rio tinto
Foto: Alo/Alo

Čak i na opozicionim medijima ne mogu a da ne priznaju da je rudarenje litijuma velika šansa za Srbiju.

Moguće rudarenje litijuma (ili proizvodnja bilo koje druge sirovine) ne bi trebalo da bude povod za širenje straha o mogućem kolonijalnom statusu Srbije.

Reč je o mnogo ozbiljnijem, civilizacijski značajnijem i važnijem procesu – bržem uključivanju Srbije u globalizaciju, odnosno potvrđivanju srpske privrede kao karike globalnih lanaca snabdevanja i vrednosti.

Srbiji je potrebno da bude deo globalnih lanaca snabdevanja da bi obezbedila otpornost svoje ekonomije, omogućila veći lični i društveni standard.

.U suprotnom, biće osuđena na izolaciju i tavorenje. Možemo da slavimo šljivu i rakiju, ali s njima ne možemo u međunarodnu podelu rada kao ozbiljan igrač.

Rudnik litijuma ne sme da bude povod da Srbija, kao hipohondar, u strahu od izmišljenog kolonijalnog statusa, sebe proglasi samodovoljnim, izolovanim ostrvom.

Samo od nas – našeg znanja, veština, modernizacijskog kapaciteta, društvene svesti i političke pameti – a ne od Zapada, svetskog kapitala i multinacionalnih kompanija zavisiće da li ćemo biti Tajvan i Irska ili Kongo i Severna Koreja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading