Aljbin Kurti
Foto: Alo/AP/Alo

Za samo dva dana Srbi s Kosova i Metohije doživeli su nekoliko strahovitih udaraca od Aljbina Kurtija. Najpre su njegovi ROSU specijalci uhapsili petoricu Srba iz Pasjana i sela Bosce, koje Priština tereti da su navodno počinili ratne zločine. U danu kada su Srbi iz Kosovskog Pomoravlja, njih nekoliko hiljada, protestovali zbog ovog brutalnog hapšenja, Kurtijevi policajci nasilno su upali u devet objekata Pošte Srbije koje su zatvorili.

Sve ovo dodatno je uznemirilo srpski narod u enklavama i na severu KiM. Pogotovo imajući u vidu činjenicu da Kurti poseduje spisak Srba koje planira da uhapsi ali i to da će u narednom periodu udariti na srpske škole, bolnice i jezero Gazivode.

Narodni poslanik i funkcioner SNS Vladimir Đukanović rekao je da je sasvim jasno da je Kurtijev cilj „da nas pre novembarskih izbora u SAD uvuče u sukob sa NATO“.

Vladimir Đukanović

Foto: Prinstcreen

 

 

- Verujem da će do novembra izvesti još niz brutalnih akcija prema Srbima, a sve sa ciljem da Srbija interveniše. Naša intervencija značila bi ulazak u sukob sa NATO. Plašim se da ćemo vrlo brzo biti dovedeni u krajnje nezavidan položaj i nisam pametan da savetujem šta da se čini. Ne pada mi na pamet da se dodvoravam kafanskim patriotama po društvenim mrežama koji bi na prvi poziv za mobilizaciju pobegli, ali mi je ogavno prihvatiti tezu da se skroz povučemo i predamo kao što to traže levo-liberalni anarhisti. Moramo sve da učinimo da do kraja godine nikako ne uđemo u bilo kakav sukob i da se aktivno angažujemo na diplomatskom planu koliko god da smo tu u neravnopravnom položaju, ali svaki kupljeni dan mira za nas je velika pobeda - naveo je Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je ponašanje Aljbina Kurtija pokušaj izazivanja ratnog sukoba.

- Kurtijevo ponašanje je pokušaj izazivanja ratnog sukoba. Mi ne želimo rat. Želimo da sačuvamo mir. Ali on to radi smišljeno, organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila - rekao je Vučić.

Na ove događaje reagovala je Evropska unija koje je zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije nazvala „jednostranom i nekoordinisanom akcijom, čime se krše sporazumi postignuti u okviru dijaloga uz posredovanje EU“.

Portparol EU Peter Stano kazao je da o ovom pitanju treba razgovarati tokom sledećeg sastanka dijaloga i da su se obe strane ranije saglasile da razgovaraju o poštanskim uslugama „u kasnijoj fazi“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je saopštenje spoljne službe EU - sramotno i bezobrazno, zato što u njemu pozivaju na razgovore o ponovnim protivpravnim i jednostranim potezima Kurtija.

- Oni pozivaju zbog ponovnih Kurtijevih protivpravnih jednostranih poteza idemo da razgovaramo. Sledeći put kada bude pobio 20 ljudi, mi ćemo ponovo ići da razgovaramo, kakvu god glupost da uradi, nas zovu da razgovaramo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da je tekst saopštenja „namerno ublažavan zbog dve članice EU koje uvek ublažavaju sve stavove koji treba da idu protiv Prištine i Kurtija“.

Grenel: Amerika mora da ga zaustavi!

Nekadašnji američki specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, reagujući na saopštenje ambasade SAD u Prištini, ocenio je da protiv Kurtija „oštro formulisana pisma ne funkcionišu“, i da Amerika ima alate da ga zaustavi pre nego što dođe do eskalacije.

- Džefe, moj prijatelju i bivši kolega, ovo je još jedno snažno sročeno pismo. Ti si čvršći od ovoga. Vaša oštro formulisana pisma ne funkcionišu. Shvatam da trenutna Bela kuća ignoriše Balkan i Kamala Haris ne zna gde je Balkan, ali ovo je neprihvatljivo. Aljbin Kurti je problem i svi to znaju. Previše zvaničnika Bajden-Harisove administracije i evropskih zvaničnika su jednostavno preslabi - Kurti se ni izbliza ne odvraća od izjava (a vi čak ni ne izgovarate njegovo ime). Imate alate za davanje posledica - upotrebite ih sada pre nego što dođe do eskalacije, naveo je Grenel na svom X-profilu.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading