, o čemu je u nekoliko navrata govorio i predsednik Srbije.

Što se tiče samog Varheljija, valja pomenuti da se i sam nekoliko puta nalazio pod pritiscima i suočen sa optužbama iz Prištine, Sarajeva i Zagreba da je, kao su tvrdili, previše na srpskoj strani te da je navodno popustljiv i bolećiv prema našoj zemlji i, što su još više potencirali, našoj vlasti. Naravno, tako to oni vide kad je neko objektivan, međutim, nije to ništa novo i to je već deo neke druge priče.

U više navrata su pozitivne ocene Olivera Varheljija o Srbiji i reformama koje preduzimamo na evropskom putu nailazile na kritike i ovdašnje opozicije, ali ni to nije vredno pomena s obzirom na to da je on zadržao svoj principijelan stav po svim pitanjima i prosto je i hvalio i kritikovao onda kada je smatrao da za tim ima potrebe umesto da mu, kao nekim drugim evropskim diplomatama, drugi diktiraju šta će da misli, govori i preduzima.

Ursula fon der Lajen je 18. jula u Evropskom parlamentu dobila novi petogodišnji mandat na funkciji predsednice EK. Nakon izbora, ona će zajedno sa zemljama članicama EU predlagati kandidate za komesare u novom sazivu Evropske komisije. Svaka zemlja članica EU dobija po jedan portfelj, a na jesen bi u EP trebalo da počne proces takozvanog saslušanja 27 komesara EU. Jedan od 27 komesara vrši funkciju potpredsednika Komisije i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading